MENOPUR por és oldószer oldatos injekcióhoz

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Menopur és milyen betegségek esetén alkalmazható

A Menopur 600 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz és a Menopur 1200 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz nevű készítmények (a továbbiakban: Menopur) egy por, amelyet alkalmazás előtt oldószerrel fel kell oldani. Ezt a gyógyszert bőr alá adják be.

A Menopur két hormont, a tüszőérést serkentő hormont (follikulus stimuláló hormon, FSH) és a sárgatest serkentő hormont (luteinizáló hormon, LH) tartalmaz. Az FSH és az LH természetes hormonok, amelyeket mind a férfi mind pedig a női szervezet előállít. Ezek segítik a nemi szervek normális működését.

A Menopur készítményben jelenlévő FSH-t és LH-t klimax utáni állapotban lévő nők vizeletéből nyerik. A hatóanyagot menotropinnak nevezik, ami magas tisztítottsági fokú. 

A Menopur a női terméketlenség (infertilitás) két alábbi esetének kezelésére szolgáló készítmény:

a.Olyan nők kezelésére, akik azért nem esnek teherbe, mert petefészkük nem termel petesejtet (beleértve a policisztás ovárium betegséget is). A Menopur olyan nők kezelésére szolgál, akik már kaptak klomifen-citrát nevű gyógyszerrel kezelést, de az nem segített. 

b.Olyan nők kezelésére, akik a mesterséges megtermékenyítés bizonyos módszereiben [beleértve az asszisztált reprodukciós eljárásokat (ART)], élő szervezeten kívül történő megtermékenyítést/embrió beültetést [in vitro fertilizációt (IVF)/embrió transzfert-(ET)], bizonyos típusú embrió beültetést [gaméta intrafallopian transzfer (GIFT)] és a spermium petesejt belsejébe történő mesterséges befecskendezését [intracitoplazmatikus spermium injekció (ICSI)] vesznek részt. A Menopur hatására a petefészek sok tüszőt termel, melyekben egy petesejt kifejlődhet (többszörös tüszőnövekedés).

MENOPUR por és oldószer oldatos injekcióhoz GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Ferring Magyarország Kft.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 1200 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz

Betegtájékoztató tartalom

2.Tudnivalók a Menopur alkalmazása előtt

A Menopur kezelés elkezdése előtt kivizsgálják Önnél is és partnerénél is a terméketlenség okait. Azért, hogy Ön a megfelelő kezelést kaphassa különös tekintettel kell ellenőrizni a következő betegségeket:

pajzsmirigy vagy mellékvese alulműködés

prolaktin nevű hormon magas szintje (hiperprolaktinémia)

agyalapi mirigy (az agyalapon elhelyezkedő mirigy) daganata

hipotalamusz (köztiagy talamusz alatti részén található terület) daganata

Ha a fenti betegségek bármelyikéről tudomás van a Menopurral való kezelés elkezdése előtt tájékoztassa erről kezelőorvosát. 

Ne alkalmazza a Menopurt:

  • ha allergiás  a menotropinra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt)  egyéb összetevőjére
  • ha Önnek méh-, petefészek-, emlő-, agyalapi mirigy- vagy hipotalamusz daganata van
  • ha Önnek petefészek cisztája vagy petefészek megnagyobbodása van (hacsak ez nem policisztás ovárium rendellenesség következtében alakult ki)
  • ha az Ön petefészke vagy más nemi szerve fizikailag rendellenes állapotú
  • ha Önnek ismeretlen eredetű nőgyógyászati vérzése van
  • ha Önnek fibrómás (a méh jóindulatú daganatos elváltozása) daganata van
  • ha Ön terhes vagy szoptat
  • ha Önnél korai menopauza áll fenn

Figyelmeztetések és óvintézkedések:

A Menopur fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

  • ha Önnek hasi fájdalma van
  • ha Önnek haspuffadása van
  • ha Önnek hányingere van
  • ha Ön várhatóan hány;
  • ha Önnek hasmenése van
  • ha az Ön testtömege gyarapodik, azaz hízik
  • ha Ön nehézlégzést tapasztal
  • ha Ön csökkent vizeletürítést tapasztal

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát még akkor is, ha a tünetek pár nappal az utolsó injekció beadását követően jelentkeznek. Ezek a petefészek nagymérvű aktivitásának tünetei lehetnek és súlyossá is válhatnak.

Ha ezek a tünetek súlyossá válnak, a meddőségi kezelést abba kell hagyni és Önnek kórházi kezelésben kell részesülnie.

Az Önnek javasolt adagolás betartása és kezelésének gondos felügyelete ezen tünetek kialakulását csökkenti. 

Ha Ön abbahagyja a Menopur alkalmazását, lehet, hogy még mindig tapasztalja ezeket a tüneteket. 

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha a fent felsorolt tünetek bármelyikét észleli.

Amíg Önt ezzel a gyógyszerrel kezelik, kezelőorvosa rendszeresen előír Önnek ultrahang vizsgálatokat és néha vérvizsgálatokat, hogy a kezelésre adott válaszreakciót értékelje.

A hormonokkal (mint a Menopur is) végzett kezelés megnövelheti:

a méhen kívüli terhesség veszélyét, ha az Ön kórtörténetében méhkürt rendellenesség szerepel

a vetélés veszélyét

a többes terhesség veszélyét (iker, hármas terhesség stb.)

születési rendellenességek veszélyét 

Néhány meddőségi kezelésben részesült nő esetén petefészek daganat és más szaporítószervi daganata fordult elő. Az nem ismert, hogy hormonokkal, mint pl. a Menopur, történt kezelés okoz-e ilyen problémákat.

Várandós nőknél nagyobb a valószínűsége annak, hogy a vénákban és az artériákban vérrögök keletkeznek. A meddőségi kezelés növelheti ezek előfordulását különösen, ha Ön túlsúlyos vagy ha Önnél vagy vérrokonságában valakinél már előfordult vérrőg képződés. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Önre ez vonatkozhat.

Egyéb gyógyszerek és a Menopur

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezettegyéb gyógyszereiről.

A klomifén-citrát egy másik gyógyszer, amelyet a terméketlenség kezelésére használnak. A Menopur és a klomifén-citrát egyidejű alkalmazása megnövelheti a petefészekre kifejtett hatást.

A Menopur együtt adható a BRAVELLE nevű gyógyszerrel.(lásd 3. pont).

Terhesség, szoptatás és termékenység

A Menopur a terméketlenség kezelésére javasolt.

A Menopur a terhesség és a szoptatás ideje alatt nem alkalmazható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem valószínű, hogy ez a gyógyszer befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szük¬séges képességeket.

Fontos információ a Menopur egyes összetevőiről:

A Menopur kevesebb, mint 1 mmol nátriumot (23 mg) tartalmaz adagonként, tehát alapvetően nátrium mentes.

3. Hogyan kell alkalmazni a Menopurt?

A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottakan megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően kérdezze meg kezelőorvosát.

a. Olyan nőknél, akinél nincs ovuláció (peteérés):

A kezelést a menstruációs ciklus első 7 napján belül kell elkezdeni. (első nap a vérzés első napja). A kezelést legalább 7 napon át naponta kell végezni. 

A gyógyszer szokásos kezdő adagja 75 -150 NE naponta. Ez az adag az Ön válaszreakciójának megfelelően növelhető naponta maximum 225 NE-ig. Egy bizonyos adagot legalább 7 napig kell kapnia, mielőtt azt módosítanák. Javasolt, hogy módosítás esetén az adagot alkalmanként 37,5 NE-gel emeljék (és ne haladja meg a 75 NE-et). Ha 4 hetes kezelés után nincs válaszreakció, a kezelési ciklust félbe kell szakítani.

    

Ha az optimális válaszreakció létrejött, egy másik hormon, amelynek a neve humán korion-gonadotrop hormon (hCG), egyszeri 5000-10 000 NE adagját kell beadni egy nappal az utolsó Menopur injekciót követően. Nemi közösülésre a hCG injekció beadásának a napja és a hCG injekció beadását követő nap javasolt. Alternatívaként mesterséges megtermékenyítés végezhető (a spermiumok bejuttatása a méhbe). Kezelőorvosa szoros megfigyelés alatt tartja Önt a hCG beadása után legalább 2 hétig.  

Kezelőorvosa figyeli a Menopur kezelés hatását.  Az Ön állapota alakulásának függvényében kezelőorvosa dönthet úgy, hogy leállítja a Menopur kezelést és nem adja be a hCG injekciót. Ebben az esetben Önt tájékoztatja arról, hogy alkalmazzon fogamzásgátló módszert (pl. gumióvszer) vagy tartózkodjon a nemi közösüléstől a következő ciklus kezdetéig.  

b. Asszisztált reprodukciós eljárásban résztvevő nőknél:

Ha Ön GnRH agonista (egy gyógyszer, ami segíti a gonadotropin felszabadító hormon (GnRH) működését) kezelést is kap,  a Menopur kezelést  kb. két héttel a GnRH kezelés megkezdése után kell elkezdeni. 

Azoknál a betegeknél, akik nem kapnak GnRH agonistát, a Menopur kezelést a menstruációs ciklus 2. vagy 3. napján kell elkezdeni. (az első nap a vérzés első napja). 

A kezelést naponta és legalább 5 napig kell végezni. A Menopur szokásos kezdő adagja 150-225 NE. Ez az adag az Ön kezelésre adott válaszreakciójának megfelelően naponta maximum 450 NE-ig emelhető. Az adag alkalmanként legfeljebb 150 NE-gel emelhető. A kezelés rendszerint 20 napnál tovább nem folytatható. 

Amennyiben elegendő tüsző képződik, Ön egy egyszeri humán korion-gonadotrop hormonnak nevezett (hCG) hormon maximum 10 000 NE-nyi adagját kapja, hogy létrejöjjön az ovuláció (petesejt kiszabadulása).

Kezelőorvosa szoros megfigyelés alatt tartja Önt a hCG beadása után legalább 2 hétig. 

Kezelőorvosa figyeli a Menopur kezelés hatását.  Az Ön állapota alakulásának függvényében kezelőorvosa dönthet úgy, hogy leállítja a Menopur kezelést és nem adja be a hCG injekciót. Ebben az esetben Önt tájékoztatja arról, hogy alkalmazzon fogamzásgátló módszert (pl. gumióvszer) vagy tartózkodjon a nemi közösüléstől a következő ciklus kezdetéig.  

Az alkalmazásra vonatkozó előírások

Amennyiben kezelőorvosa arra kéri Önt, hogy a gyógyszert Ön adja be magának, mindenben követnie kell a kezelőorvos utasításait.

A gyógyszer első injekcióját a kezelőorvos felügyelete mellett kell beadni. 

Menopur 600 NE:

A Menopur egy por alakú gyógyszer, amelyet beadás előtt fel kell oldani. A folyadék, amelyet a feloldáshoz használni kell a Menopurral együtt van csomagolva. Mivel az injekciós üveg több napi kezelésre való gyógyszert tartalmaz, Önnek biztosnak kell lennie abban, hogy kizárólag az orvos által előírt adagot szívja fel. Kezelőorvosa a Menopur adagját nemzetközi egységben (NE/IU)írja elő. Önnek a beadásra szolgáló, FSH/LH adagját nemzetközi egységben (NE/IU) mutató beosztással ellátott 9 db fecskendő egyikét kell használnia.

1.Távolítsa el a védőkupakot a port tartalmazó injekciós üvegről és a gumisapkát az oldószert tartalmazó előretöltött fecskendőről. (1. sz. ábra).

2.Rögzítse szorosan a vastag, rövid (feloldáshoz szolgáló) tűt az oldószert tartalmazó előretöltött fecskendőhöz és távolítsa el védősapkát. (2. sz. ábra).

3.Függőlegesen szúrja át a tűt a port tartalmazó injekciós üveg gumidugójának közepén és lassan nyomja bele a folyadék teljes mennyiségét ügyelve arra, hogy elkerülje a buborékképződést. (3. sz. ábra).

4.Az oldószer hozzáadása közben az injekciós üvegben kismértékű túlnyomás keletkezik. Kb. 10 másodpercig hagyja, hogy a fecskendő dugattyúja magától felemelkedjen. A dugattyú felemelkedésének következtében a túlnyomás megszűnik. (4. sz. ábra). 

Távolítsa el a feloldáshoz használt fecskendőt és tűt.

5.A pornak gyorsan (2 percen belül) átlátszó oldattá kell feloldódni. Bár ez néhány csak csepp oldószer hozzáadásával megtörténik, az oldószer teljes mennyiségét hozzá kell adni. A por feloldódásának elősegítésére körkörösen forgassa az oldatot. (5. sz. ábra). Ne rázza, mert ez buborékképződést okoz. 

Ha az oldat nem átlátszó vagy lebegő részecskéket tartalmaz nem szabad beadni.

6.Vegye elő az illesztett tűvel ellátott beadásra szolgáló fecskendőt és a tűt függőlegesen szúrja bele az injekciós üveg közepébe. A beadásra szolgáló fecskendő már tartalmaz egy kis mennyiségű levegőt, amelyet az injekciós üvegben lévő folyadék fölé kell benyomni. Fordítsa az üveget fejjel lefelé és szívja fel a Menopur előírt adagját a beadásra szolgáló fecskendőbe (5. sz. ábra).

Ne felejtse el: az injekciós üveg több napi kezelésre elegendő gyógyszert tartalmaz. Bizonyosodjon meg arról, hogy kizárólag azt a mennyiséget szívta föl, amelyet Önnek kezelőorvosa előírt.

Ha Önnek a Menopurral egyidőben BRAVELLE-t is előírtak, Ön a két gyógyszert összekeverheti úgy, hogy feloldja a Menopurt és az előírt adag Menopurt a feloldott BRAVELLE oldathoz fecskendezi. Szívja fel az elegyített oldatot: Ön beadhatja őket együtt ahelyett, hogy a kettőt külön-külön adná be. 

7.Távolítsa el az injekciós üvegről a fecskendőt és szívjon be egy kismennyiségű levegőt a fecskendőbe (7. sz. ábra).

8.Gyengéden kocogtassa meg a beadásra szolgáló fecskendőt azért, hogy valamennyi buborék annak tetejénél gyűljön össze. (8. sz. ábra.). Óvatosan nyomja ki a levegőt a fecskendőből és nyomja a dugattyút addig, amíg az első csepp a tű végén megjelenik. 

Kezelőorvosa vagy az ápoló elmondja Önnek, hogy hova adja be az injekciót (pl. a comb első oldalára, has stb.). Fertőtlenítse az injekció helyét a készletben található alkoholos párnával.

9.A beinjekciózáshoz csípje össze a bőrt úgy, hogy redő képződjön, a testtel 90°-ban tartva határozott mozdulattal szúrja be a tűt. Óvatosan nyomja le a dugattyút és injekciózza be a folyadékot, majd távolítsa el a tűt. (9. sz. ábra).

A fecskendő eltávolítása után a vérzés megállítására szorítsa le a beadás helyét. A beadás helyének gyengéd masszírozása elősegíti az oldat bőr alatti eloszlását.

A használt eszközöket ne dobja a háztartási hulladékba. Ezeket a megfelelő módon kell kezelni

10.A Menopur feloldott oldatának további injekciója esetén ismételje meg az 6.-9. lépéseket. 

Menopur 1200 NE

A Menopur egy por alakú gyógyszer, amelyet beadás előtt a két fecskendőben lévő oldószerben fel kell oldani. Az oldószer, amelyet a feloldáshoz használni kell a Menopurral együtt, 2 előretöltött fecskendőben van csomagolva. 

A Menopur 1200 NE-t tartalmazó port felhasználás előtt a két előretöltött fecskendőben levő oldószerrel kell feloldani. 

A por feloldás után az injekció üveg több napi kezelésre elegendő gyógyszert tartalmaz. Bizonyosodjon meg arról, hogy kizárólag azt a mennyiséget szívta föl, amelyet Önnek kezelőorvosa előírt.

Kezelőorvosa a Menopur adagját nemzetközi egységben (NE/IU) írja elő. Önnek a beadásra szolgáló, FSH/LH adagját nemzetközi egységben (NE/IU) mutató beosztással ellátott 18 db fecskendő egyikét kell használnia.

1.Távolítsa el a védőkupakot a port tartalmazó injekciós üvegről és a gumisapkát az oldószert tartalmazó előretöltött fecskendőről. (1. sz. ábra)

2.Rögzítse szorosan a vastag, rövid (feloldáshoz szolgáló) tűt az oldószert tartalmazó előretöltött fecskendőhöz és távolítsa el védősapkát. (2. sz. ábra)

3.Szúrja át a tűt függőlegesen a port tartalmazó injekciós üveg gumidugójának közepén és lassan nyomja bele a folyadék teljes mennyiségét, hogy elkerülje  a buborékképződést. (3. sz. ábra).

4.Az oldószer hozzáadása közben az injekciós üvegben kismértékű túlnyomás keletkezik. Kb. 10 másodpercig hagyja, hogy a fecskendő dugattyúja magától felemelkedjen. A dugattyú felemelkedésének következtében a túlnyomás megszűnik. (4. sz. ábra). 

5.Óvatosan távolítsa el a fecskendőt a tűről, úgy hogy a tű az injekciós üvegben maradjon. Távolítsa el a gumisapkát a második oldószert tartalmazó előretöltött fecskendőről és csatlakoztassa szorosan az injekciós üvegben levő tűhöz. Lassan fecskendezze be a folyadék teljes mennyiségét ügyelve arra, hogy elkerülje a buborékképződést (5. sz. ábra).

6.Az oldószer hozzáadása közben az injekciós üvegben kismértékű túlnyomás keletkezik. Kb. 10 másodpercig hagyja, hogy a fecskendő dugattyúja magától felemelkedjen. A dugattyú felemelkedésének következtében a túlnyomás megszűnik. (6. sz. ábra). 

Távolítsa el a feloldáshoz használt fecskendőt és tűt.

7.A pornak gyorsan (2 percen belül) átlátszó oldattá kell feloldódni. Bár ez néhány csak csepp oldószer hozzáadásával megtörténik, az oldószer teljes mennyiségét hozzá kell adni.  A por feloldódásának elősegítésére körkörösen forgassa az oldatot. (7. sz. ábra). Ne rázza, mert ez buborékképződést okoz.

 Ha az oldat nem átlátszó vagy lebegő részecskéket tartalmaz nem szabad beadni.

Az injekciós üveg tartalma feloldódott a két db. fecskendőben lévő oldószerben és az oldat beadásra kész állapotban van. 

8.Vegye elő az illesztett tűvel ellátott beadásra szolgáló fecskendőt és a tűt függőlegesen szúrja bele az injekciós üveg közepébe. A beadásra szolgáló fecskendő már tartalmaz egy kis mennyiségű levegőt, amelyet az injekciós üvegben lévő folyadék fölé kell benyomni. Fordítsa az üveget fejjel lefelé és szívja fel a MENOPUR előírt adagját a beadásra szolgáló fecskendőbe (8. sz. ábra).

Ne felejtse el: az injekciós üveg több napi kezelésre elegendő gyógyszert tartalmaz. Bizonyosodjon meg arról, hogy kizárólag azt a mennyiséget szívta föl, amelyet Önnek kezelőorvosa előírt.

Ha Önnek a Menopurral egyidőben BRAVELLE-t is előírtak, Ön a két gyógyszert összekeverheti úgy, hogy feloldja a Menopurt és az előírt adag Menopurt a feloldott BRAVELLE oldathoz fecskendezi. Szívja fel az elegyített oldatot: Ön beadhatja őket együtt ahelyett, hogy a kettőt külön-külön adná be.

9. Távolítsa el az injekciós üvegről a fecskendőt és szívjon be egy kismennyiségű levegőt a fecskendőbe (9. sz. ábra).

10.Gyengéden kocogtassa meg a beadásra szolgáló fecskendőt azért, hogy valamennyi buborék annak tetejénél gyűljön össze. (10. sz. ábra).  Óvatosan nyomja ki a levegőt a fecskendőből és nyomja a dugattyút addig, amíg a tű végén az első csepp megjelenik. 

Kezelőorvosa vagy az ápoló elmondja Önnek, hogy hova adja be az injekciót (pl. a comb első oldalára, has stb.). Fertőtlenítse az injekció helyét.

11.A beinjekciózáshoz csípje össze a bőrt úgy, hogy redő képződjön, a testtel 90°-ban tartva határozott mozdulattal szúrja be a tűt. Óvatosan nyomja le a dugattyút és injekciózza be a folyadékot, (11. sz. ábra), majd távolítsa el a tűt. 

A fecskendő eltávolítása után a vérzés megállítására szorítsa le a beadás helyét. A beadás helyének gyengéd masszírozása segíti az oldat bőr alatti eloszlását.

A használt eszközöket ne dobja a háztartási hulladékba. Ezeket a megfelelő módon kell kezelni.

12. A Menopur feloldott oldatának következő injekciója esetén ismételje meg az 8.-11. lépéseket. 

Ha az előírtnál több Menopurt alkalmazott:

A Menopur túladagolási hatásai nem ismertek, de túladagolás esetén petefészek túlstimulációs tünetegyüttes kialakulása várható. 

Tünetei: hasi fájdalom, haspuffadás, hányinger, hányás, hasmenés, testtömeg növekedés, nehézlégzés, és csökkent vizeletürítés.

A fenti tünetek bármelyikének észlelése esetén tájékoztassa kezelőorvosát.

A túladagolás kórházi kezelést és más gyógyszerekkel történő kezelést is igényelhet.

Túladagolás esetén azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.

Ha elfelejtették alkalmazni a Menopurt

Ne alkalmazzon dupla adagot a kihagyott adag pótlására. Tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozást végző egészségügyi szakembert.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Menopurral történő kezelés túlzott petefészek aktivitást okozhat, különösen policisztás ovárium betegségben szenvedő nőknél.

A tünetek: hasi fájdalom, haspuffadás, hányinger, hányás, hasmenés, testtömeg növekedés, nehézlégzés, csökkent vizeletürítés.

Mint a túlzott petefészek aktivitás komplikációja, vérrög jöhet létre  és a petefészek csavarodása alakulhat ki. Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, még akkor is ha a tünetek az utolsó injekció beadása után pár nappal jelenkeznek.

A gyógyszer alkalmazásakor allergiás (túlérzékenységi reakciók) jelentkezhetnek. Az allergiás reakciók tünetei lehetnek: kiütés, viszketés, a torok duzzanat, nehézlégzés.  Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja.

Gyakori mellékhatások (10 betegből 1 beteget érinthet):

  • hasi fájdalom
  • fejfájás
  • hányinger
  • haspuffadás
  • medencei fájdalom (petefészek, méhfüggelékek fájdalma)
  • petefészek túlstimulálás (túlzott petefészek aktivitás)
  • az injekció beadási helyén jelentkező reakciók ( fájdalom)

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből 1 beteget érinthet):

  • hányás
  • hasi diszkomfortérzés
  • hasmenés
  • kimerültség
  • szédülés
  • petefészek ciszták
  • emlőpanaszok (fájdalom, érzékenység, mellbimbó fájdalma, emlő megduzzadása, diszkomfortérzés)
  • hőhullámok

Ritka mellékhatások (1000–ből 1 beteget érinthet):

  • akné
  • kiütés

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).

  • látási rendellenességek (átmeneti vakság, kettőslátás, pupilla tágulat, látótér kiesés, szemkáprázás, légylátás,  homályos látás, látásromlás)
  • láz
  • rossz közérzet
  • úlérzékenységi reakciók (helyi vagy általános allergiás reakciók)
  • testtömeg növekedés
  • csont-és izomfájdalom (ízületi fájdalom, hátfájás, nyaki fájdalom, végtagfájdalom)
  • petefészek torzió
  • bőrviszketés
  • csalánkiütés
  • vérrög képződés

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy, gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. 

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Menopurt tárolni?

Hűtőszekrényben (2°C-8°C) tárolandó. Nem fagyasztható! 

Feloldás után maximum 28 napig legfeljebb 25 °C-on tárolható. Nem fagyasztható.

Ha az oldat nem átlátszó vagy lebegő részecskéket tartalmaz nem szabad beadni.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

Semmilyen gyógyszer ne dobjon a szennyvízbe vagy háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezen intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Menopur

A készítmény hatóanyaga: 

Menopur 600 NE: magas tisztítottsági fokú menotropin, (humán menopauzális gonadotropin), amely megfelel 600 NE follikulus stimuláló hormon (FSH) és 600 NE luteinizáló hormon (LH) aktivitásnak. 

Menopur 1200 NE: magas tisztítottsági fokú menotropin, (humán menopauzális gonadotropin), amely megfelel 1200 NE follikulus stimuláló hormon (FSH) és 1200 NE luteinizáló hormon (LH) aktivitásnak.

Egyéb összetevők: 

Por: laktóz-monohidrát, poliszorbát 20, dinátrium-hidrogén-foszfát-heptahidrát, foszforsav.

Oldószer: meta-krezol, injekcióhoz való víz.

Milyen a Menopur külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Por és oldószer oldatos injekcióhoz.

Por: fehér vagy csaknem fehér színű, szagtalan, liofilizált por.

Oldószer: tiszta, színtelen oldat.

Menopur 600 NE

Port tartalmazó injekciós üveg: liofilizált por halobutil gumidugóval, lepattintható, műanyag védőlappal és alumínium kupakkal lezárt színtelen injekciós üvegbe (I. típus) töltve.

Előretöltött fecskendő: oldat, gumidugattyúval és gumi védősapkával ellátott előretöltött üveg (I. típus) fecskendőbe töltve.

A készítményt készletként forgalmazzák, amely 1 db port tartalmazó injekciós üveget, 1db feloldáshoz való oldószerrel előretöltött fecskendőt, 1 db feloldáshoz való tűt és a beadáshoz 9 db egyszer használatos fecskendőt tartalmaz. A fecskendők illesztett tűvel és az FSH/LH mennyiségét nemzetközi egységben (NE/IU) mutató beosztással vannak ellátva.

Menopur 1200 NE

Port tartalmazó injekciós üveg: liofilizált por halobutil gumidugóval, lepattintható, fehér műanyag védőlappal és alumínium kupakkal lezárt színtelen injekciós üvegbe (I. típus) töltve.

Előretöltött fecskendő: oldat, gumidugattyúval és gumi védősapkával ellátott előretöltött üveg (I. típus) fecskendőbe töltve

A készítményt készletként forgalmazzák, amely 1 db port tartalmazó injekciós üveget, 2 db feloldáshoz való oldószerrel előretöltött fecskendőt, 1 db feloldáshoz való tűt és a beadáshoz 18 db egyszer használatos fecskendőt tartalmaz. A fecskendők illesztett tűvel és az FSH/LH mennyiségét nemzetközi egységben (NE/IU) mutató beosztással vannak ellátva.

Forgalombahozatali engedély jogosultja:

Ferring Magyarország Gyógyszerkereskedelmi Kft.

1138 Budapest

Tomori u. 34.

Magyarország

Gyártó:

Ferring GmbH

Wittland 11

D-24109 Kiel 

Németország

OGYI-T-8742/03        (Menopur 600 NE)

OGYI-T-8742/04        (Menopur 1200 NE)

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2019. március.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal