• vérkép eltérések: monocyta, haematocrit

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

         

        Azt szeretném kérdezni hogyha a vérkép eredménye magas monocyta és alacsony haematocrit szintet mutat, az mire utal? Valahol azt olvastam ez Preiffer-féle mirigylázra utal, igaz ez? Mi a teendő?

        A vérvétel története annyi, hogy a vas szintjét akartuk eredetileg ellenőrizni, vérképet csak rutinból csináltak, és az alábbi eredmények jöttek ki (23 éves férfinek) (Nem tudom hogy mennyiben releváns előzmény, de gombás betegséget kezeltünk előtte és immunerősítésre colostrumot is szedtünk):

           FEHÉRVÉRSEJT                   8,340 G/L          4,000 - 9,000             
         -Neutrophil%                   54,900 %           50,000 - 70,000            
         -Lymphocyta%                   26,100 %           25,000 - 40,000            
         -Monocyta%                     12,200 %        *   0,000 - 8,000             
         -Eosinophil%                    4,300 %            0,000 - 5,000             
         -Basophil%                      0,700 %            0,000 - 1,000             
         -LUC%                            1,8 %              0,0 - 4,0                
         --#Neutrophil                   4,580 G/l          1,800 - 6,300             
         --#Lymphocyta                   2,180 G/l          1,000 - 4,100             
         --#Monocyta                     1,020 G/l      *   0,000 - 0,700            
         --#Eosinophil                   0,360 G/l          0,000 - 0,400             
         --#Basophil                     0,060 G/L          0,000 - 0,100             
         --#LUC                            0,2 G/l            0,0 - 0,4               
         --Megjegyzés          LUC:Nagy nemfestődő mononuclearis sejtek               
         VÖRÖSVÉRSEJT                    5,290 T/L          4,500 - 5,900             
         HAEMOGLOBIN                   157,000 g/L        140,000 - 180,000           
         HAEMATOCRIT                     0,419 L/L      *   0,420 - 0,520             
         -MCV (Vvt-k átl.térf.)         79,300 fl       *  81,000 - 100,000           
         -MCH (Vvt.átl.Hb.tart.)        29,700 pg          26,000 - 34,000            
         -MCHC (Vvt.átl.Hb.konc.)      375,000 g/L      * 310,000 - 360,000           
         -RDW-CV (Vvt.térf.szór.)       12,400 %           11,000 - 16,000            
         THROMBOCYTA                   290,000 G/L        130,000 - 400,000           
         -MPV (Thr.átl.térf.)            9,700 fl           7,000 - 13,000            
        Vas                               17,7 umol/L        14,0 - 30,0    
        Transferrin                       2,32 g/L           2,00 - 4,00    

         Válaszát előre is köszönöm!


        WEBBeteg szakértő válasza a monocyta témában

        Kedves Kérdező!

        A vérképben lévő eltérések önmagukban nem, csak a klinikai tünetekkel együtt értékelhetőek. A Pfeiffer-féle mirigyláznak markáns klinikai tünetei vannak, nem merül ki laboreltérésben. A magasabb monocytaszám utalhat fertőzésre, illetve egyéb elváltozásokra, ezért a vizsgálatot elrendelő orvosnak indenképp mutassák meg a leletet, aki a klinikai tünetek függvényében értékeli, emellett kontroll vérvétel javasolt.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2009-12-16 21:48:37; Megválaszolva: 2009. december 16., 21:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Szeretném megkérdezni, hogy a mellékelt laborleletem ezen részével van-e nagy probléma, aggódnom kell-e a kicsit alacsonyabb MPV szám miatt, szükség van-e további vizsgálatokra.( a laborleletem többi részén kicsit...
        Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy körülbelül egy éve minden ütés és nyomás nélkül kisebb-nagyobb kék zöld lila foltok jelennek meg a lábam különböző területein. Amit tudni kell hogy álló munkát...
        Kedves Doktornő! Egy lelettel kapcsolatosan szeretném kikérni a véleményét!CML-es beteg vagyok,a lelet pedig a testvéremé.Nagyon aggódom,hogy esetleg neki is hematológiai gondja lehet.(Férfi,23 éves) Hasmenés miatt gasztroenterológiai...
        A férjemnek az alkarján véraláfutások vannak. Minden kis ütődéstől ujak jelennek meg. Véralvadásgátlót szed. (ASA Protect 100 - Tudnánk valahová fordulni? Vagy házi kezelés?
        Kedves Doktorno! Szeretnek Microblading technikaval keszult szemoldokot tetovaltatni, de fenntartasaim vannak a meglevo von Willebrand verzekenysegem miatt. A verzekenyseget kockazati tenyezokent emlitik egy ilyen kezelesnel. A kerdesem az lenne, hogy ez...
        Tisztelt Doktornő! A legutóbbi labor leletemben a granulocytia számom a megadott tartományon belül van (2,31 G/L), viszont %-osan már kevesebb, mint a minimum határérték (50-70 % a megadott normális, nálam ez csupán 36%). Ugyanez van a lymphocyta...
        Tisztelt Doktornő!Ismét én vagyok,aki mindig kérdez.Azóta sincs sok változás,a nyirokcsomóim még mindig duzzadtak a kulccsontom felett ill.a nyakamon,a mandulám is duzzadt.A mandulám nagysága néha változik,ritkábban fehér folt van rajta,aztán...
        Kedves Doktornő! 9 éve vagyok ITP beteg. Egy betegség, vírusfertőzés hatására aktivizálódott nálam ez a betegség. Teljesen leesett a tromobocita számom. László kórházban kezelnek. 1,5 évig kaptam medrolt elég nagy adagokban. 100 mg-ról...
        Tisztelt Címzett! A napokban voltam vérvételi vizsgálaton, nagy labort kértem magán úton, ahol a vérképemen egyetlen egy eltérés mutatkozott, mégpedig a trombocita, amelynek az értéke 110 volt (150-400 között megfelelő) minden más értékem...
        Tisztelt Doktor nő! Valamivel több mint két hónapja megnagyobbodott nyirokcsomókra lettem figyelmes a fülem mögött és nyakamon ,amik fájdalmatlanok illetve a legnagyobb ami a jobb állkapocs szögletben van kissé érzékeny és nagyon kicsit...