Mikor beszélhetünk magas vérnyomásról?

WEBBeteg
megjelent:

Két szám, amely lehet, hogy már ismerősen cseng: 140/90 Hgmm. Ezen érték felett már gyógyszeres kezelés és/vagy életmód-változtatás javasolt, akkor is, ha Ön nem rendelkezik egyéb társbetegséggel vagy többletkockázattal.

Amennyiben egyéb társbetegsége is van (pl. cukorbetegség, vizeletfehérje kóros mennyiségű ürítése-albuminuria, vesebetegség vagy átesett szívinfarktuson, esetleg szélütésen), akkor az Ön számára kitűzött vérnyomás célérték még alacsonyabban van: 130/80 Hgmm.

Hogyan kezelhető a hipertónia?

A kezelés függ a magas vérnyomás súlyosságától, a beteg rizikóstátuszától, társbetegségeitől és a szövődményektől. Egy vonatkozásban hasonlít mindegyik kezelés, a célvérnyomás elérése elengedhetetlen a sikerhez. A vérnyomás célértékeket nem önkényesen állapították meg, hanem nagy betegszámot magába foglaló klinikai vizsgálati eredmények alapján.

Ezeknek a vizsgálatoknak az elemzésekor azt találták, hogy a vérnyomás célértéket elérő betegekben, kevesebb szív- és érrendszeri szövődmény fordul elő, mint a célértéket el nem érő populációban. A vérnyomás célértékek különböznek az egyes társbetegségek és szövődmények fennállása esetén.

(Dr. Tschürtz Nándor - Rizikóriadó Program)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.