• Dr. Rakk Erika

        Diabetológus, Belgyógyász, Endokrinológus

        184

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Diabetológus, Belgyógyász, Endokrinológus

        Bemutatkozás:


        Dr. Rakk Erika - belgyógyász, diabetológus,endokrinológus szakorvos, főorvos vagyok.



        Munkahelyem:




        • Csolnoky Ferenc Kórház Veszprém, Belgyógyászati és Anyagcsere Centrum.



        Végzettség:




        • 1986-ban végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen és azóta is a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban dolgozom.


        • 1994-ben szakvizsgáztam belgyógyászatból, ami után lehetőségem nyílt egy akkor kiépülő és azóta országos modellként is szolgáló, elsősorban cukorbetegekkel foglalkozó járóbeteg szakrendelés munkatársának lenni, dr. Vándorfi Győző főorvos mellett.



        Ő az egyik úttörője Magyarországon a cukorbetegek oktatásának, amibe én is bekapcsolódtam. Számos páciens, nővér és háziorvosi képzést tartottunk.



        A diabetológia területén legfontosabbnak a megelőzést és betegoktatást tartom. 20 éve jelennek meg írásaim a Diabetes című páciensújságba, aminek 5 éve orvos-tanácsadója is vagyok.



        Mivel diabéteszes betegeimnél is egyre több hormonális problémával találkoztam, és ezen a területen szakemberhiány volt a környezetemben, ezért nekivágtam az endokrinológia szakvizsga megszerzésének, és 2013-ban sikeres vizsgát tettem.



        A gyakorlatomban főleg pajzsmirigybetegekkel, az elhízás problémájával és a női meddőség hátterében meghúzódó PCO szindrómával foglalkozom.

      • Hirdetések
      • Dr. Rakk Erika legutóbbi válaszai
        Ő is jár orvoshoz. Elve inzulinszitet csak szakorvos kérhet.
        Bocsánat, de erre nem válaszolok. Látszik, hogy van orvosa.
        A Xigduo valóban segithet a testsuly csökkentésében.Valósziná, hogy a testsuly növekedése okozza a vércukorszint emelkedését, bár a HbAlc értéke kifejezetten jó. Javaslom, hogy fokozatosan álljon át rá.1-2 hétig csak a reggeli Janumet helyett szedje, majd ha igy nincs panasz, akkor reggel este.
        Kedves Kérdező! Ez nem pánikbetegség. Ahogy ön is érzi, most másképp van rosszul. Ki kell vizsgálni. Ezek szerint már van időpontja szakrendelésekre.
        Kedves Kérdező! Önnek a fenti eredmények alapján még nincs cukorbetegsége, mert normálisak a 0 és 120 perces vércukortékek, de ezt a jó értéket nagyon magas inzulinszinttel éri el, tehát ön inzulinrezisztens. Nem úgy hat az inzulin a szervezétében, ahogy kellene. Ez előbb- utóbb cukorbetegségéhez vezet.Ha ön túlsulyos, a fogyás segithet!
        Kedves L.K.! Miért nézték ezt a sok laborvizsgálatot? Gyerekvállalás a cél? Cikluszavara van? A Homa index Önnél enyhe inzulinrezisztenciót igazolt. Enyhe túlsúlya van. Próbáljon meg minél többet mozogni, 5-6 kg-ot fogyni. D vitaminszint tél végén amúgy is alacsony lehet, de ha cikluszavara van, akkor kezdjen el szedni napi 1000 NE D3 vitamint.
        Kedves Adreinn! Gratulálok az életmódváltáshoz!Ezek szerint hatékony a diéta és a mozgás! Most még az a fontos, hogy pszichésen is lazán készüljön a gyermekvállalásra!
        Tisztelt Kérdező! Ha rosszullét alatt nem mértek alacsony vércukorértéket, akkor esetleg cukorterheléssel lehet kimutatni, hogy fokozott inzulintermelése van-e szénhidrátdús ételekre. ( Ez jellemző a cukorbetegséget megelőző állapotra) Ilyenkor 180 perces értéket is kell mérni. Nem ír arról, mennyi a sulya, az állandó evéstől hízott-e? A a cukorterhelés nem mutat kórosat, akkor kórházi körülmények között kel elvégezni az éhezéses próbát. Ha jelentkezik a rosszullét, akkor vért vesznek vércukor és inzulinszintre. Ezzel lehet igazolni, az esetleges inzulin-túltermelést. Ez nagyon ritka betegség, évi 1-2 fordul elő az országban.
        Kedves Kérdező! Nagyon helyesen maximumra emelték a Merckformin XR-t. Azóta még csak 1,5 hónap telt el. Türelem. Nem irja, hogy mennyi a testsulya? Fogyott-e az életmódváltással? Milyen diétát tart? Konzultált-e dietetikussal is? Menstruációja rendben van-e? Kellene majd nézni HbAlc-t is, ami az elmult 2-3 hónap szénhidrátanyagcserehelyzetét mutatjta.Ha ez 6,5% feletti lesz, akkor a Merckformin mellé inzulinadás jön szóba. Várandósságban más gyógyszer nem megengedett.
        Kedves Kérdező! A reggeli emelkedésnek kettős oka van. Egyrészt az este beadott inzulin hatása reggelre már csökken. Hatásmaximuma éjjel 2-3 között van. A másik, hogy a reggeli órákban a bioritmus miatt is olyan hormonális hatások vannak, amelyek emelik a vércukorszintet. Ezt hajnali jelenségnek hivjuk. Emiatt a reggelire elfogyasztott szénhidrát jobban emeli a vércukorszintet, mint ebéd vagy vacsorakor. Az inzulinhatás gyengül a reggeli órákban. Kezelőorvosa ha sikerült kititrálni a z inzulindózist felajánlhat másik inzulinokat, amivel a reggeli utáni emelkedés ill. a hajnali emelkedés is jobban kivédhető. Jelenleg a hatályos rendelkezések miatt ezek a drágább inzulinok 3 hónapos kezelés után javasolható csak.
        Kedves kérdező!Bevallom: nem tudom. Jó lett volna, ha esetleg tud egy fotót is mellékelni....
        Tisztelt Kérdező! Hormonális problémája a kezelt pajzsmirigy alulműködésen kivül úgy tűnik az elvégzett vizsgáltok alapján nincs. PCOS biztos nem áll fenn. Jó lett volna még nézni néhány hormont pl: tesztoszteron és DHEAS szintet( ez mellékvese eredetű férfi hormon) a hajhullás miatt .Kellene tudni a pontos testsúlyt és testmagasságot. Milyen munkakörben dolgozik? Nem szenved-e zavart a bioritmusa? Milyen ételeket fogyaszt? Az étel minősége és persze mennyisége is okozhatja az étkezés utáni aluszékonyságot. Fogamzásgátlót én se javaslok. Ha hazajön endokrinológushoz és dietetikushoz is menjen el! A fogyás szempontjából a mozgás típusa és intenzitása se mindegy!
        Kedves Kérdező! A pajzsmirigy leletei jók.A pajzsmirigy megfelelően működik a laborok alapján , valamint az UH olyan apró elváltozásokat mutat, amit az izotóp nem tud megítélni, és nem tudom biopsziát is miből akarnak venni. Ha be lenne gyulladva, akkor azt az UH is látná, valamint általában ilyenkor enyhe túlműködés alakul ki, vagyis alacsony lesz a TSH és magasak az FT4 és FT3 .Szerintem a torokprobléma legalábbis most nem a pajzsmirigyével függ össze, inkább keressen fel fül orr gégészt.
        Tisztelt Kérdező!Nem értem, miért állította le a háziorvos az L- Thyroxint decemberben, hiszen akkor is magas volt a TSH , ami most a gyógyszer elhagyása után még tovább emelkedett. A novemberi alacsony TSH értéket nem értem,ha nem fogyott az elmúlt időszakban és nem voltak pajzsmirigy túlműködésre utaló tünetei( szapora szívverés, alvászavar, ) lehet hogy elirás vagy téves adat volt. Sajnos ilyen is előfordul. Mivel akkor se volt tünete az édesanyjának, és évekig stabil dózisban szedte a gyógyszert, meg kellett volna ismételni az állapotával nem korreláló értéket. Kezdje el újra szedni az L- thyroxint, egy hétig 25 majd 50 ug-ot, ami aztán a TSH érték függvényében tovább emelhető. Ezzel ne várjanak egy hónapot!
        Kedves Kérdező! Önnek jelenleg még csak minimális inzulinigénye van. Az Actrapid hatástartama kb. 5 óra, és a csúcshatás 2,5 óránál van. Ezért jobb lenne vagy étkezés előtt futni, vagy étkezés után 2,5 órával, tehát amikor már kevésbé hat az Actrpid. Ha futni fog, ehet többet , vagy pedig azokon a napokon, amikor fut, jelentősen csökkentheti az inzulindózisát akár csak 3x2E-ra .Ilyenkor a tanácsokat egyénre kell szabjuk, ugyhogy mindenképpen keressen fel diabetológust, aki segít az ön mozgásához igazitani az inzulinadást és az étkezést.