• Nyaki MR

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Legyen szíves a leletemet elmagyarázni! Köszönettel,Erika Nyaki gerinc MR vizsgálata 42 éves nő vagyok,nagyon fáj a nyakam el van zsibbadva azt érzem,hogy ég és leszakad a vállam is. A kezeim sem a régiek,sok minden kiesik a kezemből azt gondolom,hogy már megfogtam,de nem mert már ki is esett a kezemből. Mitől vannak ezek? Sagittalis T1,T2 axalis fast fieldes mérések készültek. A vizsgálat C.0-tól C.VII.-Th.I. intervertebralis résig értékelhető. A nyaki lordosis íve elsimult, kissé diszharmonikus. Valamennyi ábrázolt porckorong különböző fokban dehidrált. C.III-IV magasságban kis, kp vonalas discus előboltosulás okoz minimális benyomatót a ventrális liquortéren. C.IV-V magasságban kis hátsó peremszéli deformitással kísért, kp. vonalas discus előboltosulás deformálja a ventrális liquorteret. C.V.-VI. magasságban hátsó peremszéli deformitással kísért lapos, kp. Vonalas discus előboltosulás észlelhető, mely a ventrális liquortéren minimális benyomatót okoz. C. VI. – VII. magasságban hátsó peremszéli deformitással kísért, döntően kp. vonalas, de jelzett kis jobb túlsúllyal is bíró discus előboltosulás ábrázolódott, mely a ventrális liquorteret szűkíti. A vizsgált szakaszon a többi magasságban számottevő porckorong előboltosulás nem ábrázolodott,amennyire a technikai okokból adodó, zavaró műtermékek mellett megítélhető,a gerincvelőben biztosan kórosan körülírt jelintezitás eltérés nem mutatkozott.

        Dr. Laki András válasza a nyaki MR témában

        Tisztelt Kérdező! A lordosis csökkenése annyit jelent, hogy a gerinc élettani görbülete kiegyenesedett. A leletben a csigolyák közötti porckorongokon különböző degeneratív, azaz terheléstől eredő elváltozásokat írnak le. Ezek szerint a porckorongok víztartalma csökkent, és több porckorong is kissé bedomborodik a gerinccsatornába. A leírásban nem említenek olyat, hogy a gerincvelőt vagy a kilépő ideggyököket nyomnák, így enyhe fokú előboltosulásokról lehet szó. Szerintem kérdéses, hogy csak ezek okozzák a panaszait, tüneteit. Konzultáljon ideggyógyásszal a leletéről.


        Kérdés: 2011. szeptember 07., 10:56; Megválaszolva: 2011. szeptember 09., 10:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: