• Mi változik 2014-ben?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege. Harminchárom gyógyszer ára átlagosan hét százalékkal csökkent idén, bővül a támogatott biológiai készítmények köre. Több mint ötezer forinttal emelkedik az emelt összegű ápolási díj. Akinek nincs érvényes TAJ-kártyája, és nem Magyarországon fizeti az egészségbiztosítási járulékot, ki kell fizetnie a kezelést.

    Fájdalomcsillapító tapaszok, infúziós oldatok mellett szemcsepp, valamint antipszichotikum is található abban a harminchárom orvosságot felsoroló listában, amely a januártól hatályos árcsökkentéseket tartalmazza. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatója szerint a készítmények árát átlagosan hét százalékkal mérsékelték gyártóik: a legnagyobb árcsökkentés 35,96 százalékos.

    Hirdetések

    A biológiai gyógyszerek esetében módosul a társadalombiztosítási támogatásból való kizárás feltétele, így szélesebbé válik a támogatott gyógyszerek köre, ami a betegek és az orvosok számára választékbővülést jelent.

    A törvény a kevesebb, mint 30 millió forint éves forgalmú, a terápiában nélkülözhetetlen gyógyszereknél bevezeti a kedvezményezetti státuszú gyógyszer fogalmát. Ennek megítéléséről az Országos Egészségbiztosítási Pénztár dönt, a státusz öt évre adható meg, de felülvizsgálat után meghosszabbítható.

    Többet kell fizetnünk!

    Változás a mentőknél


    Az OMSZ átveszi a sürgősségi betegellátást koordináló tevékenységet és a sürgősségi ügyeleti ellátás hatékonyságának növelése érdekében integrálja működő mentésirányítási rendszerébe - írja az MTI.

    A nem biztosított magánszemélyek után fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege a tavalyi 6660 forintról 6810 forintra emelkedik.

    TAJ-kártya: ha nem érvényes

    Az a magyar állampolgár, aki hitelt érdemlően bizonyítja, hogy életvitelszerűen külföldön tartózkodik vagy él, és ott rendelkezik biztosítással, visszamenőleges hatállyal mentesülhet az egészségbiztosítási járulék megfizetése alól. A Napi Gazdaság cikke szerint a tartósan külföldön dolgozók közül sokan nem is tudnak arról, hogy ki kell jelentkezniük a hazai egészségbiztosítási rendszerből, mivel egy másik tagállamban rendelkeznek biztosítással. Aki külföldön szerez biztosítást, úgy kell kezelni, mint egy külföldit, így EU-kártyával részesülhet ugyan előre nem tervezett ellátásokban, más kezelésben azonban nem. Aki úgy vesz igénybe magyarországi egészségügyi szolgáltatást, hogy nincs érvényes TAJ-kártyája, és már nem itt fizeti a járulékot, köteles a szolgáltatás árát megfizetni az egészségbiztosítónak.

    Az új szabályok szerint például TAJ-kártya igénylésekor a Kormányablaknál elég lesz egy példányban benyújtani a kérelmeket.

    Változik az adatok betekintése

    Transzzsírsav: maximum 2 százalék!


    Február 18-ától lesz hatályos az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségére vonatkozó rendelet. Tilos lesz olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

    Miért káros?>>

    Az idei évtől a háziorvoson kívül a beteg más kezelőorvosa is megismerheti a páciens által a társadalombiztosítás terhére igénybe vett egészségügyi ellátások adatait. Az orvosnak tájékoztatnia kell a beteget arról, hogy ha úgy gondolja, megtilthatja a betekintést.

    Nő az emelt összegű ápolási díj

    Január 1-jével több mint nettó ötezer forinttal, közel nettó 40 ezer forintra emelkedik az emelt összegű ápolási díj, és a kormány bevezeti a kiemelt ápolási díjat, melynek összege közel nettó 48 ezer forint lesz. A díjemelés és az új díjkategória bevezetése 18 ezer családot, illetve háztartást érint, és több mint 1,7 milliárd forintot jelent a jövő évi költségvetésben – írja az MTI.

    Ápolási díjat a tartósan gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg emberek otthoni ápolását-gondozását ellátó hozzátartozók kaphatnak, emelt összegű ápolási díjat azok, akiknek hozzátartozója fokozott ápolást igényel, míg kiemelt ápolási díjat - januártól - azok, akik a legsúlyosabb egészségi kategóriába tartozó családtagjukat gondozzák. Az alanyi jogon járó ápolási díj összege is nettó 26 550 forint marad. A bruttó díjakból tíz százalékos nyugdíjjárulékot vonnak, ez azt jelenti, hogy az érintettek a befizetésekkel nyugdíjjogosultságot szereznek.

    Fontos hír a megváltozott munkaképességűeknek!

    A rokkantsági és a rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadékok összege is emelkedik január 1-jével a nyugdíjakkal azonos mértékben, azaz 2,4 százalékkal.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az idei évtől könnyebben juthatnak támogatáshoz a megváltozott munkaképességűek a január elsején hatályba lépett törvénymódosítás alapján: 10 éven belül 2055 nap vagy 15 évben belül 3650 nap - azaz tíz év - biztosítási idő megléte esetén is jár támogatás.

    A remény éve az idei

    Az idei évi költségvetésben tízmilliárd forinttal több jut az alapellátásra, nő a finanszírozás. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint meg kell erősíteni az alap- és járóbeteg-ellátást, mivel csak így lehet a népegészségügyben előrelépni és csökkenteni a drága kórházi tartózkodások számát. Mintegy 73 ezer egészségügyi szakdolgozót és körülbelül 20 ezer technikai munkatársat érint a márciusi ágazati bérpótlék.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

    Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan kezelhető. Ha Ön tartós tünetekkel küzd, ne folytasson folyamatos öngyógyszerelést, inkább kérje ki szakorvos tanácsát!

    Hogyan utazzon gyógyszereivel?

    A gyógyszerekkel való utazás - még ha vényköteles készítményekről is van szó - nem olyan egyszerű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan utaztathatja gyógyszereit legálisan, bármi is legyen az úti cél.

    Milyen hibalehetőséget rejt magában a gyógyszerlista hiánya, ha a beteg eszméletlen?

    Rendszerint egy hétköznapi orvosi vizsgálat során is értékes percek telnek el azzal, hogy az orvos megpróbálja kideríteni, betege milyen típusú gyógyszereket, milyen gyakran és mekkora dózisban szed. Még inkább értékessé válik az idő, ha ez a feladat vészhelyzetben, elsősegélynyújtás közben hárul az orvosra.

    Gyógyszerbiztonság: új adatbázisba kerülnek az étrend-kiegészítők

    Megújul egyebek mellett az étrend-kiegészítők és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek adatbázisa – köszönhetően egy, az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló projektnek.

    Barkóba az orvossal - Vajon kitalálja, hogy mire gondoltam?

    Miért kell hosszú perceket tölteni az orvosi váróban,és miért időzik bent olyan sokat a korábban érkezett beteg? Nem lehetne meggyorsítani ezt az egész folyamatot?

    Ki segíthet a beteg hozzátartozó otthoni ápolásában?

    Egyre több családban találkozunk olyan tartós, szakápolásra szoruló idős vagy fiatalabb beteggel, akiket a hozzátartozók nem tudnak 24 órán át ápolni. Az ágyhoz kötött állapot alapvetően is megviseli azt, akinek a kiszolgáltatott állapotot el kell szenvednie. Érthető, ha a beteg szívesebben marad saját környezetben, mint a kórház fehér falai közt. De ki az, aki vállalja a gondozást, ami speciális szaktudást és sok időt igényel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.