• Dr. Rakk Erika

        diabetológus, belgyógyász, endokrinológus

        191

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        diabetológus, belgyógyász, endokrinológus

        Bemutatkozás:


        Dr. Rakk Erika - belgyógyász, diabetológus,endokrinológus szakorvos, főorvos vagyok.



        Munkahelyem:




        • Csolnoky Ferenc Kórház Veszprém, Belgyógyászati és Anyagcsere Centrum.



        Végzettség:




        • 1986-ban végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen és azóta is a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban dolgozom.


        • 1994-ben szakvizsgáztam belgyógyászatból, ami után lehetőségem nyílt egy akkor kiépülő és azóta országos modellként is szolgáló, elsősorban cukorbetegekkel foglalkozó járóbeteg szakrendelés munkatársának lenni, dr. Vándorfi Győző főorvos mellett.



        Ő az egyik úttörője Magyarországon a cukorbetegek oktatásának, amibe én is bekapcsolódtam. Számos páciens, nővér és háziorvosi képzést tartottunk.



        A diabetológia területén legfontosabbnak a megelőzést és betegoktatást tartom. 20 éve jelennek meg írásaim a Diabetes című páciensújságba, aminek 5 éve orvos-tanácsadója is vagyok.



        Mivel diabéteszes betegeimnél is egyre több hormonális problémával találkoztam, és ezen a területen szakemberhiány volt a környezetemben, ezért nekivágtam az endokrinológia szakvizsga megszerzésének, és 2013-ban sikeres vizsgát tettem.



        A gyakorlatomban főleg pajzsmirigybetegekkel, az elhízás problémájával és a női meddőség hátterében meghúzódó PCO szindrómával foglalkozom.

      • Hirdetések
      • Dr. Rakk Erika legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező! Önnek néztek szabad T3 és T4 szintet is a TSH mellett. Ez bőven elég ahhoz, hogy megállapitsák, megfelelőá-e a beállitás. Az antietek vizsgálata csak azt mutatná meg, hogy immunológiai eredetű -e a az alulműködés. Ennek az Ön esetében már olyan nagy jelentősége nincs. Ez leginkább akkor fontos, ha PM alulműködés mellett valaki várnadósságot tervez. A nemzetközi endokrinológiai irodalom szerint nincs előnye az T3 terápiának a T4-gyle szemben. ( Egyébként utána kell néznem, mit tanitanak a pszichiátereknek, mert már más beteg is jött ilyen pszichiáterétől származó téves információkkal ) Az, hogy a depresszió milyen gyakran fordul elő, több mindentől függ. Pont az, hogy korábban is volt ilyen problémája bizonyitja azt, hogy nem a pajzsmirigy alulműködéssel függ össze, ha a laboreredmények megfelelő értékeket mutatnak.
        Tisztlet Kérdező! Mivel már nincs pajzsmirigye, aminek a működését befolyáaolná jód vagy a szelén, ezért ezeknek fogyasztásának vagy elhagyásának nincs jelentősége. Különösebb étrendi tanács nincs. Táplálkozzon egészségesen! Papilláris rák után a TSH értéknek kevéssel normál alatt kell lenni, vagyis enyhe pajzsmirigy tulműködést kell fenntartani, ami pedig inkább fokozott aktivitással járna. Kérdés, milyen a szerum calcium szintje. Total pajzsmirigy műtét során előfordul,hogy a mellékpajzsmirigyeket is eltávolitják. Ami még hasznos lehet, a D3 vitaminszint ellenőrzése, de ettől függtelnül is téli hónapokban októbertól áprilisig napi 2000 NE d3 vitamin szedése javasolt.
        Tisztelt Kérdező! Elnézést, de szabadságolás miatt csak most látom kérdését. Másik inzulinra kellene váltani! Nem tudom az ország melyik részéről ir. Irhat a cimemre és megpróbálok segiteni [email protected]
        Kedves Kérdező! Önnek már ismert volta pajzsmirigy alulműködése, amit leggyakrabban az un Hashimotó thyreoiditis okoz. Ez ultrhanggal olyan képet ad, mintha göbös lenne, de ezek nem valódi göbök, nincs határozott tokjuk, amit le is irt a vizsgált. A citológia is ennek megfelelő képet adott. Önnek van egy krónikus pajzsmirigy gyulladása, ami alaulműködést okoz. A Letrox szedésén kivül más teendőt nem igényel.
        Kedves Kérdező! Az ismételtem 7 mmol/l feletti éhomi vércukortéke alapján önnél cukorbetegség véleményezhető, bár a HbAlc értéke jó. Nem tudom , mit ért tűréshatáron belüli napközbeni értékeken. Hipertónia miatt is kezelik, talán túlúulya is van.Ha sikerül csökkenteni a testsúlyt, akkor rendeződhet a vércukorszint és akkor talán el lehet hagyni a gyógyszer, amit háziorvosa helyesen irt fel Önnek. metforminnnak az utóbbi években számos kedvező hatása igazolódott a vércukorszint-csökkentésen túl is, ezért engedélyezett a felirása már az un prediabeteszes, vagyis cukorbetegséget megelőző állapotokban is, tehát nem féljen a szedésétől. Enyhe étvágycsökkentő hatása is lehet, ami a diéta betartásában segithet.
        Kedves Kérdező! Itt több kérdést is kellene tisztázni,valamint látnom kellne a mérési eredményeket és az inzulinadagolást.Mikor megy fel a vércukra, mennyit mozog, mit eszik stb. Jó lenne mielőbb eljutnia diabetológushoz. Ha nehézségbe ütközik, hogy eljusson, akkor hozzájáruloa személyes e-mail cimem megadáshoz, hogy érdemben tudjunk konzultálni.
        Kedves Kérdező!Kérdés, miből álla 35 gr CH tartalmú reggeli. Fontos, hogy lassú CH-ból álljon. Mennyit vár az inzulinadás és az étkezés között? A reggeli inzulindózis összességében jó, mivel 2,5 óra múlva már tökéletes az érték. Lehet, hogy előbb szívódik fel a CH , mint ahogy elkezd hatni az inzulin. Tehát többet kell várni az inzulinadás és a reggeli megkezdése között. A másik megoldás, hogy létezik olyan inzulin, amit közvetlenül étkezés előtt kel adni, és gyorsabban hat, mint az Actrapid. Az erre való átállást kezelőorvosával kell megbeszélnie.
        Ő is jár orvoshoz. Elve inzulinszitet csak szakorvos kérhet.
        Bocsánat, de erre nem válaszolok. Látszik, hogy van orvosa.
        A Xigduo valóban segithet a testsuly csökkentésében.Valósziná, hogy a testsuly növekedése okozza a vércukorszint emelkedését, bár a HbAlc értéke kifejezetten jó. Javaslom, hogy fokozatosan álljon át rá.1-2 hétig csak a reggeli Janumet helyett szedje, majd ha igy nincs panasz, akkor reggel este.
        Kedves Kérdező! Ez nem pánikbetegség. Ahogy ön is érzi, most másképp van rosszul. Ki kell vizsgálni. Ezek szerint már van időpontja szakrendelésekre.
        Kedves Kérdező! Önnek a fenti eredmények alapján még nincs cukorbetegsége, mert normálisak a 0 és 120 perces vércukortékek, de ezt a jó értéket nagyon magas inzulinszinttel éri el, tehát ön inzulinrezisztens. Nem úgy hat az inzulin a szervezétében, ahogy kellene. Ez előbb- utóbb cukorbetegségéhez vezet.Ha ön túlsulyos, a fogyás segithet!
        Kedves L.K.! Miért nézték ezt a sok laborvizsgálatot? Gyerekvállalás a cél? Cikluszavara van? A Homa index Önnél enyhe inzulinrezisztenciót igazolt. Enyhe túlsúlya van. Próbáljon meg minél többet mozogni, 5-6 kg-ot fogyni. D vitaminszint tél végén amúgy is alacsony lehet, de ha cikluszavara van, akkor kezdjen el szedni napi 1000 NE D3 vitamint.
        Kedves Adreinn! Gratulálok az életmódváltáshoz!Ezek szerint hatékony a diéta és a mozgás! Most még az a fontos, hogy pszichésen is lazán készüljön a gyermekvállalásra!
        Tisztelt Kérdező! Ha rosszullét alatt nem mértek alacsony vércukorértéket, akkor esetleg cukorterheléssel lehet kimutatni, hogy fokozott inzulintermelése van-e szénhidrátdús ételekre. ( Ez jellemző a cukorbetegséget megelőző állapotra) Ilyenkor 180 perces értéket is kell mérni. Nem ír arról, mennyi a sulya, az állandó evéstől hízott-e? A a cukorterhelés nem mutat kórosat, akkor kórházi körülmények között kel elvégezni az éhezéses próbát. Ha jelentkezik a rosszullét, akkor vért vesznek vércukor és inzulinszintre. Ezzel lehet igazolni, az esetleges inzulin-túltermelést. Ez nagyon ritka betegség, évi 1-2 fordul elő az országban.