Nem minden vérnyomásmérő megbízható

Tudatos Vásárlók Egyesülete
megjelent:

A magas vérnyomás nem csak férfidolog. A menopauza után a nőknél is nő a kockázata. A magas vérnyomás nem jár fájdalommal, de kezeletlenül életveszélyes lehet: fennáll az erek károsodásának, a szívinfarktusnak és a stroke-nak is a veszélye.

A magas vérnyomás időben történő felismerésében segíthet az otthoni vérnyomásmérés is. A Tudatos Vásárlók Egyesületének ingyenes terméktesztjéből kiderül, melyik termékre számíthatunk. Sajnos egyáltalán nem alap, hogy minden esetben megbízható, pontos eredményt olvashatunk le a kijelzőről.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi szervezetekkel való együttműködésének köszönhetően most 11 márka 18 vérnyomásmérőjének teszteredményeit hozta el nekünk. A tesztelt termékek között csuklós (8 db) és felkaros (10 db) eszközöket is találunk. 3 fő szempont szerint vizsgálták a készülékeket.

Pontosság és megbízhatóság

Természetesen ez számított bele legnagyobb arányban (60%-kal) a végeredménybe.

A mérésekből az derült ki, hogy ha pontos és megbízható vérnyomásmérőt szeretnénk otthonra, alapos kutatómunkát kell végezzük vásárlás előtt. Ugyanis bőven akadnak termékek, amelyek közel sem pontosak, vagy éppen esetleges, hogy mikor, mit mutatnak. Az egyik legdrágább tesztelt termék a Boso medicus exclusive (átlagára 47 000 Ft) például meg se közelítette a pontosan mérendő értéket, ellenben ezt megbízhatóan és következetesen tette. Tehát bizton számíthatunk rá, hogy nem fog pontos értéket mutatni.

De még a legpontosabb termékek sem voltak 100%-osan megbízhatóak. Ez csak annyit jelent, hogy otthoni állapotkövetésre természetesen megfelelnek, de nem érdemes azt gondolnunk, hogy pontos képalkotásra használhatjuk az ilyen készülékekkel mért eredményeket.

Használat a mindennapok során

Szakemberek és önkéntesek is értékelték, hogy mennyire egyszerű vagy éppen bonyolult a vérnyomásmérők beüzemelése, kezelése, a mérés lépései, a mandzsetta felhelyezése, a kijelző, gombok értelmezése vagy éppen a használati utasításban való tájékozódás.

E szempontok szerint egyébként kifejezetten jól szerepeltek a vérnyomásmérők. A tapasztalatok szerint jellemzően felhasználóbarát készülékeket terveztek a gyártók. A Medisana BU 586 voice lógott ki leginkább a sorból, de még ezzel a termékkel is boldogultak azért a tesztelők.

Hibaérzékenység

Arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyire mérnek pontosan helytelen használat esetén, illetve a sérülékenységüket is tesztelték ejtésvizsgálat keretében.

Ez a vizsgálat azért is érdekes, mert otthoni körülmények között előfordulhat, hogy nem tökéletesen helyezzük fel a mandzsettát, vagy véletlenül elejtjük az eszközt. Kérdés, hogy még így is számíthatunk-e viszonylag pontos eredményre. Szerencsére kiderült, hogy találhatunk a boltok polcain strapabíró készüléket. Viszont van, amelyik vérnyomásmérő kifejezetten érzékeny a helytelen használatra, illetve rosszul viseli, ha egyszer-egyszer kiesik a kezünkből. Ilyen például a Medisana BU 535 terméke, amely egyébként egy pontos, megbízható és jól használható otthoni vérnyomásmérő.

A mindenki számára ingyenesen elérhető termékteszt a pontos teszteredményeken túl arról is részletes információkkal szolgál a vérnyomásmérők adatlapján, hogy milyen extra funkciókkal rendelkeznek, mik a pontos méreteik, súlyuk és hogy milyen elemekkel működtethetőek.

A tesztelés idején a vizsgált termékek átlagára 10 000 Ft és 49 000 Ft között mozgott. Jó hír, hogy nem kell feltétlenül a legdrágább után nyúlnunk a boltban, hogy egy minden szempontból elfogadható teljesítményt nyújtó darabot vihessünk magunkkal haza.

A teljes teszt ingyenesen megtekinthető itt.

(Tudatos Vásárlók Egyesülete)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.