• Mi a következő lépés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        38 Éves átlagos testalkatú, sportos életvidám nő vagyok/ lennék ... 12 éve bal oldali fülzúgással, füldugulással kezdődő, szédüléses rohammal végződő periódusok. Először 4 évente egy alkalom, aztán két évente 1 hónapig tartó, idén már fél éve tartó. A szédülések időtartalma az egy perces megszédüléstől, negyed óráig, de sok egy órás roham is előfordul, ami néha hányással ér véget. Soha nem éri el a másfél órát. A szédülések jellege nem forgó, hanem úszó. Iránya változó, nem tudom meghatározni. Mindig megtudom egy pontot nézve állítani a szobát. Kisebb rohamoknál, csak a jobb oldalamon szédülök, bal oldalon nem. 2016-ig halláskárosodásom nincs. Szem,fül, otoneurológia, belső fül vizsgálat, koponya MR, teljes vizelet, vér, szív,pajzsmirigy, carotis doopler, kivizsgálás történt minden alkalommal. Negatív eredménnyel. Orvosi vélemények : 2014 Meniere betegség, amit 2016ban kizártak, majd BPPV diagnózist kaptam. 2017 időszak. Januártól erős fülzúgás, füldugulás ami szinte az elviselhetetlenségig fokozódott, fájt a hang a bal fülemben. Szédüléses roham ebben az 5 hónapban nem volt. A fülzúgás viszont nem szűnt , erőssége elviselhetetlen volt a műtétig. Intenzitása mindig változott, hol halkabb, hol hangosabb volt, de majdnem mindig erős hangos volt. Halkabb periódusoknál szívverés szerű pulzáló zúgást hallok. Orvosi vizsgálatok : -koponya + belső fül Mr : negatív -Nyaki doopler : negatív -3D CBCT: bal oldalon pneumatisatios gátlás nyoma---gondolom negatív -Nyaki MR: C5, C6 széles alapú jobb oldali hernia, a bal neuroforamen mérsékelten szűkebb.gerincvelőt kompromittálja -Nyaki röntgen: kifejezett spondylosis, polydiscopathia, spondylarthrosis cerv. -koponya kontrasztos ct, erek vizsgálata: negatív 2017 szeptember 14. ACDF műtét Ami azóta történt. A szédüléses rohamok visszatértek, intenzitásuk, lefolyásuk ugyanaz mint műtét előtt. A fülzúgás, füldugulás minden roham után javuló tendenciát mutat. Három szédüléses roham után,hallom ismét a fél éve nem hallott óraketyegést. A bal fülem : Ha a hallójáratnál a kis porcot nyomogatom sípoló hangot ad. Nyelésnél, ásításnál, büfögésnél, erőlködésnél a fülem jobban zúg. A hangot benyomott felfeszített fülhallgatóval jobban hallom, mint a normális bedugásnál. 2016 ban egyszer sikerült úgy felfeszítenem a fülemet, hogy a hallójáratban,felfele nyomtam teljes erővel egy fém eszközt. Fél percre kidugult, és nem zúgott a fülem. Szédüléses rohamkor a fülem kidugul, hideg, nedves érzéssel társul. Ha a dobhártyámat piszkálgatom, mintha minimális folyadék lenne ott, és a dugulás érzés megszűnik egy perce. Érzések: Nincs pánikbetegségem, nincs depresszióm, nincs képzelt-betegségem, nem vagyok hipochonder. Lelki eredet nincs, mindent meg akarok hallani, látni, érezni. Egy dolgot nem bírok már elviselni, ami ez. Ez a valami ami nekem van! A szédülés felőröl, a fülzúgás, dugulás érzés idegessé tesz, a várható rohamok miatt. Nem vonzok be semmit, egyszerűen a tények igazolják, mi miből következik. A magánéletemben minden tökéletes. Nem félek semmitől, bírom a fájdalmat, erős vagyok., de ha ez így marad az életemnek lassan vége. Dolgozni fél éve nem tudok, kimenni az utcára a szédüléses epizódjaim miatt nem merek. Nem vagyok biztos benne, hogy ezt sokáig bírom. Csak élni szeretnék........ Saját meglátás: - Meniere betegség lehetséges de., eddig minden alkalommal a hallásom a rohamok végeztével helyre állt. Az intervallum sem haladja meg rohamonként a minimum két órát. Betahisztin származékokat 2 évig szedtem napi 3/2 szemet., nem használt. Lermoyez szindróma avagy a fordított meniere..esetlegesen...bár az sem stimmel... -BPPV lehetséges de, ott nincs fülzúgás, nálam a rohamok kezdetét mindig fülzúgás előzi meg. -Nyaki idegkompresszió a c5-6 szakaszon ACDF műtét után. Az idegek magyarázzák a zsibbadást,az esetleges szédüléseket is talán, de a fülzúgást nem. Illetve van egy új tanulmány ( Barré-Liéou szindróma) miszerint okozhat ilyen tüneteket a gerincvelő kompressziója, még ilyen mély szakaszon is, de az esettanulmányok leírása , hogy minden műtött egyént 2 évig figyelemmel kísértek, és soha senkinél nem jött vissza a szédüléses roham. Ettől függetlenül lehetséges, hogy így állnak nálam vissza az elnyomott idegek? Hiszen a műtét óta eltelt idő még nem haladja meg az egy hónapot sem. -Fontosnak tartom azt a tényt, hogy a fülem nyomkodásra sípol, és, hogy kidugult egy ízben felfeszítés által., bár nem találtam magyarázatot erre. Mivel a hallójáratban nincs ér amit nyomással kiszabadítottam, de valamit sikerült....hacsak egy rövid időre is... Tisztelettel szeretném kikérni az Ön véleményét is. Mit tanácsol hova fordulhatnék, hogy visszakapjam az életemet?

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a szédülés témában

        Tisztelt Hölgyem! Nagyon nehéz kérdésben kér távsegítséget. Szinte lehetetlen feladat ez. Egyrészt már számos kivizsgálás, terápia történt, amint leveléből kitűnik, nem elfogadható eredménnyel. Másrészt sajnos ezek a panaszok-tünetek még definitív diagnózis esetén sem gyógyíthatóak, csak kezelhetőek több-kevesebb sikerrel. Csodaszer és biztos módszer nincs. Ön már szinte mindent kipróbált, talán, annak ellenére, hogy nem pszichés eredetűnek érzi a bajt, mégis a pszichológus lehet, aki javít a tünetek szubjektív megélésén, elfogadásán. Tudom, nem ilyen tanácsra vágyott, ennek ellenére javasolom, hogy fontolja meg esetleg ezt a lehetőséget is.


        Kérdés: 2017. október 02., 16:36; Megválaszolva: 2017. október 03., 11:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdvözlöm! Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy kb 10 nappal ezelőtt beteg lettem, nátha, torokfájás, stb. Egy hete megnéztem a torkomat hogy piros-e, akkor vettem észre egy mandulakövet (ez már volt párszor, ezért tudtam hogy az) és egy...