INHANIMON túlnyomásos orvosi gáz

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Inhanimon és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Inhanimon az alábbi esetekben alkalmazható:

  • A tüdőben jelentkező magas vérnyomás következtében kialakuló tüdőelégtelenségben, az úgynevezett hipoxiás légzési elégtelenségben szenvedő újszülöttek kezelésére. Belélegzéskor a gázkeverék javítja a vér áramlását a tüdőben, és ezáltal elősegítheti a csecsemő vérébe jutó oxigén mennyiségének növekedését.
  • Újszülötteknél, csecsemőknél, gyermekeknél, serdülőknél (0–17 éves korig) és felnőtteknél, szívműtéttel kapcsolatban, a tüdőben jelentkező magas vérnyomás kezelésére. Ez a gázkeverék javítja a szívműködést és növeli a véráramlást a tüdőn keresztül, amely elősegítheti a vérbe kerülő oxigénmennyiség emelkedését.

INHANIMON túlnyomásos orvosi gáz GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
SIAD Hungary Kft.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 400 ppm (mol/mol) túlnyomásos orvosi gáz
  • 800 ppm (mol/mol) túlnyomásos orvosi gáz
Laktóz:
nincs
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók az Inhanimon alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Inhanimont

  • amennyiben Ön (a beteg) vagy gyermeke (a beteg) allergiás a nitrogén-monoxidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
  • ha tudomása szerint Önnél (a betegnél) vagy gyermekénél (a betegnél) keringési rendellenesség áll fenn a szívben.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az inhalációs nitrogén-monoxid terápia nem minden esetben hatásos, ezért más terápiák alkalmazása is szükségessé válhat Önnél vagy gyermekénél.

A belélegzett nitrogén-monoxid befolyásolhatja a vér oxigénszállító képességét, ezért ezt szorosan nyomon kell követni, és szükség esetén csökkenteni kell a nitrogén-monoxid mennyiségét.

A nitrogén-monoxid kölcsönhatásba léphet az oxigénnel, miközben nitrogén-dioxid keletkezik, ami légúti irritációt okozhat. Az Ön vagy gyermeke kezelőorvosa figyelemmel fogja kísérni a nitrogén-dioxid szintjét, és az értékek emelkedésének függvényében módosítja, csökkenti az Inhanimon adagolását.

A belélegzett nitrogén-monoxid enyhén, de befolyásolhatja a vérlemezkeszámot(a vér bizonyos összetevői, amelyek a véralvadást segítik), ezért a vérzés és/vagy hematóma bármely jelére oda kell figyelni. Ha bármely, vérzéssel összefüggésbe hozható jelet vagy tünetet észlel, azonnal értesítse kezelőorvosát.

Nincsen adat a belélegzett nitrogén-monoxid hatásával kapcsolatban azoknál az újszülötteknél, akiknek veleszületett rekeszizomsérvük (a rekeszizom bizonyos mértékű hiánya) van.

Azoknál az újszülötteknél, akiknek speciális szívrendellenességük van, amelyet az orvosok kongenitális szívbetegségnek hívnak, a belélegzett nitrogén-monoxid a keringés rosszabbodását okozhatja.

Koraszülöttek

Az Inhanimont nem szabad koraszülötteknél (gesztációs kor < 34 hét) alkalmazni.

Egyéb gyógyszerek és az Inhanimon

A kezelőorvos dönti el, hogy mikor kell Önt vagy gyermekét Inhanimonnal, illetve más gyógyszerekkel kezelni, és körültekintően ellenőrzi a kezelést.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát az Ön (ha Ön a beteg), illetve gyermeke (ha ő a beteg) által jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Bizonyos gyógyszerek, mint a prilokain (egy lokális érzéstelenítő, amelyet kisebb fájdalommal járó beavatkozásoknál, például sebek összevarrásánál és kisebb sebészeti, valamint diagnosztikai eljárásoknál használnak) vagy a glicerin-trinitrát (mellkasi fájdalom kezelésére használt gyógyszer) befolyásolják a vér oxigénszállító képességét. Orvosa ellenőrzi majd, hogy ezeknek a gyógyszereknek a szedése mellett elegendő oxigént szállít-e a vér.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Az Inhanimon alkalmazása a terhesség és szoptatás alatt nem javasolt. Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszeralkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Bármely gyógyszeres kezelés előtt kérje orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát!

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem releváns a helyzet miatt.

3. Hogyan kell alkalmazni az Inhanimont?

A kezelőorvos határozza meg az Inhanimon megfelelő dózisát és adagolja a gázt az erre a célra szolgáló adagolórendszeren keresztül az Ön vagy gyermeke tüdejébe. Az adagolórendszer biztosítja a megfelelő mennyiségű nitrogén-monoxidot azáltal, hogy közvetlenül a bejuttatás előtt oxigén/levegő keverékével hígítja az Inhanimon gázt.

Az Ön vagy gyermeke biztonsága érdekében az Inhanimon alkalmazására szolgáló adagolórendszereket olyan műszerekkel szerelték fel, amelyek állandóan mérik a nitrogén-monoxid, oxigén és nitrogén-dioxid (a nitrogén-monoxid és oxigén keverékéből keletkező anyag) tüdőbe jutó mennyiségét.

Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy a beteget mennyi ideig kell kezelni az Inhanimonnal.

Az Inhanimon adagja, melyet Ön vagy gyermeke a kezelés során belélegzik, 10-20 ppm (a maximális adag mennyisége gyermekeknél 20 ppm, felnőtteknél 40 ppm (ppm = milliomod részecske)). A legkisebb, hatásos dózis megtalálása a cél. Általában 4 napig van szükség a kezelésre olyan tüdőelégtelenségben szenvedő csecsemőknél, akiknek a vérnyomása is magas. Szívműtéten átesett gyermekek és felnőttek esetében, akiknek magas a vérnyomása a tüdőben, általában 24-48 óráig alkalmazzák az Inhanimont. Az Inhanimon-kezelés azonban hosszabb ideig is tarthat.

Ha az előírtnál több Inhanimont kap Ön vagy gyermeke

A túl nagy mennyiségben belélegzett nitrogén-monoxid befolyásolhatjaa vér oxigénszállító kapacitását; ezt azonban vérmintavétellelellenőrzik. Az oxigénszállító kapacitás javítására szükség esetén az Inhanimon adagját csökkentik, és különböző készítmények, mint például C-vitamin vagy metilénkék, illetve vérátömlesztés alkalmazását fontolóra veszik.

Ha idő előtt abbahagyja az Inhanimon alkalmazását

Az Inhanimon-kezelést nem szabad hirtelen abbahagyni. A dózis fokozatos csökkentése nélkül leállított kezelés hatására a vérnyomás csökkenhet vagy a tüdőben hirtelen megemelkedhet.

A kezelés végén a kezelőorvos lassanként csökkenti az Inhanimon adagját, hogy a beteg tüdejében a keringés alkalmazkodni tudjon az oxigénhez/levegőhöz az Inhanimon nélkül.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A kezelőorvos körültekintően megvizsgálja a beteget minden lehetséges mellékhatás szempontjából.

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 beteget érinthet):

  • alacsony vérlemezkeszám.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb1 betegetérinthet):

  • alacsony vérnyomás,
  • légtelen vagy összeesett tüdő.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb1 betegetérinthet):

  • a methemoglobinszint emelkedése, ami a vér oxigénszállító képességét csökkenti.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem becsülhető meg):

  • a kezelés hirtelen leállításával kapcsolatban jelentkező lassú szívműködés (bradikardia) vagy oxigénhiány a vérben (oxigén-deszaturáció/hipoxémia).
  • fejfájás, szédülés, a torok szárazsága vagy légszomj a környezeti levegőben véletlenül (például a berendezésből vagy a gázpalackból történő szivárgás útján) jelen lévő nitrogén-monoxid expozíció miatt.

Értesítse közvetlenül a kórházi személyzetet, ha fejfájást észlel gyermeke közelében, miközben gyermeke Inhanimon-kezelést kap.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát abban az esetben is, ha már Ön vagy gyermeke elhagyta a kórházat. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell az Inhanimont tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén feltüntetett lejárati idő után (Felhasználható) ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

-10°C és 50°C között tárolandó.

A nyomás alatt álló gázpalackok kezelésére vonatkozó valamennyi rendelkezés betartása kötelező.

Az Inhanimon-kezelést csak a kórházi személyzet végezheti.

  • Az Inhanimont tartalmazó gázpalackokat csak olyan helyen szabad tárolni, ahol a felborulástól védve vannak, hogy ne okozzanak kárt.
  • Az Inhanimont csak olyan szakemberek alkalmazhatják és adagolhatják, akik annak használatára, illetve kezelésére speciálisan ki lettek képezve.

A készítmény az eredeti gázpalackban tárolandó. Az eredeti gázpalack tartalmát tilos másik gázpalackba átfejteni.

A gázpalackokat jól szellőző helyiségben vagy olyan fedett, jól szellőző külterületen szabad csak tárolni, ahol esőtől és közvetlen napfénytől védve vannak.

A gázpalackokat óvni kell a leeséstől, ütődéstől, oxidáló vagy gyúlékony anyagoktól, nedvességtől, hőforrástól vagy nyílt lángtól.

Tárolás az intézeti gyógyszertárban

A gázpalackokat kizárólag orvosi gázok tárolására szánt, jól szellőző, tiszta és zárható helyen szabad tárolni. A helyiségen belül a nitrogén-monoxid tartalmú gázpalackok számára elkülönített területet kell fenntartani.

Tárolás a kórházi osztályon

A gázpalackokat a megfelelő eszköz segítségével álló helyzetben kell tárolni.

A gázpalackok szállítása

Szállítás közben a gázpalackokat megfelelő eszköz segítségével kell védeni a leeséstől, ütődéstől.

A szállítás során nitrogén-monoxiddal kezelt beteg – kórházak közötti vagy a kórházon belüli – szállítása közben, a gázpalackot függőleges helyzetben kell rögzíteni, védve az eséstől és a helytelen adagolástól. Különösen figyelni kell a nyomásszabályozó rögzítésére a véletlen hibák elkerülése végett.

Az üres gázpalackot nem szabad eldobni. Az üres gázpalackokat a szállító gyűjti össze.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Inhanimon?

  • A készítmény hatóanyaga: 400 ppm (mol/mol) vagy 800 ppm (mol/mol) nitrogén-monoxid.
  • Egyéb összetevő: nitrogén

Milyen az Inhanimon külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Az Inhanimon egy túlnyomásos orvosi gáz.

2, 5, 10 vagy 20 literes alumínium gázpalack (a palack vállrésze akvamarinkék, a palack teste fehér színű), 150 bar nyomáson töltve, a nyomáscsökkentőhöz való csatlakoztatást biztosító elzáró és adagoló szelepekkel.

Az Inhanimon 2, 5, 10 és 20 literes alumínium gázpalackban kapható.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

SIAD Hungary Gázokat Forgalmazó és Termelő Kft. 3527 Miskolc, Zsigmondy u. 38.

Gyártó

SIAD S.p.A. S.S. 525 del Brembo, 1 I-24040 Osio Sopra, Olaszország

Inhanimon 400 ppm (mol/mol) túlnyomásos orvosi gáz

OGYI-T-23901/01 2 liter

OGYI-T-23901/02 5 liter

OGYI-T-23901/03 10 liter

OGYI-T-23901/04 20 liter

Inhanimon 800 ppm (mol/mol) túlnyomásos orvosi gáz

OGYI-T-23901/05 2 liter

OGYI-T-23901/06 5 liter

OGYI-T-23901/07 10 liter

OGYI-T-23901/08 20 liter

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2021. július

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal