• Cysticus fibrosis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        KÉREM SEGITSEN SZERETNÉM MEGTUDNI LEHETSÉGES E AZ HOGY A KISFIAMNAK AKI 4 ÉVES FIBROSIS CYSTICA TÜDŐMANIFESTATIOKKAL NE VŰ BETEGSÉGE VAN E. A KISFIAMNÁL ASZTMÁT ÉS RINITIS ALLERGIÁT DIAGNOZTIZÁLTAK TOBSZÖR VAN FELSŐ LÉGUTI MEG BETEGEDÉSE ÉS SOKSZOR FÁJ A HASA VOLTUN VEREJTÉK VIZSGÁLATON AMI NORMÁL ÉRTÉKET MUTATOTT .A KISFIAM ELÉG SOVÁNY BÁR NEM ROSSZ ÉTVÁGYU AZ APUKÁJA IS SOVÁNY TESTALKATU DE Ö IS JO ÉTVÁGYU. MOST GENETIKAI VIZSGÁLATRA KELL MENNÜNK DE MIÉRT HA A VEREJTÉK VIZSGÁLAT JO LETT. ÖN SZERINT LEHETSÉGES EZ A BETEGSÉG ÉS TUDNA EGY KICSIT BÖVEBBEN IRNI ROLA . TISZTELETTEL K B

        Dr. Kardos Tamás válasza a cisztikus fibrózis témában

        A negatív verejtékteszt elvileg kizárja a betegség fennállását, azonban bizonyos esetekben a teszt álnegatív is lehet. A genetikai vizsgálat negatívitása sem zárja ki a betegséget. A kezelőorvosok az alacsony testsúly, a visszatérő felső légúti hurutok, valamint a hasi panaszok miatt gondoltak a betegségre. Amennyiben a verejtékteszt mellett a genetikai vizsgálat is negatív eredményt mutat, akkor elég valószínűtlen a betegség fennállása. A betegség egyébként egy ioncsatorna megbetegedése, amely hatására a mirigyek váladéka besűrűsödik, ezért leggyakrabban emésztési és légzőszervi panaszok alakulnak ki, ennek következtében gyakori légzőszervi fertőzések, valamint a fejlődésben való visszamaradás, a későbbiekben cukorbetegség is kialakulhat. Ez egy nagyon súlyos, nem gyógyítható betegség, azonban minél fiatalabb korban fedezik fel, annál jobb eredmények érhetőek el a fizioterápiával és gyógyszeres terápiával. Véleményem szerint ezért dönthettek a kezelőorvosok a negatív verejték teszt utáni genetikai vizsgálat elvégése mellett.


        Dr. Kardos Tamás
        tüdőgyógyász

        Dr. Kardos Tamás

        Kérdés: 2011. november 06., 02:22; Megválaszolva: 2011. november 08., 22:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: