• relytéjes igazságok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztel doktor úr monstanában már egy hete olyan problémával küszködök, hogy hasfájással ébredek és székelnem kell. A székletem 3-4 cm közötti és hosszú-20cm legalább. Ez önmagában nem lenne probléma. De életem során a székelési szokásaimat a lassabb ritkább székletürítés jellemezte. Ami ugye vastag nagy székletet jelent. Az elmúlt 5 évben minden nap volt székletem, volt ,hogy 2 szer is naponta. Székletemben az utóbbi időben egy hónapja tapasztaltam friss vért, de az egy hideg napon történt, valószínűleg aranyerem miatt. Tavaly voltam végbéltükrözésen és egy 1. szintű aranyeren kívül szerencsére nem volt semmi. Ezt a levelet nem írtam volna meg, ha a következő tünetet nem tapasztalnám: jobb oldalt alhasi tompa fájdalmam van, mely időnként elmúlik- éjjel egyáltalán nem érzem, reggelente székelés után és előtte észrevehetően erősödik. Lehetséges a sok üléstől a vizsgák miatt ,ahogy ülök a jobb lábam felé görnyedek sokszor. Ez a fájdalom a köldökkel egyvonalban a medencétől 2 cm re található. Nehéz azt is megállapítani, hogy szervi eredetű, vagy a hasizom ezen szakasza görcsös. Emiatt az elvékonyodott széklet és hasfájás miatt vagyok kicsit félelemben. Mostanában sok szénhidrátot ettem és kevés rostot. Lehetséges, hogy amiatt vékonyodott el a székletem? A nagyszüleim közül az egyiknek 76 éves korában találtak egy daganatot a vékonybél és a vastagbél találkozásánál ,de az egy véletlenül észrevett tumor volt. Mit javasol mit tegyek ? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Plósz János válasza a Hasi fájdalom témában

        Érdemes több rostot és folyadékot fogyasztani valamint mozogni rendszeresen, intenzíven. Ha a panasz erre nem szűnik, érdemes lehet egy teljes vastagbél-vizsgálatot végeztetni (már csak a vérzés illetve a családi terheltség miatt is).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. június 11., 13:53; Megválaszolva: 2017. június 11., 17:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: