• Cholesterol polyp?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztel Válaszoló Orvos! Kb. 3 hónapja voltam hasi ultrahangon, amelynél megállapították, hogy 2db 5mm-es cholesterol polypnak megfelelő képlet van az epém falával összefüggésben. Sima epefalat és epevezetéket említenek, Egyebekben nem volt eltérés a hasi uh-n. A tegnapi napon megismételtettem a vizsgálatot a két polipon elváltozást nem találtak méretük az előbbiben megállapítottnak feleltek meg. Azonban említett a tegnapi vizsgálatot végző radiológus még egy szintén maximum 5mm-es elváltozást amiről azt Írta, hogy lehet kő, vagy szintén polip. Azt mondta, hogy ezek olyan elváltozások ami miatt ha szeretném ki lehet venni az epét, de most még nem indokolt. Az eredménnyel visszamentem a sebészetre, ahol a kezelő orvos kicsit megijesztett. Továbbküldött, mivel ő azt mondta hogy nem tud dönteni a műtéti indikációt tekintve, beszéljem meg egy aktív sebésszel. A tegnapi vizsgálatot végző radiológus azt mondta, hogy valószínűleg a 3. említett polip is ott kellett hogy legyen már az előző vizsgálaton. Az lenne a kérdésem, hogy a leírtak alapján mi a véleménye az említett polypokról? Jelenthet-e műtéti indikációt? Az előző vizsgálati leletemben cholesterol polypot említenek, még a tegnapiban cholecystae polypot írnak. Van esetleg különbség? Van esetleg olyan képalkotó diagnosztika amellyel ezt pontosabban ki lehet mutatni pl. MR? Megemlíteném hogy a hasi UH-t szimplán rutinból végeztettem, semmilyen tünetem nem volt, vagy panaszom. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Papp Géza válasza a epehólyag polipus témában

        Kedves Kérdező! Panaszmentes cholesterol polip nem indokol műtétet. További vizsgálat sem indokolt. Javasolható diéta, testmozgás, táplálék kiegészítő elhagyása. Kontroll 1 év múlva, vagy panasz eseten. Üdvözlettel Dr. Papp Géza


        Dr. Papp Géza
        Sebész

        Dr. Papp Géza

        Kérdés: 2017. szeptember 20., 09:19; Megválaszolva: 2017. szeptember 21., 11:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: