• vérkép eltérések: monocyta, haematocrit

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

         

        Azt szeretném kérdezni hogyha a vérkép eredménye magas monocyta és alacsony haematocrit szintet mutat, az mire utal? Valahol azt olvastam ez Preiffer-féle mirigylázra utal, igaz ez? Mi a teendő?

        A vérvétel története annyi, hogy a vas szintjét akartuk eredetileg ellenőrizni, vérképet csak rutinból csináltak, és az alábbi eredmények jöttek ki (23 éves férfinek) (Nem tudom hogy mennyiben releváns előzmény, de gombás betegséget kezeltünk előtte és immunerősítésre colostrumot is szedtünk):

           FEHÉRVÉRSEJT                   8,340 G/L          4,000 - 9,000             
         -Neutrophil%                   54,900 %           50,000 - 70,000            
         -Lymphocyta%                   26,100 %           25,000 - 40,000            
         -Monocyta%                     12,200 %        *   0,000 - 8,000             
         -Eosinophil%                    4,300 %            0,000 - 5,000             
         -Basophil%                      0,700 %            0,000 - 1,000             
         -LUC%                            1,8 %              0,0 - 4,0                
         --#Neutrophil                   4,580 G/l          1,800 - 6,300             
         --#Lymphocyta                   2,180 G/l          1,000 - 4,100             
         --#Monocyta                     1,020 G/l      *   0,000 - 0,700            
         --#Eosinophil                   0,360 G/l          0,000 - 0,400             
         --#Basophil                     0,060 G/L          0,000 - 0,100             
         --#LUC                            0,2 G/l            0,0 - 0,4               
         --Megjegyzés          LUC:Nagy nemfestődő mononuclearis sejtek               
         VÖRÖSVÉRSEJT                    5,290 T/L          4,500 - 5,900             
         HAEMOGLOBIN                   157,000 g/L        140,000 - 180,000           
         HAEMATOCRIT                     0,419 L/L      *   0,420 - 0,520             
         -MCV (Vvt-k átl.térf.)         79,300 fl       *  81,000 - 100,000           
         -MCH (Vvt.átl.Hb.tart.)        29,700 pg          26,000 - 34,000            
         -MCHC (Vvt.átl.Hb.konc.)      375,000 g/L      * 310,000 - 360,000           
         -RDW-CV (Vvt.térf.szór.)       12,400 %           11,000 - 16,000            
         THROMBOCYTA                   290,000 G/L        130,000 - 400,000           
         -MPV (Thr.átl.térf.)            9,700 fl           7,000 - 13,000            
        Vas                               17,7 umol/L        14,0 - 30,0    
        Transferrin                       2,32 g/L           2,00 - 4,00    

         Válaszát előre is köszönöm!


        WEBBeteg szakértő válasza a monocyta témában

        Kedves Kérdező!

        A vérképben lévő eltérések önmagukban nem, csak a klinikai tünetekkel együtt értékelhetőek. A Pfeiffer-féle mirigyláznak markáns klinikai tünetei vannak, nem merül ki laboreltérésben. A magasabb monocytaszám utalhat fertőzésre, illetve egyéb elváltozásokra, ezért a vizsgálatot elrendelő orvosnak indenképp mutassák meg a leletet, aki a klinikai tünetek függvényében értékeli, emellett kontroll vérvétel javasolt.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2009-12-16 21:48:37; Megválaszolva: 2009. december 16., 21:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! 41 éves vagyok, homozygota Leiden mutációm van,terhességem alatt a Honvéd Kórházba jártam havonta. Kérdésem az lenne, hogy most a kislányom 4 éves, kell e vérvételt nála csináltatnom, vagy az már biztos,hogy ő...
        Kedves Doktornő! 32 éves vagyok, és férjemmel három éve szeretnénk babát. Három inszemináció és egy endometriózis műtét után belevágtunk a lombik programba. Azóta két lombikon vagyunk túl és mindkétszer elindult a terhesség, de nagyon...
        Tisztelt Doktornő! Remélem tud segíteni valászt kapni! Köszönöm előre is! Sajnos egy elég kellemetlen élményen vagyok túl... egy fojtogatásos traumán. Szerencsére egyéb nem történt, de perceken keresztül fojtogattak, mintha pár...
        Tisztelt doktor ur/ no! Elsosroban onkologusnak illetve radiologusnak cimeznem a kerdesem !Januar ota nem erzem jol magam ! Gyengeseggel, szedulessel, faradtsagerzessel illetve jobb bordaiv alatti fajdalom miatt fordultam haziorvosomhoz. Kaptam tole beutalot...
        Aplasztikus aenemia esetén javasolható-e VAXIGRIP injekció beadása? (a betegség több mint 25 év óta panaszmentes)
        TIsztelt Doktornő!Kérdésem az általam csatolt leleten látható Alkalikus-foszfatáz emelkedett értékére vonatkozik.340U/l.A referencia ebben a laborban:98-280.Koleszterin volt még enyhén magasabb5,50mmol/l./megjegyezném tavaly áprilisig,mert ekkor...
        Tisztelt Dr úr/hölgy! A kálvariánk kb 5 éve kezdödött mikor 10 évesen kiderült hogy lanyomnak petefészek cystája van laporoscopiaval mütötték.Aztán sok gondunk volt az inkontinenciaval mikor is jött a hideg zuhany hogy önkatétereznie kell...
        Kedves Szakértő! Magas ferritin szint (463), alacsony vas szint (4,4), magas CRP érték (90) mire utalhat, ha eddig egyik szakorvos (ortopéd, reumás,ultrahangos,urológus,gasztrós,tüdőgondozó) sem talált semmit? Kit keressek esetleg még fel?
        Kedves Doktornő! Terhességem 26. hetében vagyok és a vérvételi eredményemen a vasat kimutató összes eredmény eltér a normálistól. A vas szintem épp az alsó határon van, a többi pedig vagy alacsonyabb vagy magasabb az átlagtól. Az lenne a...
        Kedves Doktornő! Már vagy 10 éve emelkedett a limfocitaszám a vérképemben. 45-46 százalék körül szokott lenni, de a G/L érték mindig jó, és az összfehérvérsejt szám is mindig normális. Ezúttal az RDW SD-ben is lett kis eltérés, egyéb...