• Rtg. felv.:

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Mellkas p.a. rtg. felv.: Jobb felsőlebenyben néhány apró residualis árnyékot mutatott ki. Mit jelent ez, Előzményem. jobb o. mamma műtét benignoma miatt 1995-ben. sugarat és kemoterápiát nem kaptam. ezen kivül idült obstruktiv tüdőbetegségem van +nehézlégzés. válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Laki András válasza a mellkas röntgen témában

        Tisztelt Kérdező! A reziduális szó ebben az értelemben maradványt jelent. Ezt akkor szokták leírni, ha a felvételen olyan elváltozások látszanak, melyek egy régen lezajlott gyulladásos folyamat maradványaira jellemzőek. Ilyenek például az apró meszes gócok vagy bizonyos vonalas, köteges árnyékok. A benignoma, ami miatt az emlőjét operálták, a jóindulatú daganatok összefoglaló neve - talán a szövettanban ennél részletesebben is meghatározták, hogy mi volt. Ha egy elváltozás jóindulatú volt, annak nem lehet köze a tüdőben megjelenő eltéréseknek. Az idült obstruktív tüdőbetegség miatt a tüdő érzékenyebb a fertőzéses, gyulladásos folyamatokra. Ha az elmúlt években a tüdőben gyulladásos betegsége volt, annak maradványai sokáig, sőt véglegesen is megmaradhatnak.


        Kérdés: 2011. november 10., 20:28; Megválaszolva: 2011. november 11., 16:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: