• Anémia vastagbél daganat jele lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! Kb. 2 hónappal ezelőtt kezdődtek panaszaim: fáradékonyság, időnként jelentkező légszomj, szédülés. Az elmúlt 2 hétben azonban felerősödtek: szédülés, heves szívdobogás-érzés a mellkasomban, fáradtság, álmosságérzet, fejfájás, kézremegés, gyakran kell nagyokat lélegeznem a rámtörő légszomj miatt. 1 hete általános vérképet készíttettem, ami vashiányt mutatott ki (vas serum 10.1, határértékek: 14-30). Minden más rendben volt a vérképben. Étrendem elég diétás, főleg az elmúlt egy-másfél hónapban sok stressz is értfogytam is 4 kilót (először azt gondoltam hogy a stressz miatt érzem magam rosszul), alig ettem valamit, főleg salátát, utána jelentkeztek erősebben a tünetek, de nem vagok vega, húst és napi 1 tojást is fogyasztok + zöld tea és napi 2 kávé (azért írom mert olvastam hogy állítólag ezek megkötik a vasat). 1. Érdeklődnék, hogy a fenti tüneket okozhatja a vashiány? 2. vaspótló szedése mellett mennyi idő múlva múlnak el a tünetek (3 napja szedek 3x1 Neo-Ferro-Folgammát, de nincs változás) 3. És a legfontosabb kérdésem, hogy azt mondták, ez egy tünet, ami vérveszteség miatt alakul ki. Nem volt semmiféle vérzéssel járó sérülésem-betegségem az elmúlt években. Azt olvastam hogy a vashiányos vérszegénység felnőtt férfiaknál vastagbéldaganatra gyanús lehet. 31 és fél éves férfi vagyok, családomban nem volt ilyen kórkép. Hasi panaszaim nincsenek (bár éjjel néha eléggé "zuborog" de csak ha véletlenül túl sokat vagy zsírosat ettem össze), széklet állagában változást, vért, egyebeket nem észeletem. Érdeklődnék mennyire reális ez ilyen korban és hogy érdemes-e tükrözést végeztetnem? Ill. mi más állhat a háttérben? Várom megtisztelő válaszát.

        Dr. Árki Ildikó válasza a vashiány témában

        Tisztelt Kérdező! Panaszait számos kórkép okozhatja, a vashiánytól a pajzsmirigy betegségig. A tünetek mögött álló organikus ok megtalálása vagy kizárása érdekében kivizsgálás javasolt, amelyben háziorvosa tud segítségére lenni. A vashiányt valóban okozhatja vastagbél daganat is. A vastagbélrák leginkább az 50 év feletti korosztályra jellemző, de előfordulhat fiatalabb életkorban is. A kivizsgálás során széklet vér vizsgálat (3x) és gasztroenterológiai vizsgálat is javasolt. A szervi okokon kívül a panaszok hátterében pszichés okok is állhatnak. (A vaskezelés 3 nap után nem hoz eredményt. A címben szereplő "anémia" kifejezéssel kapcsolatban: ha csak a vas szintben van eltérés a laborvizsgálatnál, és a vérképben nincs, akkor nem beszélünk még vérszegénységről, csak vashiányról) Üdvözlettel.


        Dr. Árki Ildikó
        Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Árki Ildikó

        Kérdés: 2017. július 27., 17:46; Megválaszolva: 2017. július 29., 07:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: