• Tüdő diszkomfort érzés.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Hónapok óta tart,hogy néha enyhe szúró fájdalmat érzek a mellhasam bal felső környékén. Átmenetileg, vélhetően stressz okozta magas vérnyomásom volt áprilisban, de spontán elmúlt, gyógyszert nem szedek rá. Kardiológiai vizsgálat negatív (még szívultrahang is történt), bár a tüdőnyomásom picit magas, de a pulmonológiai vizsgálat sem hozott eredményt (mellhas röntgen, légzésvizsgálat, véroxigén mérés,mellhas nyomkodás, alapos kikérdezés). A diszkomfort érzés mostanában naponta jelentkezik, és nem csak bal oldalt, hanem jobb oldalon is. Fizikai tevékenységénél (úszás, futás) sosem jelentkezik a tünet, inkább nyugalmi helyzetben jelentkezik, pl munkavégzés közben, amikor ülök. Néha megfigyeltem, hogy belégzéskor jobban érzem,de pl. most éppen hiába lélegzek mélyeket nem érzem jobban. Van enyhe refluxom, amit gyomortükrözéssel két éve igazoltak, de nem kell rá gyógyszert szednem. Mivel az elmúlt hónapokban szinte rendszeres orrfolyásom volt, jártam füll orr gégészeten is, ahol az orvos a refluxommal hozta összefüggésbe az orrfolyást, mivel enyhén be volt (van?) gyulladva az orrmandulám. Persze, ezt allergia is okozhatja, de ez irányban nem történt még vizsgálat. A kérdésem az lenne,hogy: 1) milyen vizsgálattal lehetne kideríteni a diszkomfort érzés okát? 2) úgy tudom, hogy a reflux is okozhat mellhasi tüneteket (pl: égő érzés kisugárzása, savas levegő tüdőbe kerülése belégzéskor, stb). Ennek kiderítésére létezik vizsgálat, vagy csak kísérletezéssel lehet az összefüggést valószínűsíteni (pl. proton pumpa gátló szedésével beszabályozni a gyomor záróizom működését, hogy a reflux tünetei elmúljanak, és közben figyelni, hogy a mellhasi diszkomfort érzés megszűnik-e?) 3) a pulmanológus szerint elképzelhető, hogy ha sokáig egy helyben vagyok (ülés, állás), akkor leesig a vérnyomásom, és ez okozhat ilyen szúró tüneteket. Példaként említette a katonákat, akik vigyázzban állnak, és közülük 1-1 néha eldől.. tényleg létezhet ilyen tünete az alacsony vérnyomásnak? Bár a 24 órás vérnyomás mérés eredménye szinte kiváló lett májusban. Köszönettel: Szalai Alex

        Dr. Boros Miklós válasza a mellkasi fájdalom témában

        Tisztelt Kérdező! A probléma inkább funkcionális zavarnak tűnik, azaz a gyomor-bél rendszer működési problémájából adódik. A kivizsgálások nem találtak jelentős szervi eltérést. Egyedül valóban a refluxot lehet összefüggésbe hozni a panaszokkal. Tudni kell, hogy a gyomorsav bejutása a légutakban már súlyos refluxnál fordul elő. A protonpumpa gátlók a gyomorsavtermelést csökkentik. Én első lépéskét úgy látom, hogy a panaszmentesség kulcsa az életmódváltás. Figyeljen oda, hogy naponta ötször étkezzen. Kerülje az alkoholt, dohányzást, kávét és az egyszerű szénhidrátot. Mozogjon minden nap legalább fél órát és fogyasszon rendszeresen pro- és prebiotikumot. Tekintettel életkorára nem a gyógyszeres kezelés megkezdése az első lépés.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010. július 09., 15:59; Megválaszolva: 2010. július 14., 08:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: