• vérkép eltérések: monocyta, haematocrit

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

         

        Azt szeretném kérdezni hogyha a vérkép eredménye magas monocyta és alacsony haematocrit szintet mutat, az mire utal? Valahol azt olvastam ez Preiffer-féle mirigylázra utal, igaz ez? Mi a teendő?

        A vérvétel története annyi, hogy a vas szintjét akartuk eredetileg ellenőrizni, vérképet csak rutinból csináltak, és az alábbi eredmények jöttek ki (23 éves férfinek) (Nem tudom hogy mennyiben releváns előzmény, de gombás betegséget kezeltünk előtte és immunerősítésre colostrumot is szedtünk):

           FEHÉRVÉRSEJT                   8,340 G/L          4,000 - 9,000             
         -Neutrophil%                   54,900 %           50,000 - 70,000            
         -Lymphocyta%                   26,100 %           25,000 - 40,000            
         -Monocyta%                     12,200 %        *   0,000 - 8,000             
         -Eosinophil%                    4,300 %            0,000 - 5,000             
         -Basophil%                      0,700 %            0,000 - 1,000             
         -LUC%                            1,8 %              0,0 - 4,0                
         --#Neutrophil                   4,580 G/l          1,800 - 6,300             
         --#Lymphocyta                   2,180 G/l          1,000 - 4,100             
         --#Monocyta                     1,020 G/l      *   0,000 - 0,700            
         --#Eosinophil                   0,360 G/l          0,000 - 0,400             
         --#Basophil                     0,060 G/L          0,000 - 0,100             
         --#LUC                            0,2 G/l            0,0 - 0,4               
         --Megjegyzés          LUC:Nagy nemfestődő mononuclearis sejtek               
         VÖRÖSVÉRSEJT                    5,290 T/L          4,500 - 5,900             
         HAEMOGLOBIN                   157,000 g/L        140,000 - 180,000           
         HAEMATOCRIT                     0,419 L/L      *   0,420 - 0,520             
         -MCV (Vvt-k átl.térf.)         79,300 fl       *  81,000 - 100,000           
         -MCH (Vvt.átl.Hb.tart.)        29,700 pg          26,000 - 34,000            
         -MCHC (Vvt.átl.Hb.konc.)      375,000 g/L      * 310,000 - 360,000           
         -RDW-CV (Vvt.térf.szór.)       12,400 %           11,000 - 16,000            
         THROMBOCYTA                   290,000 G/L        130,000 - 400,000           
         -MPV (Thr.átl.térf.)            9,700 fl           7,000 - 13,000            
        Vas                               17,7 umol/L        14,0 - 30,0    
        Transferrin                       2,32 g/L           2,00 - 4,00    

         Válaszát előre is köszönöm!


        WEBBeteg szakértő válasza a monocyta témában

        Kedves Kérdező!

        A vérképben lévő eltérések önmagukban nem, csak a klinikai tünetekkel együtt értékelhetőek. A Pfeiffer-féle mirigyláznak markáns klinikai tünetei vannak, nem merül ki laboreltérésben. A magasabb monocytaszám utalhat fertőzésre, illetve egyéb elváltozásokra, ezért a vizsgálatot elrendelő orvosnak indenképp mutassák meg a leletet, aki a klinikai tünetek függvényében értékeli, emellett kontroll vérvétel javasolt.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2009-12-16 21:48:37; Megválaszolva: 2009. december 16., 21:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr. Ujj Zsófia Doktornő! A következő kérdéssel fordulnék Önhöz: Kb 2 hete vettem észre a hónaljamban fájó, megnagyobbodott nyirokcsomókat. Néhány nap után elmentem vele egy magán ultrahangra ahol a doktornő a kérésemre a nyaki...
        Tiszteletem! Panaszaim 4 honapja kezdodtek mellkasi fajdalom nehez legzes kardiologia rendben mellkas rtg rendben verkep 13 feherversejt szam a fraszt hozta ram biztos voltam a leukemiaban produkalni kezdtem a tuneteit ismet verkep ra ket hetre mar minden jo...
        Kedves doktornő! Nagyon félek hogy leukémiám van. A tüneteim: olykor vérzik az orrnyálkahártyám, van pár apró bevérzés a karomon (bár ez már vagy két éve így van), nemrég megjelent egy sötét lila folt a vádlimon pedig nem ütöttem be,...
        Kedves Doktornő, A fő problémám az hogy kopaszodom (diffúz jelleggel) A már meglévő diagnózisam: hashimoto, Ir, és Pcos A leleteim szerint nagy eltérések nincsenek, orvosaim szerint az adatok önmagukban nem indokolnák a helyzetet. (hormon...
        Tisztelt Doktornő! A kérdésem leiden heterozigóta mutációm van és utazom június elején repülővel egyben 10 órát szükséges vérhigító ? és ha igen ki adhat nekem ? Köszönettel: Burka Tímea
        Tisztelt doktornő!panaszaim ket hete kezdodtek mellkas es hatfajas ezekkel a panaszokkal sbon voltam tegnap elott ekg.mellkas rtg negativ.vérképből infarktust kizárták de a vérben magas a feher versejt szám a csillagozottakat leirom Wbc:13,38gl...
        Kedves Doktornő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. Édesapámnak Leiden Mutatioja van és emiatt illetve egy tobb mint 10 évvel ezelőtti trombózis miatt Marfarint szed. Nemrégiben nyaki sztentet ültettek be neki ami miatt jelenleg Fraxiparine...
        Kedves Doktornő! Lenne még néhány kérdésem, bemásolom az előzményeket: Kedves Doktornő! 8 hónapos kisfiam vérképében aggasztanak az eltérések. Különösen a magas limfocita és a alacsony neutrofil érték nyugtalanít. Okozhatja ezt...
        Kedves Doktornő! 8 hónapos kisfiam vérképében aggasztanak az eltérések. Különösen a magas limfocita és a alacsony neutrofil érték nyugtalanít. Okozhatja ezt vérszegénység? Nem beteg, tudtommal nem áll a háttérben vírusfertőzés....
        Tisztelt Dr.Nő /Úr! 2008-ban készült CT vizsgálaton 2 db Cystát mutattak ki a lépemen. Mivel panaszokat nem okozott, el is felejtkeztem létezésükről. Egy esés következtében 2016-ban hasi ct vizsgálat készült, mely egy valószínűsitett...