• Vashiány

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Amiért írok Önnek, az a súlyos vashiány. Már évek óta küszködök a vashiánnyal. Ha szedem a NeoFeroFolgammát, akkor felmegy a vas értéke 10 fölé. Most viszont már nagyon alacsony, csak 2.2 az érték.A hemoglobin is csak 95. Nagyon félek, hogy gyomortükrözést nem fogom megúszni. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen esetben javasolná Ön a vas beadását vénásan? És az nagyon fájdalmas? Még annyit szeretnék, hogy a gyomortükrőzés is jár fájdalommal? Nagyon el vagyok keseredve. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Ábrahám Tímea

        Dr. Váróczy László PhD válasza a vashiány témában

        Kedves Tímea! A menopauza előtt levő hölgyek esetén a vashiány oka leggyakoribb nőgyógyászati jellegű: a túl bő vérzés menstruáció esetén. Ha ez teljes bizonyossággal kizárható, akkor a gyomor-bél huzamban kell keresni a problémát, mely lehet idült vérvesztés (pl. kis méretű gyomorfekély) vagy vasfelszívódási zavar (pl. a patkóbél sorvadása). Ezek a kórképek valóban csak endoszkóppal diagnosztizálhatók biztonsággal, de a vizsgálat nem különösebben fájdalmas, inkább csak kellemetlen. Vénás vas adása két esetben indokolt: 1. bármely ok miatt bekövetkező súlyos vashiány esetén, amikor gyorsan fel kell tölteni a vasraktárakat, hogy a vérképzés beinduljon, vagy 2. vasfelszívódási problémák esetén, ha a tabletta nem elég hatékony. A vénás injekció beadása nem fájdalmasabb, mint egy közönséges vérvétel.


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus

        Dr. Váróczy László PhD

        Kérdés: 2011. május 14., 20:59; Megválaszolva: 2011. május 16., 21:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: