• Vaspótlás szükségessége

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A következő kérdéssel fordulnék Önhöz: pár hónappal ezelőtt glutén-és laktózmentes diétába kezdtem, autoimmun betegség diagnosztizálása miatt. Hormontartalmú gyógyszer magas adagja miatt felborult a vérképem: februárban a vasam 23,1umol(10,7-32,2);transzferrin telítettség 35%;vaskötő kapacitás 66,5umol(42,8-88,6);Hgb 148g(120-150);Ht 0,44L(0,36-0,45);ferritin 62,6ug(10-120).Márciusban ugyanebben a sorrendben:5,1umol;7%;68,8umol;152g;0,47L;34ug.A háziorvosom úgy gondolta az egyoldalú étrend és az intenzív edzés számlájára írható mindez, így maltofel cseppeket (40) írt fel. Így sikerült felhúzni május elejére az értékeket: 11,5umol;17%;68,8umol;155g;0,47L;38ug-ra..Én viszont itt kezdtem el a gyógyszerre gyanakodni, aminek adagját azonnal csökkentettem. Mivel csak pár nap telt el azóta, a vashiányos tünetek még nem rendeződtek (fáradtság,aluszékonyság,tinnitus,nehéz légzés, nehéz mellkas, gyors kifáradás, étvágytalanság,izomfájdalmak, fejfájás,oxigéntelenség stb..) -tudom,a raktárak feltöltése időbe telik- de ezek fennállása nagyon (!) zavaró. Mivel úgy gondolom, nem természetes vashiányom van, hanem tüneti, így nem szeretném olyan vaskészítmény szedését folytatni, amely 50/100mg vasat tartalmaz, a túlterhelődés elkerülése végett. Ezért az Ön véleménye mellett megszeretném kérdezni, hogy Ön javasolná-e jelen helyzetben átmenetileg (mondjuk a következő kontrollig) étrendkiegészítő vaskészítmény alkalmazását, és ha igen, milyen tipusút/milyen napi maximalizált adagban (pl.dr.chen;Vaslady stb.?). Válaszát igazán köszönöm! Üdvözlettel: Ildikó

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a vaspótlás témában

        Kedves Ildikó! Nem étrend kiegészítő kell, hanem vas tabletta. Nem fogja túladagolni, mert nem fog felszívódni több, mint kellene, hacsak nincs hemokromatózisa, ami biztos nincs. Más esetben nem kell ettől félni. Láthatóan üresek a vasraktárak, ezt pedig pótolni kell, hogy ne legyenek tünetek. Ami nem teljesen tiszta, az autoimmun betegség a lisztérzékenység volt? Ha igen, akkor javulni kell mindennek diéta mellett, a laktóz érzékenység is bizonyított? Ha nem lisztérzékenység az autoimmun betegség akkor nem kell a diéta. A hormontartalmú gyógyszer nem tudom hogy összefüggene e a vashiánnyal. Ki volt vizsgálva a vashiány oka? Nincs iylen h természetes vagy tüneti vashiány. Ez maga nem betegség, hanem ez maga a tünet. Ismert biztosan a háttere?


        Kérdés: 2017. május 09., 14:34; Megválaszolva: 2017. május 10., 20:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: