• Vaspótlás szükségessége

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A következő kérdéssel fordulnék Önhöz: pár hónappal ezelőtt glutén-és laktózmentes diétába kezdtem, autoimmun betegség diagnosztizálása miatt. Hormontartalmú gyógyszer magas adagja miatt felborult a vérképem: februárban a vasam 23,1umol(10,7-32,2);transzferrin telítettség 35%;vaskötő kapacitás 66,5umol(42,8-88,6);Hgb 148g(120-150);Ht 0,44L(0,36-0,45);ferritin 62,6ug(10-120).Márciusban ugyanebben a sorrendben:5,1umol;7%;68,8umol;152g;0,47L;34ug.A háziorvosom úgy gondolta az egyoldalú étrend és az intenzív edzés számlájára írható mindez, így maltofel cseppeket (40) írt fel. Így sikerült felhúzni május elejére az értékeket: 11,5umol;17%;68,8umol;155g;0,47L;38ug-ra..Én viszont itt kezdtem el a gyógyszerre gyanakodni, aminek adagját azonnal csökkentettem. Mivel csak pár nap telt el azóta, a vashiányos tünetek még nem rendeződtek (fáradtság,aluszékonyság,tinnitus,nehéz légzés, nehéz mellkas, gyors kifáradás, étvágytalanság,izomfájdalmak, fejfájás,oxigéntelenség stb..) -tudom,a raktárak feltöltése időbe telik- de ezek fennállása nagyon (!) zavaró. Mivel úgy gondolom, nem természetes vashiányom van, hanem tüneti, így nem szeretném olyan vaskészítmény szedését folytatni, amely 50/100mg vasat tartalmaz, a túlterhelődés elkerülése végett. Ezért az Ön véleménye mellett megszeretném kérdezni, hogy Ön javasolná-e jelen helyzetben átmenetileg (mondjuk a következő kontrollig) étrendkiegészítő vaskészítmény alkalmazását, és ha igen, milyen tipusút/milyen napi maximalizált adagban (pl.dr.chen;Vaslady stb.?). Válaszát igazán köszönöm! Üdvözlettel: Ildikó

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a vaspótlás témában

        Kedves Ildikó! Nem étrend kiegészítő kell, hanem vas tabletta. Nem fogja túladagolni, mert nem fog felszívódni több, mint kellene, hacsak nincs hemokromatózisa, ami biztos nincs. Más esetben nem kell ettől félni. Láthatóan üresek a vasraktárak, ezt pedig pótolni kell, hogy ne legyenek tünetek. Ami nem teljesen tiszta, az autoimmun betegség a lisztérzékenység volt? Ha igen, akkor javulni kell mindennek diéta mellett, a laktóz érzékenység is bizonyított? Ha nem lisztérzékenység az autoimmun betegség akkor nem kell a diéta. A hormontartalmú gyógyszer nem tudom hogy összefüggene e a vashiánnyal. Ki volt vizsgálva a vashiány oka? Nincs iylen h természetes vagy tüneti vashiány. Ez maga nem betegség, hanem ez maga a tünet. Ismert biztosan a háttere?

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Kérdés: 2017. május 09., 14:34; Megválaszolva: 2017. május 10., 20:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! 2017.10.17-én készült egy laborlelet. Kissé megijedtem, mert olyan értékekben is volt eltérés, amikben korábban soha. Vörösvérsejt süllyedés 3 mm/h 0 - 15 GOT 38 U/L 0 - 50 GPT 86 U/L * 0 - 50 Gamma GT 56 U/L * -...
        Tisztelt doktornő! 44 éves vagyok, Leiden mutáció miatt 1994 óta szedek Syncumart, jelenleg 5mg-ot naponta. Több éve sportolok, és öt évvel ezelőtt egy súlyzós edzésen megerőltettem a vállam. Többször jártam vele orvosnál, sajnos nem...
        Kedves Doktornő! Az alábbiakban kérném a segítségét. Én 38 éves nő vagyok jelenleg vizsgálnak magas trombocitaszám miatt. Még nincs diagnózis. Évek óta magas max 580, a többi értékem a normál értéket kicsit meghaladja, a normál felső...
        Tisztelt Doktornő! A kislányom vérvételi leleteiről lenne szó. Nyugtalanít, hogy évről évre magasabb vörösvérsejtszámokat mutatnak a leletei. A gyermekorvosunk azt mondta nem olyan mértékű az eltérés hogy foglalkozni kellene vele, főleg...
        Tisztelt Doktornő! A kislányom vérvételi leleteiről lenne szó. Nyugtalanít, hogy évről évre magasabb vörösvérsejtszámokat mutatnak a leletei. A gyermekorvosunk azt mondta nem olyan mértékű az eltérés hogy foglalkozni kellene vele, főleg...
        Tisztelt Doktornő ! Szeretném Öntől megkérdezni, hogy az alább leírtak mit jelentenek összességében és mit javasol a lent leírtakon kívül, kell-e mennem tovább szakorvoshoz vagy nem. ( A kezelőorvosom már nem hívott vissza kontrollra) Mivel...
        Üdvözlöm! Két éve született a lányom toxémia miatt császármetszéssel.Szülés másnapján már kaptam a clexant 0,4 est (80 kg voltam akkor) Ötödik napon lázam lett és fulladni kezdtem. Kórházba kerültem embólia gyanuval, de a CT...
        Tisztelt Doktornő! Kérem válaszát az alábbi kérdésemre: Marfarint szedek, pitvarfibrilláció miatt. Tavaly a nőgyógyászati nagy műtétem (méh és függelékei eltávolítása) előtt át kellett állnom a Fraxiparine-ra, műtét után pedig 6...
        Tisztelt Doktornő! Köszönöm múltkori válaszát ( http://www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/hematologiai_betegseg/154418 ) . Azóta sajnos új vérképem van, mert pár napja be kellett mennem a kórházba olyan rosszul voltam, és 5 eltérést is találtak...
        Tisztelt Szakértő! 32 éves férfi vagyok, kb. 2 hónappal ezelőtt kezdődtek panaszaim: fáradékonyság, időnként jelentkező légszomj, szédülés. Az elmúlt 1 hónapban azonban felerősödtek: szédülés, heves szívdobogás-érzés a...