• Dehidratált állapot, vagy felborult vízháztartás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor nő/úr! Az a gyanúm, hogy a vízháztartásom felborult, vagy legalább is nem tudom egyensúlyban tartani. A bőröm nagyon száraz, rugalmatlan. Vannak napok mikor egyáltalán nincs szomjúság érzésem, máskor egész nap szomjazom. A legborzasztóbb, hogy minden! éjjel szomjazom folyamatosan. 0,5-1l vizet is megiszom éjszakánként. Persze emiatt gyakran kell pisilni is. Igyekszem akkor is inni, mikor nem vagyok szomjas, még is a "nem szomjas" nap után biztosan több "nagyon szomjas" nap jön. Ha már iszom, az min. 05l víz elfogyasztását jelenti. (Már nagyon unom a vizet. Nagyon!) Kv-t kb. 2-3 naponta iszom 1 adagot napközben. Zöld teát iszom minden reggel. Alkohol: 2-3 naponta 1-2 pohár vörösbor a vacsorához. Ilyen borozás után iszonyúan kiszáradok. Megfigyeléseim szerint a napi folyadékbevitelem (víz, friss gyümölcslé, leves) kb. 1,5-2l. Kérem írják meg, hogy ez így normális e, és ha nem, milyen módon állíthatom helyre a vízháztartásom, és hogyan tarthatom szinten. A választ nagyon várom, előre is köszönöm.

        Dr. Felszeghy Enikő válasza a vízháztartás témában

        Kedves Kérdező! A felnőtt emberek folyadékigénye eltérő, általában 2 liter/nap. Az összetétele eltérő lehet. Amennyiben a bevitt és az ürített folyadék mennyisége nem tér el és ez nem több, mint 3 liter, akkor nincs megbetegedésre gyanú. A száraz bőr hátterében sok egyéb probléma (leginkább bőrgyógyászati kórkép) állhat. Mindenképpen érdemes fizikális vizsgálatot végezni Önnél és ennek eredménye mutatja meg, hogyan tovább.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Felszeghy Enikő
        gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus

        Dr. Felszeghy Enikő

        Kérdés: 2011. február 21., 13:21; Megválaszolva: 2011. február 22., 17:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor Úr! 3 éve vagyok a párommal. Volt korábban is partnerem, aki miatt kicsit aggódtam, hogy mi van, ha a leggyakoribb nemi fertőzést, chlamydiát kaptam (elég sok partnere volt az ex páromnak) Nincsenek különösebb panaszaim....
        Kedves Doktor Úr! Évek óta sokat diétázom az epés refluxom miatt. Csontritkulásom van, a reumatológusom 5 hónapra D3-30000-es D-vitamint javasolt. Két hete vettem be az ötödiket, azóta a gyomrom keserű, savanyú, hányinger, étvágytalanság,...
        Tisztelt Doktor Úr! Múlthét folyamán Hétfőn, és Kedden hasmenésem volt, semmi fájdalommal. Folyékony, sárgás szín. Azután a további napokban (Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat) nem volt székletem, és ugyanúgy táplálkoztam ahogyan...
        Tisztelt Doktor úr! Medserv+ szűrésem eredménye kenet: negatív, hr HPV tipizálás: negatív. Viszont a reaktív és reperatív jeleknél be van jelöve a Metaplasia és a Regenerátió. Ez mit jelent? Aggódnom kell miatta? Emailen kaptam az...
        Tisztelt Doktor Úr! 28 éves férfi vagyok 182cm 68kg. Problémáim 19 éves koromban kezdődtek, puffadással és görcsös hasmenéssel küszködtem. Ételintolerancia vizsgálat több étel intoleranciát mutatott ki. Szigorú diéta mellett a hasmenés...
        Jóízűen túladagolva görögdinnyét ettem, aznap kaptam Hepatitis B elleni védőoltást is. Hajnali 4-től reggelig szüléshez hasonló görcseim voltak a gyomromban.Egyszeri hasmenéssel megszűnt a fájdalmam. Ez kb. 2 hónapja történt. Azóta...
        26.hetes terhes vagyok. . MALTOFERFOL 2x1 egyet szedek anaemiara /htk: 31 hgb:114 vvt.3,44/ mellette szedem a Femibion2. Nem lesz valamiből túladagolás. Szedhetem mindkettőt ilyen mennyiségben vagy csökkentsem valamelyik szedését.
        Tisztelt Doktor Úr! Éveken keresztül folyamatosan köhögtem, mindig "légcsőhurutra" kezeltek, bár semmi nem volt kimutatva. Idén tavasszal a tünetek erősödtek, már szinte a hányásig ment a köhögés. Aztán a hányásig ment a köhögés, most...
        Tisztelt Doktornô/ùr! Laboreredmènyemben a következô èrtèkek mutatnak eltèrèst: Koleszterol total 219 (normal kevesebb mint 200 mg/dl) LDL koleszterol 147 (normal kevesebb mint 100 mg/dl) Non HDL koleszterol 174 (normal kevesebb mint 130...
        Tisztelt Doktor úr! D. András vagyok 48 éves. Ez úton keresem meg önt ismét remélve, hogy több éve húzódó problémámra talál gyógyírt. 2016 márciusában voltam önhöz vastagbél tükrözésen hasmenés,székrekedés problémák miatt. A...