• csalánlevél tea fogyasztása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Doktor Nő! Röviden az esetem: 2014 végén sarkoidzist (tüdő) diagnosztizáltak Nálam. Május óta nem szedek rá gyógyszert (előtte egy évig medrol és metotrexat (20mg/hét - tabletta) kombinációját szedtem. Az egy éves kezelést lezáró CT eredményt mellékelem, amin látható a nyirokcsomóim változatlanok. 2016 májusában kétoldali tüdőembóliám lett (genetikai hajlamom nem igazolódott később, MVT akkor nem igazolódott). Az embólia előtt is volt már szteroid terápiám, meg cytoxant is kaptam utána infúzión, amik mellett a az alapbetegség progrediált. Jelenleg napi 20 mg Xareltot szedek csupán (még egy évig ezt biztosan). Sajnos mindkét lábszáram körtérfogata vastagodott, dagadt. Az elmúlt egy év alatt kb. 4-6 centit. Ez számomra több szempontból is zavaró. Pár hónapja ismét sportolok is már (többnyire csak futok), ami talán segít ezen dagadás visszaszorításában, nem tudom. (Régebben is sportoltam kb. 20 évig). A jobb lábszárnál még kicsit az ujjbegy-lenyomatot is megtartja, ha megnyomom. Hordok rá kompressziós (2-es) harisnyát, de nagyon úgy érzem/tapasztalom ez sem segít. A kezelések előtt ilyen gondom nem volt soha korábban a lábszárammal. Kardiológiai vizsgálaton voltam nemrégiben (UH, EKG, sőt volt szívMR vizsgálatom is azt alapbetegség szívérintettségének kizárására - de ez utóbbi akkor negatív eredményt mutatott ez ügyben), de az ottani eredményeim végett a kardiológus nem valószínűsítette, hogy a dagadás szív eredetű lenne. A vérnyomásom is rendben. csupán a "bal kamra volt kissé tágabb" az UH-n, talán a sport miatt is, illetve a pulzusom alacsony nyugalomban 49-52 körüli. Kérdésem, eddig nem próbáltam ugyan, de a csalánlevél tea fogyasztása nem lenne ellenjavalt a Xarelto szedése mellett? Azt olvastam, ez segítene a lábdagadás esetén talán. Vagy lenne ötlete a számomra egyéb területen akár? Detralex szedése például segíthetne-e? Javasolt lenne-e szedni? Mert a szteroidot már nem szedem, és a dagadás ugyanúgy fennáll.

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a xarelto és lábdagadás? témában

        Kedves Levélíró! Nem hiszem, hogy a csalánlevél tea segít. Én nem szedném, vagy innám. A Detralex inkább (nyilván drágább), de akkor, ha a dagadás ér eredetű. Trombózis után gyakori a posttrombotikus szindróma, látatlanban nem tudom amiatt dagad-e, de csak az a láb amelyikben a trombus volt. Ha ez az ok, arra lehet jó a Detralex. mit nem tudok, volt e az alsó végtagról doppler ultrahang, az tud választ adni, milyenek az erek, billentyűk a vénában. Ha nem ez az ok és a szív eredet is kizárt, akkor, meg kell nézni ismét a sarcoidosist, esetleg albumin szintet és vesefunkciót. Nincs -e más, vagy ez steroid elhúzódó mellékhatás. Nem ártana egy hasi ultrahang sem. Ezekben első körben szerintem háziorvos tud segíteni. Később pedig a területileg illetékes belgyógyász.


        Kérdés: 2017. augusztus 03., 17:32; Megválaszolva: 2017. augusztus 03., 21:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: