• L7200 - Epidermalis Cysta

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő, Az én kérdésem a következő. December elején vettem észre a farpofámon, ötóra irányában a végbélnyílástól 3cm-re, attól teljesen független, tapintható csomót. Voltam proktológusnál, akkor 1 borsnyi atheroma-nak, Epidermalis cysta-nak diagnosztizálta, és javasolta a műtéti eltávolítást. Ma, Február 8-án voltam újra, eltávolította. Ezidáig a tapintása annyiban változott, hogy a csomó feletti dudort feszesnek éreztem, és a csomót már csak ritkán tudtam kitapintani. Hol a felette lévő dudort, hol azt nem, csak a borsnyi csomót éreztem az ujjammal. Eltávolítás közben azt mondta, hogy "ragaszkodó", látszott, hogy nem borsnyi, hanem egy kisebb borsó méretű. Felnyitotta, hogy atheroma-e. Azt mondta, nem atheroma. Nem volt benne az a sárgás valami. És röviden tanakodtak, hogy elküldjék-e szövettanra, de elküldik. Utána azt mondta, hogy üres volt a cysta. Ezekről kérem a véleményét: - Átlátszónak tűnt, hogy röviden tanakodtak. Mintha tudták volna, hogy lehet rossz és csak megnyugtatni akartak volna a tanakodással, miközben számukra egyértelmű volt, hogy elküldik szövettanra. Tudom, hogy minden csomót el kell küldeni, de olyat is olvastam már, hogy volt, hogy nem küldték el. - Második, hogy eltávolítás közben azt mondta, hogy "ragaszkodó". Nem láttam mit csinál, mintha kapargatta volna, próbálta volna leszakítani. Nem tudom, hogy vágta-e, semmit sem éreztem. Azért, mert nem volt mobilis, és kapargatni kellett vagy nem tudom, hogyan kellett leszedni, akkor beszűrte a környező szövetet? Először kásadaganatnak diagnosztizálta. Az pedig úgy tudom, hogy mobilis, és könnyen kijön, nem "ragaszkodik" Tudom, hogy az orvosnak igazat kell mondania. Azt viszont nem tudom, hogy elhallgathat-e dolgokat. Olyat is mondott, hogy nem gondolja rossznak. De a gondolatok, nem kell, hogy igazak legyenek. Félek, hogy tud valamit, csak nem mondja el. Azt mondta, megmondaná, ha rossznak gondolná, de 99%, hogy nem az. Amikor először felfedeztem a csomót, többszöri tapintásra beljebb ment és várni kellett egy kicsit mire újra tapintható volt. Már nem vizsgáltam sokszor, mert azt mondta az orvos, hogy ne tegyem, mert begyulladhat. Amikor mostanában mégis vizsgáltam már nem ment annyira beljebb, viszont ugyanakkora, borsnyi méretet éreztem amikor nem volt feszes a dudor felette, és így a csomó tapintható volt. Semmi káros szenvedélyem sincs. Félek, hogy rák, de nem tudom, hogy két hónap alatt ilyen minimális növekedéssel is az lehet-e. Vagy ez lényegtelen. Félek, hogy ez rák, és csak ködösített az orvos, azért, hogy ne idegeskedjek. A fentiek alapján mi a véleménye? Köszönöm! István

        Dr. Papp Géza válasza a epidermalis cysta témában

        Kedves Kérdező! Szerintem nem daganat, de biztosat a végleges szövettan mondhat. Üdvözlettel: Dr. Papp Géza


        Dr. Papp Géza
        Sebész

        Dr. Papp Géza

        Kérdés: 2017. február 08., 19:58; Megválaszolva: 2017. február 10., 17:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó