• vérkép

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Mit jelenthet alacsony retikulocitaszám? Kell-e valamit tennem? Lejjebb bemásoltam a vérképem eredményeit, a csillagosak azok amik kilógnak a referenciatartományból - ebből én a retikulocitát nem értem, ja és még az MCHC-t nem igazán. Amúgy az MCHC-m régebben se volt alacsony, 340-350 körül szokott lenni. Köszönöm a választ! Vörösvérsejt süllyedés 5 mm/h (0 - 25) C-reaktív protein 0,3 mg/L (0,0 - 5,0) Vas 7,8 μmol/L * (10,7 - 32,2) Transzferrin 2,6 g/L (1,7 - 3,4) Transzferrin telítettség 12 % * (16 - 45) Teljes vaskötõ kapacitás 66,5 μmol/L (42,8 - 85,6) Ferritin 102 μg/L (10 - 120) Fehérvérsejt 7,7 Giga/L(4,5 - 11,0) Neutrofil 4,32 Giga/L (1,80 - 7,70) Limfocita 2,73 Giga/L (1,00 - 5,00) Monocita 0,4 Giga/L (0,0 - 8,0) Eozinofil 0,21 Giga/L (0,00 - 0,45) Bazofil 0,03 Giga/L (0,00 - 0,20) Neutrofil 56,50 % (45,00 - 70,00) Limfocita 35,60 % (20,00 - 45,00) Monocita 4,8 % (0,0 - 10,0) Eozinofil 2,70 % (0,00 - 4,00) Bazofil 0,4 % (0,0 - 1,0) Vörösvérsejt 4,4 Tera/L (4,0 - 5,2) Hemoglobin 133 g/L (120 - 150) Hematokrit 0,36 L/L (0,36 - 0,45) MCV 83,3 fl (81,0 - 100,0) MCH 30,5 pg (26,0 - 34,0) MCHC 366 g/L * (310 - 360) Trombocita 250 Giga/L (150 - 400) MPV 12,1 fl (9,0 - 13,0) RDW-SD 47,0 fl (37,0 - 54,0) Retikulocita automatával Arány 5,10 (5,00 - 20,00) Abszolút szám 20,00 Giga/L * (30,00 - 100,00) Éretlen retikulocita 2,9 % * (4,5 - 10,9)

        Dr. Váróczy László PhD válasza a vas, vérkép, retikulocyta témában

        Tisztelt Érdeklődő! A vérképe teljesen normálisnak tekinthető, az egy-két minimális eltérés semmit nem nyom a latban. Orvosi szempontból csak az alábbiaknak van jelentősége: hemoglobin, hematocrit, fehérvérsejtszám illetve az azt követő qualitativ (százalékos) elemzés, trombocita, vörösvérsejt-süllyedés, vasprofil. Az Ön esetében ezek mind jó értékek. De, hogy a kívácsiságát is kielégítsem: a reticulociták a fiatal, még sejtmagmaradványokat tartalmazó vörösvérsejtek, melyek a keringésben csak kis mennyiségben vannak jelen. A reticulocitaszámnak csak akkor van jelentősége, ha a hemoglobinérték nem jó. A másik, az MCHC (mean corpuscular hemoglobin concentration) a vörösvértestek átlagos hemoglobintartalmát jelenti - szintén csak akkor van jelentősége, ha a vörösvértestszám nem normális.


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus

        Dr. Váróczy László PhD

        Kérdés: 2011. július 23., 05:44; Megválaszolva: 2011. július 25., 18:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: