• Nyirokcsomó

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Édesanyám megfázásos ( szedett gyógyszer: Curam DUO 875), majd influenzás megbetegedés után nagy, duzzadt nyirokcsomókkal kereste fel háziorvosát, amit a következő vizsgálatok követtek: 1. Nyaki ultrahang: A pajzsmirigy jobb lebenye 41x14x15 mm, a bal lebeny 44x15x16 átmérőjű, az isthmus 4 mm vastag. A parenchyma norm. Echogenitású. A jobb lebeny alsó pólusában egy 9, a bal lebeny középső-alsó harmadában egy 11 és 12 mm átmérőjű inhomogén göb figyelhető meg. Nyálmirigyek nem mutatnak kóros eltérést. Bal oldalon parajugulárisan számos 12-35 mm max átmérőjű ovalis, inhmogén echoszegény terime figyelhető meg. Vélemény: struma nodosa. Pathológiás nycs-k a bal parajuguláris régióban. ( lymphoma?, met?) 2. Mellkas röntgen: kétirányú felvétel. Pleuralis folyadékgyülem egyik oldalon sem ábrázolódott. Tüdőben körülírt kóros eltérés nem látható. A szív nem nagyobb. Az aorta norm tágasságú, meszes. A háti gerincen spondylarthrosis van. A csigolyák magassága megtartott. 3. Hasi ultrahang: A hepar normális nagyságú, homogén, hyperreflektív. Az átlagosan telt epehólyag lumenét sűrűbb folyadék illetve sludge tölti ki. Az epeutak nem tágabbak. Pancreas, lép echoképe szabályos. A vesék normális nagyságúak, a bal vesében több apró, a jobb vesében számos 5-30 mm-es cysta figyelhető meg. A húgyhólyagban kevés vizelet van. A kismedencében körülírt kóros képlet nem differenciálható. A gyomor-bélrendszer területén pathológiás bélszakasz nem ábrázolódott. Vélemény: A hepar morfológiai képe zsíros degenerációra utal. Cystae renis 1.u. Sűrűbb bennéket tartalmazó epehólyag. 4. Vérképben referencia tartománytól eltérő értékek: foszfor: 0.68 mmol/l, glucose: 6.7 mmol/l, triglicerid: 1.75 mmol/l, vizeletüledék: 8-10 fvs zsúfolva baktériummal, bizelet nitrit pozitív, HGB. Alc HPLC HUma-Next: 6.1%, IFCC 43.17 mmol/mo, vérképp automatával: NEU: 7.4 G/L, NEU %: 75.4%, LYM%: 14,1% A megnagyobbodott nyirokcsomók 4 hónap alatt alig csökkentek és a fenti kivizsgálás után erre további kezelést nem kapott, csupán reumatológiai beutalót a helyi gyógyfürdőbe. A fenti eredmények alapján szükséges további kivizsgálás, kezelés? Segítségét előre is köszönöm!

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a lymphoid met témában

        Kedves Levélíró! 1. a nyaki ultrahang miatt lássa endokrinológus, ismert -e a pajzsmirigy göb és annak háttere. A nyirokcsomók valóban kórosak. 2. a rtg jó 3. a hasi uh arra utal, hogy magas a máj zsírtartalma (elhízás, alkohol lehet, de az epe sűrűség miatt inkább talán az első látatlanban és kicsit diétázni kell epekímélés ügyileg, ne legyen epekő) 4. vizelet fertőzés van, erre háziorvos adhatna antibiotikumot A vérkép inkább bakteriális fertőzésre utalhat. Igen, összességében a nyaki ultrahangot ki kell vizsgálni, mert daganat áttétet vagy nyirokmirigy daganatot vetettek fel. Belgyógyász javasolt.


        Kérdés: 2017. április 27., 10:57; Megválaszolva: 2017. április 27., 14:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: