• Kontrasztanyag

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/NŐ! gyomor-bél passage vizsgálat lenne szükésges számomra, de vanilia aromás a kontrasztanyag, (ételallergiám is van, többek között vanilia) ezért nem vállalta a doktornő a felelősséget. Mivel rosszul érzem magam, szükséges lenne a vékonybél vizsgálat és én igy is vállalnám, mi a legrosszabb, ami történhet? Vagy mi lenne az a vizsgálat, ami helyettesítené ezt. (sajnos jódérzékeny is vagyok) Köszönettel és tisztelettel: Mária

        Dr. Laki András válasza a bélpasszázs vizsgálat, allergia témában

        Tisztelt Kérdező! A gyomor-bél vizsgálathoz használt báriumos kontrasztanyagok egyik fajtája valóban vanília aromát tartalmaz. (Sajnos, amennyire tudom, más típusú, szájon át alkalmazandó báriumos kontrasztanyag Magyarországon jelenleg nem kapható). Ez annyit jelent, hogy nem az eredeti vanília fűszernövény kivonatával, hanem mesterséges vaníliával ízesítik, amire nem biztos, hogy szintén allergiás, de ez ki sem zárható. Ha olyan anyagot fogyaszt el, amire allergiás, annak kellemetlen, sőt veszélyes következményei lehetnek, én sem javasolnám ennek tudatában az ilyen vizsgálatot. A másik kérdés, hogy a "jódallergia" mit is jelent az Ön esetében. Nem mindegy ugyanis, hogy a külső, bőrfertőtlenítésre használt jódos lemosószerre, vagy egy jódos kontrasztanyagra allergiás. A csak külsőleg alkalmazott jódra való allergia nem jelent egyidejűleg kontrasztanyag allergiát is, az ilyen betegek esetében a jódos kontrasztanyagoknak nincs fokozott kockázata. Nem szerepelt a levelében, hogy milyen okból kellene a vizsgálatot végezni és mit jelent az, hogy "rosszul van". Ha arról van szó, hogy a vékonybeleken lévő szűkület vagy kóros redőzet irányában vizsgálják, továbbá jódos kontrasztanyagra is allergiás, akkor legcélszerűbb lenne MR-bélvizsgálatot (MR enterográfiát) végezni olyan helyen, ahol ebben gyakorlatuk van. Ennél a vizsgálatnál nem kell sem jódot, sem vanília tartalmú kontrasztanyagot adni, bár valamilyen anyagot itt is kell inni a vizsgálat érdekében. Ennek pontos összetételéről adott esetben érdeklődjön a vizsgálatot végzőknél, hogy össze tudja hasonlítani az Ön allergiás listájával. Az MR-ben intravénásan adott kontrasztanyagokban sincs jód. Ha a jódallergia nem kontrasztanyag allergiát jelent, akkor még CT vizsgálat is mérlegelhető, bár többszörös allergia esetén a CT kontrasztanyag adásának is magasabb a kockázata. Az MR kontrasztanyagok iránt sokkal ritkább a túlérzékenység. Mindenféle kontrasztanyag adása nélkül egy bizonyos mértékig ultrahanggal is vizsgálhatók a belek, leginkább a bélfal vastagságának a megítélésére használjuk.


        Kérdés: 2011. november 28., 13:27; Megválaszolva: 2011. november 29., 22:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó