• Tanács

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr!

         

        Elég komplex problémával fordulnék Önhöz. 24 éves szegedi nő vagyok. Tavaly júniusban volt egy kisagyi stroke-om, melyet valószínűleg a genetikai hajlam és fogamzásgátló okozott. Szegeden már 3 szakterületen dolgozó orvossal is kapcsolatba kerültem. Mikor kórházba kerültem akkor a neurológián kezeltek, utána egy belgyógyász foglalkozott velem majd a neurológusom elküldött egy hematológushoz, mert az Clexane injekciók után több hónap alatt sem sikerült beállítani a Syncumart (ami egyébként a mai napig nem sikerült). Sőt a neurológus állítása szerint nem is lett volna feltétlenül szükséges a Syncumar. A hematológus szakorvosommal nem igazán értjük meg egymást, mert semmit nem magyaráz el és elég arrogáns velem. Azt mondta ez év márciusában, hogy egy szélesebb spektrumú vérvétel után, ha jó lesz a protein S értékem, akkor esetleg abbahagyhatnám ezt ? véleményem szerint igen megbízhatatlan ? gyógyszert és aszpirin protect-et szedhetnék. Mikor kórházba kerültem 64% volt a protein S érték, a későbbi vérvételen 84% volt, ennek ellenére nem, hogy kevesebb, hanem még több gyógyszert szedek. Közben nőgyógyászt is váltottam, aki elküldött genetikai vizsgálatra (ennek az eredményét, holnap kapom meg) és ott a főorvosnő azt mondta, éjjel-nappal árgus szemmel figyeljem magam, mert ha véletlenül teherbe esnék, a magzatot súlyosan károsítaná a Syncumar. Ez nagyon felzaklatott, mert körülbelül 1 év múlva gyermeket szeretnék és nem szeretném, ha sérült lenne.

        A sok hercehurca és a jogi egyetem befejezése miatti stressz következtében és amiatt, hogy a trombózis miatt újra kell tanulnom írni enyhe szorongással kevert depressziót is diagnosztizáltak nálam, ezért már arra is gyógyszert szedek (Coaxil). Most két államvizsgán vagyok túl. Folyamatosan úgy érzem félvállról veszik a problémámat és már kezdek semmit sem érteni. Most arra az elhatározásra jutottam, hogy pénteken beszélek a hematológusommal és megkérem, hogy állítson át az aszpirinra, mert én saját felelősségemre abbahagyom a Syncumart. Minden alternatív, esetleg homeopátiás megoldásra hajlandó vagyok de a Syncumart nem akarom szedni.  

        Szeretném megkérdezni, hogy Ön mit javasolna számomra? Mit tenne a helyemben? Az orvosom 1 éve a türelmemet kéri, de gyakorlatilag ez idő alatt csak 2 hónapig volt megfelelő tartományban az INR értékem. Teljesen tanácstalan vagyok.

        Elnézést kérek a kicsit terjedelmesre sikerült levelem miatt, de elég sok minden történt velem az utóbbi 1 évben.

         

        Nagyon várom a válaszát és köszönöm, hogy időt szakított rám!

        Tisztelettel: Laura

        WEBBeteg szakértő válasza a antikoaguláns témában

        Kedves Laura!

        Véleményem szerint kisagyi stroke után elsősorban nem véralvadásgátló (Syncumar), hanem vérlemezkegátló (aspirin, clopidogrel) szedése indokolt. Természetesen lényeges a genetikai vizsgálat, de amennyiben Önnek még soha nem volt mélyvénás trombózisa illetve gyermekvállalást tervez a közeljövőben, semmiképp nem javaslom a Syncumar tartós szedését.



        Kérdés: 2010-05-29 17:19:12; Megválaszolva: 2010. május 29., 17:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: