• vérkép eltérések: monocyta, haematocrit

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

         

        Azt szeretném kérdezni hogyha a vérkép eredménye magas monocyta és alacsony haematocrit szintet mutat, az mire utal? Valahol azt olvastam ez Preiffer-féle mirigylázra utal, igaz ez? Mi a teendő?

        A vérvétel története annyi, hogy a vas szintjét akartuk eredetileg ellenőrizni, vérképet csak rutinból csináltak, és az alábbi eredmények jöttek ki (23 éves férfinek) (Nem tudom hogy mennyiben releváns előzmény, de gombás betegséget kezeltünk előtte és immunerősítésre colostrumot is szedtünk):

           FEHÉRVÉRSEJT                   8,340 G/L          4,000 - 9,000             
         -Neutrophil%                   54,900 %           50,000 - 70,000            
         -Lymphocyta%                   26,100 %           25,000 - 40,000            
         -Monocyta%                     12,200 %        *   0,000 - 8,000             
         -Eosinophil%                    4,300 %            0,000 - 5,000             
         -Basophil%                      0,700 %            0,000 - 1,000             
         -LUC%                            1,8 %              0,0 - 4,0                
         --#Neutrophil                   4,580 G/l          1,800 - 6,300             
         --#Lymphocyta                   2,180 G/l          1,000 - 4,100             
         --#Monocyta                     1,020 G/l      *   0,000 - 0,700            
         --#Eosinophil                   0,360 G/l          0,000 - 0,400             
         --#Basophil                     0,060 G/L          0,000 - 0,100             
         --#LUC                            0,2 G/l            0,0 - 0,4               
         --Megjegyzés          LUC:Nagy nemfestődő mononuclearis sejtek               
         VÖRÖSVÉRSEJT                    5,290 T/L          4,500 - 5,900             
         HAEMOGLOBIN                   157,000 g/L        140,000 - 180,000           
         HAEMATOCRIT                     0,419 L/L      *   0,420 - 0,520             
         -MCV (Vvt-k átl.térf.)         79,300 fl       *  81,000 - 100,000           
         -MCH (Vvt.átl.Hb.tart.)        29,700 pg          26,000 - 34,000            
         -MCHC (Vvt.átl.Hb.konc.)      375,000 g/L      * 310,000 - 360,000           
         -RDW-CV (Vvt.térf.szór.)       12,400 %           11,000 - 16,000            
         THROMBOCYTA                   290,000 G/L        130,000 - 400,000           
         -MPV (Thr.átl.térf.)            9,700 fl           7,000 - 13,000            
        Vas                               17,7 umol/L        14,0 - 30,0    
        Transferrin                       2,32 g/L           2,00 - 4,00    

         Válaszát előre is köszönöm!


        WEBBeteg szakértő válasza a monocyta témában

        Kedves Kérdező!

        A vérképben lévő eltérések önmagukban nem, csak a klinikai tünetekkel együtt értékelhetőek. A Pfeiffer-féle mirigyláznak markáns klinikai tünetei vannak, nem merül ki laboreltérésben. A magasabb monocytaszám utalhat fertőzésre, illetve egyéb elváltozásokra, ezért a vizsgálatot elrendelő orvosnak indenképp mutassák meg a leletet, aki a klinikai tünetek függvényében értékeli, emellett kontroll vérvétel javasolt.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2009-12-16 21:48:37; Megválaszolva: 2009. december 16., 21:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor nő! Valamivel több mint két hónapja megnagyobbodott nyirokcsomókra lettem figyelmes a fülem mögött és nyakamon ,amik fájdalmatlanok illetve a legnagyobb ami a jobb állkapocs szögletben van kissé érzékeny és nagyon kicsit...
        Tisztelt Doktornő! A következő kérdéssel fordulnék Önhöz: pár hónappal ezelőtt glutén-és laktózmentes diétába kezdtem, autoimmun betegség diagnosztizálása miatt. Hormontartalmú gyógyszer magas adagja miatt felborult a vérképem:...
        Tisztelt Doktor Nő! Kb. 1 hónappal ezelőtt trombózisom lett (korábban még nem volt). Az UH eredménye: „VSP-ben a beszájadzásig echoszegény, friss thrombus figyelhető meg. Popliteában a beszájadzás helyének megfelelően a mélyvénában...
        Tisztelt Dr Nő, Dr Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy kb másfél hete volt egy hasi műtétem laporoscopos endometriozis miatt...kaptam negy alkalommal vérhigitot..ám a tegnapi nap hirtelen éles fájdalmat éreztem a hátamban. Ezért a...
        Tisztelt Doktornő!Én vagyok az a sràc,aki koràbban többször kérdezett!Még mindig megvannak a nyirokcsomó duzzanatok,de nem nőttek.Màr 8 hónapja megvannak.Baràtnőmnek is jöttek ki Decemberben,azóta neki is megvannak.Tovàbbra is...
        Tisztelt Doktornő! Édesanyám megfázásos ( szedett gyógyszer: Curam DUO 875), majd influenzás megbetegedés után nagy, duzzadt nyirokcsomókkal kereste fel háziorvosát, amit a következő vizsgálatok követtek: 1. Nyaki ultrahang: A pajzsmirigy...
        Jo napot mar multkor jeleztem maguknak kerdesbe azota voltam haziorvosnal o beutalt hematologiara de csak majus 3 ra kaptam idopontot es picit aggodom 103 a trombocitaszamom osszes tobbi ertekem jo de mondta orvos vizsgaltassuk ki mi okozhatja ezt az alacsony...
        Kedves Doktornő!!! Vas hiányban szenvedek, minden lehetséges vizsgálatot elvégeztek, az eredmények negatívak. (mensesem rendben, erős vérzésem nincs.) A vas lecsökkent a szervezetemben 2-re , Vénásan kaptam vasat, ideiglenesen rendeződött,...
        Tisztelt Dr/Nő! Megpróbálom röviden felvázolni problémámat-tavaly februarban tachycardia mellkasi panaszok miatt fordultam orvoshoz laborokban magasabb d-dimer(900)mutatkozott-illetve apc res pozitivitasra is feny derult(elotte 12 evig fogamzasgatlot...
        Jo napot az lenne kerdesem hogy most voltam verveteln trombicitaszamom alacsony 103 thr- terf/ atlag magas 13.6 ez mire utal v sok az elteres?