A rossz alvás hatásai a mindennapok egészségre

WEBBeteg összeállítás
frissítve:

Az alvás felfrissít, pihentet. Alvás közben növekedési hormonok termelődnek, így regenerálódnak a szövetek, termelődnek a vörösvérsejtek. Mindezzel együtt a mai napig nem tisztázott az alvás teljes folyamata, mint ahogy az alvászavarok területén is sok a találgatás.

A felnőttek alvásigénye nagyon különböző lehet – a napi négy órától a tizenkét óráig –, ez az időtartam pedig az életkorral egyre csökken – hetvenéves korra az átlagos alvásigény 5-6 óra.

Bár az alvási szokások valóban nagyon különbözőek, általában a lefekvés utáni 20 percen belül elkezdődik ez a „folyamat”. Egy éjszaka alatt több ciklusban alszunk, egy ciklus körülbelül másfél óráig tart (macskáknál fél óra, elefántoknál két óra). Az éjszaka első felében a mélyebb alvásciklusok jellemzőek, az éjszaka második felében az alvás sekélyebb szakaszokból áll.

Egyre többen szenvednek a rossz alvástól

A magyar lakosság 65 százaléka rosszul alszik – derült ki egy 2023-as alvásfelmérés adataiból. Akutatása arra is rámutatott, hogy nem elsősorban az alvás mennyiségével, hanem annak minőségével van a legtöbb probléma.

Mivel az alvással összefüggő betegségek azonnali és látványos tünetekkel nem járnak, ezért sokan nem is tekintik komoly gondnak ezeket a problémákat. Az alvászavarok ugyanakkor globális veszélyt jelentenek, a Föld népességének közel 45 százaléka szenved valamilyen mértékű alvászavarban. A minőségi alvás hiányának következtében számos egészségügyi probléma alakulhat ki.

A legfontosabb, hogy ellenőriztetni kell, nincs-e valami egészségügyi oka annak, hogy nem tudunk időben elaludni, és ha kiderül valami ezzel kapcsolatban, azt kezeltetni kell.

Az alvászavarok egy részében nem valami alapbetegség okozza a rossz alvást, hanem a belső óra (cirkadián ritmus) elállítódása. Sokan közülük nem is gondolják, hogy alvászavaraik valójában kezelendő problémát jelentenek, ezért nem kérnek orvosi segítséget. Pedig a háziorvos ma már tud olyan gyógykezelést nyújtani, amely a hagyományos altatók kellemetlen tompító hatása nélkül beállítja a belső órát, így biztosítja a jó alvást és a másnapi frissességet, kipihentséget.

Mivel jár az alváshiány?

Az elégtelen alvás koncentrációzavarokhoz, a figyelem lankadásához, teljesítménycsökkenéshez és akár végzetes közúti balesethez is vezethet. Az ember átlagos alvásszükséglete 7 óra, azonban legalább 6 órán át tartó, nyugodt alvásra mindenkinek szüksége van. Az alvás nagyon fontos összetevője, feltétele az általános jólétnek, hiszen hatással van a mentális, fizikai és érzelmi állapotra is. Egy kutatás szerint a rosszul alvók idősebbnek érzik magukat valós életkoruknál.

A gyenge minőségű alvással nem csak a felnőtteknek kell megküzdeniük, a gyerekek közel 25 százalékát is érinti. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hiánya könnyen elhízáshoz, viselkedési problémákhoz (pl. túlzott agresszivitás), tartós frusztrációhoz, memóriazavarokhoz vezethetnek. Az alvászavarokkal küszködő gyerek nehezebben tud koncentrálni, így az iskolában is komoly problémákkal nézhet szembe, könnyen lemaradhat társaitól.

A rossz alvás okozta fáradtság nem csupán kedélyromboló hatású, de kísérő tüneteivel – levertség, türelmetlenség – megmérgezheti a családi, baráti, munkatársi kapcsolatokat is.

Próbáljuk meg gyógyszer nélkül!

Minden szervezetben működik egy belső óra, amely meghatározza, hogy korán vagy későn fekvő típusok vagyunk-e. Ez még nem jelent alvászavart, bár a gyakorlatban a későn fekvők gyakran kialvatlanok. Bár a kutatók szerint a géneink határozzák meg, milyen típusú alvók vagyunk, azért létezik néhány mód, amivel elérhető, hogy korábban lefeküdjünk.

Hiba lenne az alvászavarok gyógyítását kizárólag altatók szedésével egyenlővé tenni, meg kell említeni, hogy a probléma megoldásában igen nagy szerepük van az úgynevezett alváshigiénés szabályok betartásának, a napközbeni és főleg az esti órákban való aktivitás, a táplálkozás szervezésének, az éjszakai kényelem és nyugalom biztosításának.

Kerüljük a túl későig tartó tévénézést, az estének legyen egy olyan rutinná váló "szertartása", amire szervezetünk ráállhat, és amely mintegy előkészíti az elalvást. Sokszor beválik, ha az alvásba átvezetésként olvasunk egy negyedórát, persze itt is óvatosnak kell lenni, nehogy egy túl jó könyv hajnalig beszippantson minket.

Ez is érdekelheti Az alvászavar kezelése

WEBBeteg összeállítás - Felhasznált források: Magyar Alvástársaság, Medipress, MTI

Cikkajánló

Az alvászavar és típusai

Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Alvás
Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi szempontból meghatározó. Elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.