• vérkép eltérések: monocyta, haematocrit

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

         

        Azt szeretném kérdezni hogyha a vérkép eredménye magas monocyta és alacsony haematocrit szintet mutat, az mire utal? Valahol azt olvastam ez Preiffer-féle mirigylázra utal, igaz ez? Mi a teendő?

        A vérvétel története annyi, hogy a vas szintjét akartuk eredetileg ellenőrizni, vérképet csak rutinból csináltak, és az alábbi eredmények jöttek ki (23 éves férfinek) (Nem tudom hogy mennyiben releváns előzmény, de gombás betegséget kezeltünk előtte és immunerősítésre colostrumot is szedtünk):

           FEHÉRVÉRSEJT                   8,340 G/L          4,000 - 9,000             
         -Neutrophil%                   54,900 %           50,000 - 70,000            
         -Lymphocyta%                   26,100 %           25,000 - 40,000            
         -Monocyta%                     12,200 %        *   0,000 - 8,000             
         -Eosinophil%                    4,300 %            0,000 - 5,000             
         -Basophil%                      0,700 %            0,000 - 1,000             
         -LUC%                            1,8 %              0,0 - 4,0                
         --#Neutrophil                   4,580 G/l          1,800 - 6,300             
         --#Lymphocyta                   2,180 G/l          1,000 - 4,100             
         --#Monocyta                     1,020 G/l      *   0,000 - 0,700            
         --#Eosinophil                   0,360 G/l          0,000 - 0,400             
         --#Basophil                     0,060 G/L          0,000 - 0,100             
         --#LUC                            0,2 G/l            0,0 - 0,4               
         --Megjegyzés          LUC:Nagy nemfestődő mononuclearis sejtek               
         VÖRÖSVÉRSEJT                    5,290 T/L          4,500 - 5,900             
         HAEMOGLOBIN                   157,000 g/L        140,000 - 180,000           
         HAEMATOCRIT                     0,419 L/L      *   0,420 - 0,520             
         -MCV (Vvt-k átl.térf.)         79,300 fl       *  81,000 - 100,000           
         -MCH (Vvt.átl.Hb.tart.)        29,700 pg          26,000 - 34,000            
         -MCHC (Vvt.átl.Hb.konc.)      375,000 g/L      * 310,000 - 360,000           
         -RDW-CV (Vvt.térf.szór.)       12,400 %           11,000 - 16,000            
         THROMBOCYTA                   290,000 G/L        130,000 - 400,000           
         -MPV (Thr.átl.térf.)            9,700 fl           7,000 - 13,000            
        Vas                               17,7 umol/L        14,0 - 30,0    
        Transferrin                       2,32 g/L           2,00 - 4,00    

         Válaszát előre is köszönöm!


        WEBBeteg szakértő válasza a monocyta témában

        Kedves Kérdező!

        A vérképben lévő eltérések önmagukban nem, csak a klinikai tünetekkel együtt értékelhetőek. A Pfeiffer-féle mirigyláznak markáns klinikai tünetei vannak, nem merül ki laboreltérésben. A magasabb monocytaszám utalhat fertőzésre, illetve egyéb elváltozásokra, ezért a vizsgálatot elrendelő orvosnak indenképp mutassák meg a leletet, aki a klinikai tünetek függvényében értékeli, emellett kontroll vérvétel javasolt.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2009-12-16 21:48:37; Megválaszolva: 2009. december 16., 21:48

        Tudjon meg többet: monocyta
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! 6 napévvel ezelőtt diagnosztizáltak nálam policitémiát és a JAK2 tesztem is pozitív lett.Jelenlegi kezelésem: 6 hetenként vesznek le 4dl vért, napi 1 szem LITALIR kapszulát kell szednem, továbbá vérnyomáscsökkentőket...
        Tisztelt Doktor Úr/Úrnő, egy év elteltével ismét a labor eredményekkel kapcsolatban érdeklődnék, illetve annak okáról (őszintén szólva kicsit bepánikoltam). FVS: 7,64 (4,0-10,00) VVT: 5,54 (3,7-5,5) Trombocita: 503 (150-400) MPV: 6,01...
        Tisztelt Doktornő! Vérvétellel kapcsolatban lenne kérdésem.Mióta megszültem kislányom (2008),azóta van gondom a vassal.Most a vérvétel alkalmával nagyon alacsonnynak bizonyult.Kérdésem,hogy ezen értékek alapján lehet e valami komoly...
        Tisztelt Doktornő! Az egész problémám egy hónapja kezdődött, amikor chlamydia gyanuval mentem orvoshoz! Megnagyobbodtak a lágyéki nyirokcsomók is, fájdalmas volt, azok a mai napig jem húzódtak vissza teljesen. Egy hónapon belül kétszer is...
        tisztelt Drnő Én azt szeretném kérdezni, hogy családi thrombocithopéniában szenvedünk vagyis alacsony a thr számunk és nagy a térfogatuk meg szeretném kérdezni hogy ez a betegség igy a minőségét zavarja a vérlemezkéknek? Ez a vérlemezkék...
        Tisztelt Doktornő, Azért keresem fel önt, mert kétségbe vagyok esve, és kínos is ez a dolog ahhoz, hogy elmenjek a háziorvosomhoz. 2 napja történt, hogy a szabadban, a kemény földön, a fűben szexeltem a barátommal..már akkor éreztem hogy...
        Tisztelt Doktornő, Rutin laborvizsgálatra küldött el háziorvosom. A lelet szerint alacsony a neutrofil értéke: 47%. Sajnos nem tudtam ezt megbeszélni a háziorvosommal, mert az asszisztense látta csak a leletet, és egy hölgy, aki állítólag...
        Tisztelt Doktornő! 31 éves vagyok, ezidáig teljesen egészséges. Februárban teherbe estem 2 hónap próbálkozás után, ám áprilisban első terhességem missed ab-al zárult. (8. Heti uh-n minden rendben volt, de 11. hétben pecsételés miatt...
        Tisztelt Doktor nő! Kevert kötőszöveti betegségem miatt januárban kontrollon voltam, ahol az derült ki, hogy imm. betegségem nyugalomban van( közérzetem kielégítő+ imm.véreredmény se mutatta a betegséget aktívnak), viszont emelkedett...
        Tisztelt Doktor Nő! Édesanyámnak akkut myleoid leukémiája volt, azt mondták az orvosok, hogy elképzelhető, hogy ez egy korábbi csontvelő elégtelenségből is eredhetett, ami aztán leukémiává fordult át. Az a kérdésem, hogyha ez így volt,...