• Gerincsérv

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/NŐ!Kérem az alábbi leletet értelmezni: a háti kyphosis kiegyenesedett.A Th-L.átmenetben enyhe megtörés van.A lumbalis lordosis fokozott, kisfokú torsios scoliosis.A csigolyatestek magassága megtartott.A ThXI.,XII.illetőlega lumbalis csigolyákon vaskos degeneratív felrakódások vannak.A porckorongok dehydráltak, magasságuk megkeskenyedett.ATh XI.és az L.I.csigolyatest alsó zárólemezén SCHmorl hernia van.A Th.XI-XII. közti porckorongon a középvonaltól balra a myelont és a gyököt comprimáló sérv látható.A Th XII-L.I. közti discuson a középvonaltól balra illetőleg intraforminalisan discus protrusio, ill.meszesedések látszanak, melyek a myelont és a gyököket szintén nyomják. Az L.I-II., L.IV-V.közti porckorong körkörösen elődomborodik, laterálisan a forameneket szűkítik. Az operált L.V-S.I. közti porckorongonintraforaminalisan bal oldalon protrusio látható. A canalis spinalis congenitalisan nem szűkebb. Előre is köszönöm!

        Dr. Laki András válasza a gerincsérv témában

        Kedves Kérdező! A lelet lényege szerint: a gerincének a görbülete eltér a szokványostól, a háti gerinc görbülete csökkent, az ágyékié fokozott, utóbbi szakaszon kisfokú gerincferdülése is látszik. A porckorongon degenerációs ("kopásos") jelek voltak. A háti gerinc XI és XII csigolyája között bal oldalon a gerincvelőt és az ideggyököt is nyomó porckorongsérvet írnak le. A következő, XII. háti és I ágyéki csigolya között valószínűleg egy laposabb elődomborodás van, mely még nem sérv. A leírt I-II és IV-V ágyéki csigolyák közötti porckorongok is kissé előboltosulnak, a csigolyák közötti oldalsó lyukakba domborodnak. Az V. ágyéki és I keresztcsonti csigolya közötti, korábban operált porckorongon bal oldalon az idegek kilépésének helyén körülírt előboltosulás látszott, mely még nem érte el a sérv mértékét. A korábban szereplő Schmorl hernia a csigolyákon egy fialkori, gyulladásos jellegű betegség maradványának megfelelhet.


        Kérdés: 2011. július 21., 10:16; Megválaszolva: 2011. július 22., 22:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: