• Légkondi!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

         

        Munkahelyemen légkondi van! Minden egyes műszakban vérzik az orrom, de csak a munkában! Szeretném tudni, hogy mit tehetnék ellene, mert igencsak zavaró 12 órán keresztül folyamatosan odafigyelni a nózimra!

        Válaszát köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a légkondicionáló hatásai témában

        Tisztelt Kérdező!


        Két lehetősége van véleményem szerint. A légkondi száraz levegőt fúj, ezért párásítani kéne a helyiségben. Tegyen az asztalára egy párologtatót, lehetőleg egy kissé sós vizzel és azt párologtassa, hogy nedves levegőt kapjon az orra. Vagy beszélje meg a főnökökkel és cseréljen más helyre, mert az igazság, hogy ezen olyan nagyon csak hozzávetőlegesen lehet segíteni.

        Tisztelettel:

         Dr. Brugós László

         Tisztelt Kérdező!

         Az orrvérzés oka legritkábban hozható összefüggésbe a légkondicionáló berendezéssel.

        Rendszeres orrvérzés esetén mind helyi (orrban található), mind általános okok szóba jönnek. Lehetnek banális, de súlyos betegségek is a háttérben.

        A légkondicionáló, ha szárítja a levegőt, fokozhatja az orrvérzésre való hajlamot. Illetve, ha valamilyen allergén jut be rajta keresztül a levegőbe és önnek allergiás alapbetegsége van, akkor ez is magyarázhatja az orrvérzését.

        Magas vérnyomás is szerepelhet az orrvérzés hátterében, az esetleges munkahelyi feszültség miatt ez is okozhat orrvérzést, mely a munkahelyen jelentkezik.

        Az ok kiderítéséhez azonban sok kérdés megválaszolása szükséges, például:

        -erősen vérzik-e az orra, vagy csak néhány csepp, esetleg szivárog?

        -mennyi ideig tart?

        -egyoldali vagy kétoldali az orrvérzése?

        -mindig ugyanaz az orrfél vérzik-e?

        -kíséri-e orrváladékozás, szemviszketés, könnyezés?

        -van-e egyéb betegsége?

        A legideálisabb az lenne, ha felkeresne egy fül-orr-gégészt, amikor éppen vérzik az orra. Ekkor a vérzésforrás, ha jól azonosítható, mindjárt el is látható. Megmérhető az aktuális vérnyomás, ha szükséges laborvizsgálat végezhető.

         

        Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-10 14:31:46; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 10:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: