• nyirokcsomó

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor nő! Valamivel több mint két hónapja megnagyobbodott nyirokcsomókra lettem figyelmes a fülem mögött és nyakamon ,amik fájdalmatlanok illetve a legnagyobb ami a jobb állkapocs szögletben van kissé érzékeny és nagyon kicsit talán csökkent a méretéből de nem jelentősen.Amikor már a nyirokcsomók javában nagyok voltak de semmi más bajom nem volt fogyasztottam nagyon minimális alkohol mennyiséget és kicsit kimozdultam.Ezutan pár napig fájt a torkom és a nyelés nehézkes volt. Elmentem háziorvoshoz aki kért egy teljes vérképet illetve vírus szerológiai vizsgálatot.A vérvétel nem mutatott semmilyen gyulladást és a fehérvérsejtek is rendben de voltak olyan eltérések mint : GOT:39 U/L , GPT: 42 U/L , Vas: 4,8 mol/L Transzferrin:3,9 g/L , Transzferrin telítettség: 5% , teljes vaskötő kapacitás 97,8 mol/L , vörösvérsejt:5,3 Tera/L , MCV :78,0 fl , MCH : 24,8 pq. A szerológiai vizsálatok alapján viszont megállapították hogy valószínűleg friss EBV fertőzésem van. Anyukámmal azonban kicsit aggodtunk így elmentem nyaki ultrahangra ahol találtak egy-egy 2-4mm nyirokcsomót és jobb állkapocsszöglet mögött max. 7-8 mm rövidebb átmérőjű megnagyobbodott nyirokcsomót.A nyakon pathológiás nyirokcsomó,egyéb körülírt képlet nem látható.Vélemény: Megnagyobbodott reaktív nyirokcsomók a fentiek szerint.Illetve Hasi UH-ra is elmentem ami negatív lett. De mivel a nyirokcsomók még mindíg meg vannak duzzadva ezért biztonság kedvéért elmentem hematológushoz aki megvizsgált mindenhol(nyak,hónalj,has,ágyék,kulccsont) de a a nyakamon kívűl máshol nem talált megnagyobbodott nyirokcsomót.Végül elég biztosan kijelentette hogy nincs komoly betegségem és ne pánikoljak és feltehően tényleg vírus fertőzés de azt kéteségesnekn tartja hogy valóban EBV lenne .Ezért a szerológia ismétlésén kívűl más vizsgálatot nem javasolt .Azt mondta a lymphadenomegalia el fog múlni de az se baj ha nem .De látta hogy még mindíg nem teljesen nyugodtam meg ezért mondta hogy két hónap múlva menjek hozzá vissza és megvizsgál mégegyszer.Doktor nő szerint belenyugodhatok ebbe és nem szükséges további kivizsgálás és minden rendben?A szerológia szükséges még egyszer?Válaszát előre is köszönöm szépen.

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a reaktív nyirokcsomó témában

        Kedves Kérdező! A nyirokcsomók miatt nem kell aggódni. Egyrészt mert látta hematológus, másrészt az ultrahang felismeri a kóros nyirokcsomót (az pathológiás szerkezetű), a fertőzés vagy gyulladás meg reaktív. Fontos tudni, hogy nem szabad azért ezeket hozzáértés nélkül nyomkodni, mert az az egészséges nyirokcsomónak sem jó. Másrészt bár normál értékek nincsenek, de a vas értékek alacsonynak tűnnek. A vashiány nem betegség, mindig csak tünet, meg kell keresni mi van a háttérben. Fiatal nőknél nőgyógyászati ? (bővebb vérzés?), esetleg emésztési? (felszívódási zavar?). Megismételném és ha ujra alacsony, meg kell keresni az okot.


        Kérdés: 2017. május 24., 21:58; Megválaszolva: 2017. május 25., 07:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: