• Lépinfarktus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/úr!A probléma ami rendkivűl aggaszt-éjjel-nappal ezen ràgódom-a következő.2016 nevemberében történt egy hasi ct vizsgàlat,melyből idézem azt a részt ami aggaszt."A lép nen nagyobb,alsó harmadàban ventrolateralisan subcorticalisan kissé szabàlytalan alakú 9mm legnagyobb àtmérőjű területen hypodens,kontrasztanyag halmozàsban elmaradó képlet làtszik,amelynek környezetében a kontúron heges behúzódás figyelhető meg.Vélemény:a lép àllomànyàban làtott képlet lehet koràbbi apró infarctus heges maradvànya."A belgyógyász azt mondta nem kell vele foglalkozni,gyakori diagnózis.Màs orvos azt mondta ritkàn előforduló betegség,nézessem meg újra.Olvastam hogy heves bal bordaiv alatti fàjdalommal jàr,én viszont ezt nem éreztem.2008-ban is voltam hasi ct-n,akkor ott a lép alsó és felsö polusàban is leirtak egy 4-5 mm és egy 10mm halmozàsban gócot,amit cystànak véleményeztek.Azok mostanra hovà lettek?Előfordulhat hogy a cystàk hegesedtek amit most infarctusnak irtak le?Azt is olvastam hogy a lépinfarctus a szivböl vagy az aortàból leszakadó trombus következménye.2014 októberében voltam sziv uh-n ahol trombust nem làttak.Szeretnén tudni,hogy merre menjek tovàbb(szakember,kezelés)?Vérhigitót ajànlott erre szedni?Nagyon aggaszt,lelkileg kimerit a folytonos halàlfélelem,mert azon gondolkodom mikor történik egy újabb ilyen probléma?!Vàlaszàt nagyon vàrom és köszönöm!

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a lépinfarktus témában

        Kedves Levélíró! Azért ez a leírás sem egyértelműen infarktus, ugye a lehet maradványa. Egyrészt. Másrészt 1 cm alatti az tényleg lényegtelen. Természetesen nem kell vérhígitó. Attól hogy infarktus, thrombus a szó, nincs köze a szívhez nem onnan származik, helyi érben alakul ki és annak érellátási területén. A heves fájdalom pedig a 15-20 cm-es eltéréseknél szokott jelentkezni. Úgyhogy nincsen egyenlőre tényleg nincs ok az aggodalomra, a halálfélelemre főleg. Nincs teendő sem. Fél egy évente meg lehet nézetni ultrahanggal, CT nem indokolt. A korábbi cysták felszívódni szoktak nem infarcálódnak. Ez sem biztos hogy az ismétlem. Csak ha nagyobb lenne azt kell vizsgáltatni, ezt tényleg nem.


        Kérdés: 2017. február 22., 10:18; Megválaszolva: 2017. február 26., 08:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: