• Kúszóhályog!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.nő/úr! Azt szeretném kérdezni,hogy a férjemnek a szemgolyón találtak egy kúszó hályogot érdemes-e megműteni?Ha nem műtetti meg milyen következményei lesznek?Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel Juhászné

        Dr. Papp Júlia válasza a kúszóhályog témában

        Tisztelt kérdező! A kúszóhártya a kötőhártya kettőzete, ami a szaruhártyára kúszik. A műtét ideális időpontját nehéz pontosan megállapítani. Amíg kis területet érint könnyebb az eltávolítás, jobb gyógyulás - ugyanakkor kevésbé zavaró a látásban és így a páciens később szánja rá magát a műtétre. Ha már túl nagy területre kúszik rá, akkor nehezebb az eltávolítás, a hámhiány nehezebben gyógyul. Igen kiterjedt hámhiány esetén esetleg bonyolultabb műtéti megoldást kell választani. A hegesedés elősegítheti a kiújulást, illetve a későbbi látást is zavarhatja. Mivel ez általában nem sürgős beavatkozás érdemes olyan időszakra tervezni amikor viszonylag a legkisebb a szem UV terhelése és a legkevesebb irritáció érheti (legideálisabb az késő őszi időszak pl.). A fentiek ugyanis a hámgyógyulást ronthatják és a hegesedést elősegíthetik.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. május 26., 11:17; Megválaszolva: 2011. május 31., 05:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: