• Miért?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        2010 áprilisában kerültem be a szombathelyi kórház haematológiai osztályára 2-es Thrombocyta szinttel, aminek ugye 150és 400között kéne lennie. Mint kiderült 2 gyógyszer kölcsönhatása miatt történt az egész. Azóta szedem a Medrol nevű gyógyszert. 96 mg 1hétig, 64 mg 4napig,32 mg 1 hétig. Majd vissza kellett mennem kontrollra. Ahol a laboreredményből kiderült hogy az ANA pozitív(80unit) (amiről megmondom őszintén a ami napig nem tudom hogy micsoda, mert egyik orvos se magyarázta el rendesen). A kórházból átirányítottak egy immunológushoz, aki további gyógyszerszedést írt fel. 24 mg 2 hétig majd 16 mg 1 hónapig és 12 mg 2 hétig és ismét kontroll. Azt hittem, hogy végre megszabadulok a gyógyszertől…hát nem így történt. 8mg 2hónapig majd 6 mg a következő kontrollig. Rendben értem én hogy lassan lehet vele csak leállni, de amikor megkérdeztem hogy meddig kell még szedni? A válasz hogy 1 évig. Eléggé lesápadtam. Mért kell 8mg-ot 1évig csökkenteni? Amikor 96ról 8ra három hónap alatt lelehetett csökkenteni. Nem látom se én, se a családom ebben a logikát. Köszönöm előre is válaszát

        Dr. Váróczy László PhD válasza a thrombocyta szám témában

        Kedves Érdeklődő! Az Ön esetében talált eltérések, a vészesen alacsony thrombocytaszám és az ANA pozitivitás, két külön probléma, mely össze is függhet egymással. 1. Az alacsony thrombocytaszám leggyakoribb oka, hogy az immunrendszer megbolondul, és ellenanyagot termel a saját vérlemzkék ellen - ez az ún. immun thrombocytopenia (ITP). Gyógyszerkölcsönhatás is előidézheti, de ez ritka, és általában nehéz bizonyítani. Kezelése elsősorban szteroid készítménnyel történik - ilyen a Medrol is. A Medrol adagja valóban csak fokozatosan csökkenthető le - én a saját gyakorlatomban a 32 mg-os szintről hetente 4 mg-onként csökkentem a betegeimnél a dózist. Ez azonban csak akkor kivitelezhető, ha a terápia sikeres, tehát a vérlemezkeszám normalizálódik. Ön erről semmit nem írt, pedig a kulcskérdés az volna, hogy mennyi jelenleg a thrombocytaszáma - gondolom, ellenőrzik -, mert csak normál érték esetén lehet a Medrol dózisát csökkenteni, esetleg a gyógyszert végleg elhagyni. 2. Az ANA egy ún. autoantitest, vagyis egy olyan ellenanyag, melyet az immunrendszer kóros működése következtében a saját sejtmag alkotórészek ellen termel. A pozitív érték önmagában még nem jelent betegséget, csak ha egyéb markáns klinikai tünetekkel társul pl. börtünetek, ízületi gyulladás, szemszárazság, vesegyulladás, mellhártya-gyulladás. Ha valakinél ezek a tünetek nincsenek meg, akkor kezelés nem szükséges, de érdemes később kontroll ANA vizsgálatot végezni illetve az illetőt immunológia szakrendelésen követni. Hogy a Medrol szedésével kapcsolatos kérdésére konkrét választ adjak: nem tartom okos dolognak, hogy a gyógyszert mindenféle ellenőrzés nélkül 1 évig szedje, ha a vérlemezkeszáma rendben van, és nincs konkrét immunológiai betegségre utaló tünete, a terápia hamarabb is abbahagyható.


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus

        Dr. Váróczy László PhD

        Kérdés: 2010. július 26., 11:33; Megválaszolva: 2010. július 29., 22:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: