A vörösbor gyógyszer a szívizomnak - újabb kutatási eredmény

Független Hírügynökség
megjelent:

A roncsolt szívizomzatot is helyre tudja állítani a vörösbor egyik alkotóanyaga - ezt bizonyítja egy, a Pécsi Tudományegyetemen végzett kísérlet.

A biokémiai intézetben patkányokon tesztelték a vörösborban lévő úgynevezett polifenolok jótékony hatását. A mesterséges infarktuson átesett állatok szívizomzata szinte teljesen regenerálódott.

A kísérleti patkányoknak ízlett az vörösbor, amelyből kivonták az alkoholt. "Vörösbor polifeonolokat adunk a patkányoknak, azután, hogy mesterséges módon infarktust okoztunk a szívben.

A higított vörösbortól, amelyből kivonták az alkoholt, a helyreállt a szívizomzat" - mondta el a Független hírügynökségnek Dr. Sümegi Balázs, Pécsi Tudományegyetem Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetének igazgatója.

A vörösbor hatásai

Az egyes vörösbor fajták antioxidáns hatásának erőssége, növekvő sorrendben: rozé, merlot, oporto (portugiser), zweigelt, pinot noir, cabernet sauvignon. A vörösbor jótékony hatásai

Ezzel a kutatók szerint sikerült bebizonyítani, hogy a vörösbor nemcsak csökkenti a szívinfarktus kockázatát, de ha már megtörtént a baj, akkor is segít.

Sümegi Balázs elmondta: nemsokára eljön majd az az idő, amikor a kardiológusok kiegészítő gyógyszerként vörösbort írnak majd fel a betegeknek.

Az intézet munkatársai szeretnének előállítani egy készítményt, amely higított, alkoholmentes vörösborból állna, így azt bárki, bármikor meg tudná inni.

(FH)

Cikkajánló

A vörösbor hatása a szervezetre

Dr. Kónya Judit, családorvos
Vörösbor
A bor hazánk nemzeti jelképeinek egyike, a számos kitűnő borvidék jelenlétének, a magyar borkészítés hagyományainak köszönhetően. Az elmúlt évek kutatásai arra utalnak, hogy a vörösborban valóban több előnyös élettani hatású vegyület található, azonban korántsem csodaszer, rendszeres fogyasztása körültekintést igényel.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Bene Orsolya, kardiológus és Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.