• Radiológia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A mai napon voltam radiológián, mellkas röntgenen. Vizsgálat: R018 - Mellkasfelvétel, AP/PA. A lelet: Tüdőmezők tiszták, cor nem nagyobb, az aorta norm tág. Kifejezett bordaporc meszesedés látható. Kérdésem az utóbbival kapcsolatos: mit jelent ez a meszesedés pontosan (27 éves vagyok) ? (a házi orvos küldött el amúgy konrollra, mert 2 éve volt egy kisebb folt a tüdőmön, amiről kiderült, hogy lábon kihordott tüdőgyulladás volt). Ezért nem is értem, hogy most meg mi baj lehet a bordámmal? Van valami összefüggés? Tiszt.:

        Dr. Laki András válasza a bordaporc meszesedés témában

        Kedves Kérdező! A bordaporcok elmeszesedése természetes, a korral és a nemmel összefüggő jelenség. Egyes leírások szerint nem olyan degeneratív meszesedések, mint például a csigolyákon, vagy az ízületek körül, hanem inkább a porc elcsontosodásáról van szó. Az életkorral gyakoribbá válik, a meszesedések megjelenése, elhelyezkedése a bordaporcon belül jellemző mintákat mutat, melyek különbözőek a férfiak és nők esetében. Való igaz, hogy fiatal korban ritkábban fordulnak elő és az Ön esetében is az átlagosnál hamarabb voltak kimutathatóak. Nagy számú betegen végzett kutatások szerint azonban ebben a korban sem kivételes és nem jelent feltétlenül kórosat. A fokozott mészbeépülés azonban egyes esetekben valóban anyagcserezavart jelezhet, ezért néhány laboratóriumi vizsgálatot, általános vérképet, vesefunkcióra, pajzsmirigy- és mellékpajzsmirigy működésre valamint a csontanyagcserére vonatkozó vérvizsgálatokat javasolnék, hogy ki lehessen zárni ezeket az okokat. Keresse fel ezek miatt a háziorvosát. Lehetséges, hogy a két évvel ezelőtti mellkas röntgenfelvételen már láthatóak voltak a meszesedések, ezt a felvételek megtekintésével lehetne eldönteni, de elképzelhető, hogy a vizsgáló nem tartotta fontosnak ezt megemlíteni.


        Kérdés: 2011. december 08., 13:39; Megválaszolva: 2011. december 11., 12:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: