• Mitrális prolapsus???

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tüdőszűrés alkalmával kiszűrtek hogy a jobb szívrekesz szögletében diónyi fedettség található.Panaszaim terheléskor nehézlégzés jelentkezik .karom időnként zsibbad.És a ball karom zsibad mellkas fájdalmam szokott lenni.Szív ultrahang vizsgálatot csak 4 hónap mulva csinálnak.Ezért szeretném kikérni véleményét hogy mégis mire számíthatok.Előre is köszönöm válaszát!!!

        Dr. Laki András válasza a mellkasi elváltozás témában

        Tisztelt Kérdező! A tüdőszűrő mellkas-röntgenfelvételen látott diónyi fedettség jobb oldalon a szív és a rekesz által alkotott szögletben többféle, de leggyakrabban ártalmatlan elváltozások következménye lehet. Látatlanban nem lehet biztosat mondani, de a leírtak alapján a szívburokkal összefüggő zsírcsomó (lipoma), vagy ciszta szokott ilyen képet adni, esetleg egy korábbi gyulladás következtében a rekesz kitapadása is jelentkezhet ilyen formában. Ultrahangvizsgálattal el lehet különíteni ezek egy részét. Leginkább a ciszta mutat egyértelmű képet, de lehetséges, hogy a lipomát is diagnosztizálni tudják.Kétséges esetekben még CT vizsgálattal tisztázható az árnyék mibenléte. Nem világos a kérdéséből, hogy a mitrális prolapsus, vagyis a szív kéthegyű billentyűjének a rendellenes visszacsapódásának jelensége hogyan merült fel, mindenestre a leírt röntgenelváltozások ettől függetlenek. A mitrális prolapsus jellegzetes hallgatózási jelekkel jár, de az esetek többségében nem okoz a betegeknek panaszt. Súlyosabb esetben, ha a billentyűhiba komoly záródási elégtelenséggel és vér-visszaáramlással jár, mellkasi fájdalom, ájulásszerű érzés, erős szívdobogás, esetleg fulladás is jelentkezhet. Én nem a mellkasröntgenen látott eltérések, hanem a panaszai alapján javasolnék mielőbbi kardiológiai kivizsgálást, és ettől függően, ha a kardiológus indokoltnak látja, a szív ultrahangvizsgálatot is előbbre lehet hozni.


        Kérdés: 2011. december 12., 17:40; Megválaszolva: 2011. december 13., 21:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: