• Alvászavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr/Nő! Mindig nagyon jó alvó voltam. Soha semmilyen zavaró körülmény nem tudott kizökkenteni az alvásból, pedig hosszú ideig kollégista voltam, de akkoriban 10-10 órákat képes voltam végigaludni úgy, hogy mindenféle zajhatás mellett egyetlen egyszer sem ébredtem meg. 13 évvel ezelőtt azonban egyetemistaként egy-egy vizsga előtt nagyon izgultam, édesanyámmal már akkor is nehéz volt kijönni. Édesanyám határozott utasítására altatót kezdtem el szedni. Mivel elsőre több orvos is indokolatlannak tartotta az altató felírását, ezért édesanyám kitartóan keresett és talált végül valakit, aki felírta azokat. Minden nap ellenőrizte, hogy beveszem-e. 3 évig szedtem, mikor egy ismerősöm javaslatára végleg abbahagytam. A gondok ekkor kezdődtek. Attól a naptól kezdve, hogy elhagytam a gyógyszert, hirtelen napról-napra egyre rosszabb alvó lettem. Éjszaka többször megébredek, nehezen alszom el, stb., de a legnagyobb gond az, hogy minden halk hangra megriadok, és utána már egyáltalán nem tudok visszaaludni (reggelig fent vagyok). Kezdetben csak 2-3 naponta voltak ilyen panaszaim, ezek azonban egyre sűrűsödtek. Azért kerestem fel Önt, mert sajnos a jelenlegi helyzet súlyos. Az elmúlt 4 hónapban a leghosszabb éjszakai alvásom 5 óra volt (ennél sajnos csak kevesebb), családi helyzetem (és ő általuk keltett hanghatások) miatt kb. este 11-től hajnali 5-ig van lehetőségem teljesen csendes körülmények között aludni (hétfőtől-vasárnapig). Holott érzem, hogy sokkal több alvásra lenne szükségem. Egyre nehezebben viselem a fáradtságot, és három nappal ezelőtt egy enyhe lefolyású szívinfarktusom volt. (Ez utóbbi motivált arra, hogy segítséget kérjek.) (A többi dolgot, mint pl. gondolkodási zavarok, bőröregedés, stb. már nem is említem.) Próbáltam több szálláson aludni, de ott is csak az első hangig sikerült valamit pihennem. Az elmúlt tíz évben - a gyógyszeres altatón kívül - minden alternatív gyógymódot kipróbáltam. Még alvásra specializálódott pszichiáternél is voltam, aki – a vizsgálatokat követően – megnyugtatott, hogy semmiféle mentális problémám nincs, egyszerűen csak hozzászoktam az altatóhoz (még valami idegen kifejezést is használt rá). Kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e az, hogy tíz év után még mindig altató-függő vagyok? Ez nem ürül ki a szervezetből? Vagy hogyan működik a függőség? Most már életem végéig altatót kell szednem? Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

        Dr. Pálvölgyi Rita válasza a alvászavar témában

        Tisztelt Kérdező, Az altatókhoz és nyugtatókhoz valóban hozzászokhat a szervezet. A gyógyszer kiürül teljesen néhány hét elteltével, a szervezet azonban hozzászokhat, és a gyógyszer nélküli alvás továbbra is nehezített maradhat. Írtam egy cikket a honlapomon, ahol részletesebben összefoglalom az alvászavarral kapcsolatos gondolataimat. Azt javasolnám, hogy olvassa el. http://harmoniamuhely.hu/amikor-nem-megy-az-alvas-az-alvaszavarokrol. Emellett, - tekintettel az alvászavar mértékére, és a lezajlott infarktusra, én mégiscsak gyógyszert ajánlanék. Az alvást támogatású hatású antidepresszánsokból néha kis adag is megoldja az alvászavart, és hosszútávon sem okoz függőséget. / Ilyenek a Yarocen, a Miagen pl./ Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita


        Dr. Pálvölgyi Rita
        pszichiáter, pszichoterapeuta Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Pálvölgyi Rita

        Kérdés: 2017. március 30., 22:04; Megválaszolva: 2017. április 01., 08:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: