• Osteoporosis kezelési tanács kérése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! 44 éves nő vagyok, már évek óta diagnosztizált osteoporosisban szenvedek. A gerinc értéke -2,9. Nagy fájdalmaim vannak, csillapításukra még javaslatot sem kaptam.A pajzsmirigyben göb van, de határértéken belül termel. A hormonok nem épülnek be a csontba, minden évben tovább romlik az állapotom!Még aktív korú lennék, de a munka egyre jobban megterhelő számomra. Nem tudom hova fordulhatnék segítségért, mert ezt az elviselhetetlen fájdalmat nem bírom sokáig! Nehéz fizikai munkát végzek munkahelyemen (Tesco), munkahelyet váltani nem tudok.Orvosaimtól azt a figyelmeztetést kaptam, ha tovább folytatom ezt a munkát, lebénulhatok! Nem tudom, mit tegyek, könnyebb munkát nem találok, a leszázalékoláshoz ez kevés. A kérdésem tulajdonképpen az lenne, hogy milyen lehetséges fájdalomcsillapítási lehetőségeim vannak? Vény nélkül kapható szerek nem használnak! Válaszát köszönöm! D. I.-né

        WEBBeteg szakértő válasza a osteoporosis témában

        Tisztelt Kérdező!

        Bár a csontritkulás elkezdődik 20 és 30 éves kor között, amikor az ember elérte a csúcs csonttömegét, mégis elsősorban a menopauza után gyorsul fel jelentősen a folyamat. Elképzelhető tehát, hogy Önnek már emiatt alakult ki ez a közepes fokú csontsűrűség csökkenés. Azonban ha még hormonálisan aktív a szervezet, fiatalabb korban ki kell zárni az egyéb okokat is, mint pl. a mellékpajzsmirigy túlműködést, vagy pl. a D vitamin hiányát bizonyos felszívódási zavarok, bélbetegség okaként. Ezt nem tudom megnézték-e Önnél laborvizsgálatokkal a csontritkulás vizsgálaton kívül.

        A másik kérdés, hogy mi az, ami fáj Önnek, és miért? Mert ezt konkrétan nem írja. Ha a gerince fáj, meg kell nézni ennek az okát. Ilyen erős fájdalom mellett nincsen-e összeroppanva valamelyik csiogolya? Vagy esetleg teljesen más oka van a gerincfájdalmának, pl. sérv? Tehát a fájdalocsillapítás szemopontjából is tudni kell, hogy mi van a háttérben, ugyanis ha a kiváltó okot nem próbáljuk meg megszüntetni, akkor nem tudunk hatékonyan fájdalmat sem csillapítani. Arról sem ír, hogy a csontritkulását kezelik-e valamilyen gyógyszerrel? Hiszen ilyen csontsűrűség érték mellett valóban szükség van a gyógyszeres kezelésre!
        Reumatológiai szakrendelésre menjen el, biztosan tudnak segíteni. Én úgy gondolom, hogy nem a leszázalékolás a megoldás, de kétségtelen, hogy a fájdalmak mellett nem tud fizikai munkát végezni!


        Tisztelettel:

         Dr. Szamosi Szilvia

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-26 22:18:06; Megválaszolva: 2011. augusztus 26., 09:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: