• Makrocitózis, hipokrómia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Vérképleletemen egyetlen paraméternél sem jelöltek sem pozitiv, sem negativ irányú eltérést a referencia értéktől, mégis a lista végén szerepel két megjegyzés: makrocitózis pozitiv és Hipokrómia pozitiv Amennyire utána tudtam nézni ezek bizonyos fajta vérszegénységi állapotokkal vannak összefüggésben. Mivel azonban a referencia érték alapján vizsgált paraméterek között egyben sincs eltérés, most mire kell következtetnem ebből a két megjegyzésből. Hozzátartozik, hogy a vizsgálat eredetileg egy enyhe gyulladás (diverticulitis) ellenőrzésére készült, és a kicsit megemelkedett CRP miatt, két hét múlva történt egy ellenőrző vizsgálat, ahol a CRP már teljesen jó volt, és a vérképben is csak egyetlen jelölés volt, az átl.vvt. térfogat volt 96,2, enyhén emelkedett a 96-os felső referencia értékhez képest. Ennél még logikus lett volna, hogy a gép rátesz egy makrocitózis megjegyzést, de az első leletnél nem értem. Van-e ok aggodalomra, és mi a teendő. Előre is köszönöm válaszát.

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a makrocitózis, témában

        Kedves Levélíró! Ha a hgb érték normális tartományon belül van, nagy gond biztos nincs, esetleg egy B12 és fólsav szintet lehet nézni, nincs-e hiány valamelyikből.


        Kérdés: 2017. március 25., 09:56; Megválaszolva: 2017. március 25., 10:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: