• Biztonságos katéter a Vascular Pathway

    Szerző:
    WEBBeteg

    A betegek gyógyítása során gyakran szükséges vaszkulárisan, azaz az érrendszeren át katétert vezetni valamelyik szervbe, például a szívbe. Az intravénás (IV) katéterek hegye a bejuttatás során azonban felsértheti az érfalat, és el is akadhat.

    A statisztikák szerint az először történő katéterezések mintegy 40 százaléka emiatt nem sikerül. Ezt a technikai problémát hárítja el az amerikai Stanford Egyetemen 1988 óta kutató izraeli Amir Belson találmánya, a Vascular Pathway (véredényösvény).

    Hirdetések

    Lényege, hogy ha az intravénás katétert kezelő szakember vért észlel a katéter végén, akkor tudja, hogy a segédeszköz hegye felsértette az érfalat. Ilyen esetben az újfajta katéter csőszerű hegyéből nagyon vékony, rozsdamentes, rugalmas huzalszálat tolhat előre.

    A huzal rugalmas elülső vége a kis cső elhagyása után azonnal kis hurokba kunkorodik. (Hasonlóan a kaméleon rovarfogásra előrelőtt nyelvéhez.) Ez a kis gömbölyű huzalhurok már nem akadhat meg az érfalban, hanem simán továbbvezeti maga mögött a katéter hegyét is. Ha a katéter eljutott a megcélzott helyre, a kis huzal visszahúzható.

    99 százalékos hatékonyság

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Popular Science szakfolyóirat beszámolója alapján a találmányt hat év alatt hatszáz dollár ráfordítással fejlesztették ki annyira, hogy 2005-ben elkészült a prototípusa. Először sertések vénáin, aztán a nyulak nagyon mozgékony, hajladozó fülének kiserein próbálták ki: száz esetből 99-ben sikerrel.

    Miután ez év áprilisában az amerikai szövetségi gyógyszer- és élelmiszerügyi hatóság (FDA) engedélyezte az új katéter klinikai kipróbálását, megkezdték alkalmazását önkéntes betegek  intravénás katéterezésénél is. 

    Az ausztráliai Telesso Technologies cég pedig felkészült a gyártásra, közleménye szerint még azzal a feltétellel is, hogy a Vascular Pathway nem fog a jelenleg használtaknál többe kerülni. A többlet ugyanis bőven megtérül abból a megtakarításból, amelyet az intézményekben eddig a sikertelen katéterezések megismétlésére fordítottak.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Szívbetegséget is jelezhet a merevedési zavar

    A szív nem csak a szimbolikában kapcsolódik szorosan a szerelemhez, szenvedélyhez, szexuális együttléthez, hanem a valóságban is. A szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) megbetegedések a boldog együttlét örömét tehetik tönkre. Mindenki számára fontos információ, hogy a korán észlelt esetek 90 százalékában a probléma kezelhető, vagy a tünetek jelentős mértékben csökkenthetők.

    Amikor nem ritmusra dobban a szív

    A pitvarfibrilláció az egyik leggyakrabban előforduló szívritmuszavar, hazánkban több mint 200 000 embert érint. A Pitvarfibrilláció Világnapján a szabálytalan szívverés veszélyeire figyelmeztetnek.

    A lábdagadás kialakulásának okai

    Gyakori panasz a lábdagadás, amelyet szinte minden ember megtapasztal élete során. A hátterében álló okok változatosak lehetnek, az életmódbeli sajátosságok éppúgy kiválthatják, mint egy komoly betegség. Hogyan különíthető el a két véglet? Mi minden okozhatja a lábak vizesedését?

    Szívritmuszavar: Műtét fagyasztásos eljárással Zalaegerszegen

    Katéteren keresztül, fagyasztásos eljárással műtenek szívritmuszavarban szenvedő betegeket a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, ahol a Dunántúlon elsőként alkalmazzák a krioablációnak nevezett eljárást.

    A zsigeri zsírok az őssejtjeinket is károsítják!

    Az izmok, a szervek köré felhalmozódott zsigeri zsírok a szervezet regenerációs képességét is tönkreteszik. Azokat az őssejteket, amik például az érrendszerünk regenerációjáért felelnek. Közvetve a zsigeri zsírok jelenléte átlagosan hét évvel rövidíti meg az élettartamot.

    Aortaműbillentyű-beültetés katéteres úton

    Nyár óta OEP-finanszírozással végeznek aortaműbillentyű-beültetést a mellkas felnyitása nélkül a Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézetében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.