• Gasztritisz glutén intolerancia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr! Ön már válaszolt párszor a kérdéseimre. Krónikus gasztritiszem van intesztinális metapláziával, HB kiírtva, Nyombélfekélyeim meggyógyultak. A gasztroenterológusom Rivotrilt 0,2 mg írt fel a súlyos szorongásomra. Az új kezelő orvosom végzett szövettant ismét, a fekély gyógyult a krónikus gyulladás és metaplázia fennáll és a nyombél hám atrófia 1es stádium mint új diagnózis jelentkezett. Diétázom szigorúan de március óta semmi javulás.Most 20mg emozult szedek naponta kétszer. Sajnos iszonyúan fája gyomrom amitől stresszelek amitől jobban fáj...nem is beszélve a metapláziától való rettegésemről hogy mikor változik diszpláziává. (Sajnos annyira képes vagyok stresszelni hogy fojt a torkom és fulladok) Mit javasol nyugtatónak, a Rivotrilt letiltották? még C vitamint kezdtem el szedni mert sokat vagyok megfázva. A sport és a pozityv gondolkodás nem segít. Terápiára járok. Köszönöm Hajni

        Dr. Plósz János válasza a metaplasia témában

        A jelentős fokú pszichés komponens miatt érdemes pszichiátert felkeresni, a megfelelő szorongásoldó kiválasztása az ő szakterületük. A metapláziából nem feltétlenül lesz diszplázia és abból is csak kis százalékban további elfajulás, mindez pedig évtizedek alatt zajló folyamat, ettől nem kell tartania (a metapláziát akár a gyógyszeres terápia is fenntarthatja). A Marsh 1 stádiumú boholyatrófia nem jelent szükségszerűen coeliákiát, véleményem szerint hagyja abba a diétát pár hétig, ekkor végeztessen coeliakia irányába vérvételt (anti tTG, anti EMA). Ha ez negatív, akkor a lisztérzékenység diagnózisa nem igazolódik, ha pozitív akkor természetesen a gluténmentes diéta folytatása javasolt.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. szeptember 12., 14:55; Megválaszolva: 2017. szeptember 13., 07:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: