• Szemszárazság?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Március végén operáltak szürkehályoggal. A műtét jól sikerült. Kaptam tobradex szemcseppet, és ennek ellenére kb. két hét múlva sajnos begyulladt a szemem. Kaptam antibiotikumot,Floxal cseppet. Második kontroll után minden rendben volt, és abbahagyhattam a cseppeket. Kaptam Oftagél nevű műkönny cseppet. így egy hétig rendben is volt minden, de pár napja elkezdett "ugrálni" a szemem. Nem a szemhéjam, hanem a szemem.Ha pislogok egymás után többet átmenetileg elmúlik, de rövid idő múltán újra kezdődik. Kicsit be is véresedett a szemfehérje is. Újra cseppentem a műkönnyet, helyesen teszem?Elképzelhető, hogy a sok antibiotikumtól és a szteroidtól van?A kérdésem az, hogy ez a szemszárazság-e, és ha igen mikor áll vissza a korábbi állapot a normális könnytermelés az operált szememen a szürkehályog műtét után. Előre is köszönöm válaszát.

        Dr. Papp Júlia válasza a szemszárazság témában

        Tisztelt kérdező! A szemműtét alatt a sebkészítés során a metszéssel a szaruhártya érző idegvégződései megsérülhetnek. Ezzel a reflexes könnytermelés természetes szabályozása befolyásolódik. Emellett a műtét után alkalmazott szemcseppek "mellékhatása" is lehet a szemszáradásos panaszok megjelenése. Ugyanakkor előfordulhat az is, hogy pusztán véletlen egybeesésről van szó és a száraz szeműség a műtéttől függetlenül jelenik meg. Érdemes tehát a műkönny cseppet huzamosabb ideig használni, de ha nem szűnnek meg a panaszok akkor az előre megbeszélt kontrolltól függetlenül is felkeresni a műtétet végző kezelőorvost.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. május 07., 16:53; Megválaszolva: 2011. május 09., 21:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: