• Csomó a mellben fibroadenoma, gond lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/ Nő!

        23 éves fiatal nő vagyok, és kb áprilisban észleltem egy csomót a mellemben. Mivel állandóan van valami bajom ( a környezetem szerint hipohonder vagyok) egyből rohantam az orvoshoz, aki nem érzett semmit. De én nem hagytam annyiban, elmentem ultrahangra ahol kimutatták hogy tényleg van valami csak azt nem látni hogy mi. Azóta felkerestem egy másik orvost, aki kitapintotta a csomót, MR vizsgálatra is elküldtek aminek most várom az eredményét. Az ultrahangos leletre, valamint a második orvos leletére szintén azt írták h fibroadenomám van. Utána néztem ogy mi ez, és olvastam hogy nagyon sok fiatalnak van ilyen. Én mégis nagyon félek, hogy mi lesz ha valami komolyabb bajom van...Tudni kell, hogy kb.3-4 éve nem telik úgy el hónap, hogy ne legyen valami bajom, állandóan az orvosokat járom valamiért, és kb. februárban még pánikrosszulléteim is voltak, ami heves szívdobogással, szorongással járt. Azóta járok pszichológushoz relaxálni, valamelyest javult a helyzet. Az lenne a kérdésem, ha ez a csomó tényleg egy fibroadenoma (az enyém elvileg 1-1,3cm) akkor azt ki kell műteni? Ha igen ráér fél év múlva? Mert szeptemberben küföldre megyek félévet tanulni, és nem leszek itthon. Kialakulhatott ez a szorongás miatt? Ön szerint lehet ez akár mellrák? (nincs semmi a mellemen, néha viszketést érzek abban amelyikben a csomó van de szerintem ez már pszichés alapon van)

        Előre is nagyon köszönöm válaszát:

        Anna

         

        WEBBeteg szakértő válasza a csomó a mellben témában

        Kedves Anna!

        Hogy van valami a lelkével, az biztos, hiszen ennyi nyavalya egy 23 éves fiatal, életerős nőn nem szokásos.

        Térjünk az emlőre!
        Mozgatható (mobilis), környezetéhez nem kapaszkodó, bőrrel össze nem függő (azt narancshéj-szerűen nem behúzó), sima felszínű, kissé érzékeny csomó fiatal női mellben majdnem biztosan fibroadenoma.
        Ha Ultranagon látszik, akkor el lehet és el kell dönteni, hogy mi az: látszik a sima felszín, a csomó tömött belseje (nem folyadék, ami a cystában van), stb.
        Teendő vele nincs. Kivenni nem érdemes, mert 2-3 normális (!!!!) menstruáció után elmúlhat magától.
        Eltávolítása nem véd meg attól, hogy hónapok múlva, fél év múlva jön egy másik, vagy a másik oldalon jön egy. Örökké vagdossuk a fiatal női emlőket? Butaság.
        Ha mégis izgul, hogy mi ez, akkor bele lehet szúrni egy hajszálvékony tűvel ultrahang vizsgálat alatt, és a tárgylemezre kikent kenetből a patológus megmondja, hogy mondjuk fibroadenoma. Sokkal okosabbak tehát nem leszünk, de legalább tudjuk sejttanilag is.
        Menzesz rendben van?
        Nem szed hormonális szereket (fogamzásgátlót)?
        Hosszú külföldi út előtt érdemes lenne - márcsak a lelki nyugalom érdekében is - tisztázni a dolgot evvel a cytológiával.
        GABA Medical Centerben (Budapest 1158. Apolló utca 61. Telefonos bejelentkezés: 416-0886) hétfőnként megcsináljuk a vizsgálatot, pár perc az egész, szerdára lelet van a kezében.
        Kézcsók

        Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás



        PharmaPlaza

        Kérdés: 2009-08-14 09:02:35; Megválaszolva: 2009. augusztus 14., 09:02

        Tudjon meg többet: csomó a mellben
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor! Már lassan egy éve fáj a bal mellem bal oldala, időnként elmúlik, de nem vettem észre, hogy a havimmal lenne kapcsolatban, bár van, hogy olyankor erősebb, meg akkor a másik is fáj, de van, hogy ettől függetlenül is. Akkor is...
        Üdvözlöm! Kérem értelmezze nekem a leleten leírt utolsó mondatot, ami az emlőkről tesz említést! Nagyon megijedtem, hogy talán az rosszat jelet, az onkológusommal pedig 1 héten belül biztos nem találkozom! Beadott radiofarmakon: 740 MBq...
        Mammográphiai szűrővizsgálaton voltam, ahol bal oldalon, kb. 2 óra irányában a széli rész közelében, 2íx1í mm nagyságú területen, csoportos microcalcificatiot vettek észre. Szövettani vizsgálat történt, amelynek az eredménye a...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 35 éves nő vagyok.Lassan két hónapja fáj a bal mellem.Ciklustól független a fájdalom és gyakran viszket,hámlik a mellbimbóm.Csomót nem érzek benne,de vannak érintésre érzékeny részek.Van amikor nagyon erős a...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! A feleségem nevében tenném fel a kérdésem. Pár hete műtötték emlődaganattal, mintegy 2-2,5 cm-es részt metszettek ki az egyik melléből.Mirigyeket is távolítottak el, nincs áttét, egyéb elváltozás. Most kezdődne a...
        Kedves Doktornő! 39 éves nő vagyok. Az emlő ultrahangos leletemen a következők állnak: "jobb oldalon 11 óra irányában az aerola szélénél lévő ellenőrzés alatt álló benignus megjelenésű lobulált kontúrú terület és az ezen belül...
        Tisztelt doktornő! Azzal a kerdessel fordulok önhöz hogy a mai nap folyaman viszketett a mellem es ahogy megnyomtam szurke valadekszeru jott belole igaz csak 1_1 csepp de nagyon megijedtem mivel nemreg diagnosztizaltak nalam a crohmot .edesapam tetverenek...
        Tisztelt doktornő! 34 éves vagyok,egy hónapja műtöttek mellrákkal, egy 16 mm-es rosszindulatú daganatom volt. Az őrszem nyirokcsomóban nem találtak daganatos elváltozást. A daganat szövettani eredménye: carcinoma ductale invasivum mammae, pT1c,...
        Kedves Judit! Mellékeltem a kislányom szövettan eredményét.6 kemokezelés és melleltávolítás után készült.Teljes kétségbeesésemben írok,az eredmény alapján új műtét kell-e,vagy a sugárkezelés és hormonkezelés biztos eredményt tud...