• Vasszint és véralvadási zavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/ Doktor Úr! 2o éves nő vagyok, és egy kontrol vérvizsgálaton a következő eredményeket kaptam, az eltérő értékeket leirom: "MCHC - 19.00 mmol/l, Vas - 208 microg/dl, Quick idő (prothrombin aktivitás) - 19,9 sec (IP=57,5% INR=1,4), vörösvértest-süllyedés - 16 mm/h". Amiatt kérték a kontrol vizsgálatot, mert megelőzően vesegyulladásom is volt, meg az orrom vére is meg-megindult... A doktornő azt mondta, hogy oda kell figyelnem a vasszintemre, mert a növekedése különböző egészségügyi problémákhoz vezethet. Viszonylag hirtelen ugrott meg, mert azelőtti hónapban még rendben volt, nem szedtem vaskiegészitőket... Kérdésem az lenne, hogy a vasszintemet hogyan tudnám kordában tartani? Vagy, esetleg honnan vehetem észre, ha súlyosbodik? Továbbá, még az is érdekelne, hogy a véralvadási zavart mi okozhatja, mennyire  súlyos? Kedves válaszát előre is köszönöm, tájékozódás szempontjából sokat segithet.

        WEBBeteg szakértő válasza a vasszint témában

        Kedves Érdeklődő! Sajnos a vizsgálati leletei eléggé hiányosak, ennyi adatból nehéz bármilyen következtetést levonni. Az enyhén emelkedett vasszint lehet a korábbi vesegyulladás következménye, mindenképp jó volna a vizsgálat ismétlése és kiegészítése néhány más paraméterrel is (transzferrin, ferritin, transzferrin szaturáció). A magasabb INR érték valóban utalhat vérzékenységre, de itt is számos kiegészítő vizsgálat kellene még, hogy pontosan tudjuk, miről van szó. Mindenképp kérjen egy beutalót a területileg illetékes hematológiai szakambulanciára, ahol ezek a nyitott kérdések tisztázhatók!


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus

        Dr. Váróczy László PhD

        Kérdés: 2010-06-15 16:33:16; Megválaszolva: 2010. július 12., 20:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: