• Protonpumpa gátlók agyi mellékhatásai

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Egy olyan bő hónapig szedtem Protonpumpa gátlót (pantoprazol sandoz), mivel a háziorvos fekélybetegségre gyanakodott. Utólag kiderült, hogy nem volt szükség rá. Sajnos csak később, miután befejeztem a gyógyszer szedését, azután tudtam meg, hogy néhány viszonylag friss kutatás szerint a gyógyszer egyik mellékhatása, hogy megnöveli a demencia kialakulásának kockázatát. Az lenne a kérdésem, hogy a gyógyszer kb. 35 napnyi szedése után előfordulhat-e hogy valamilyen maradandó hatást gyakorolt volna rám? Ha jól tudom, az efféle szerek véglegesen gátolják a protonpumpák működését a sejtekben, de azok a gyomor környékén gyakran, pár naponta cserélődnek így ott a hatása ennyi idő után el is múlik. Elmondható ugyanez az agyban található protonpumpákról? Ha jól olvastam, a demencia az agyban a béta amyloid szint emelkedéséhez köthető, és ugyanennek a felhalmozódását okozza, ha az agy környékén a protonpumpák nem végzik a dolgukat. Ha ennek az értéke véletlenül meg is emelkedett, tud ez normalizálódni valamennyi idő után? Végezetül még egy kérdés. Több számomra hitelesnek tűnő forrás is írta (Pl.: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4696341/, angol nyelvű), hogy az ebbe a gyógyszercsaládba tartozó szerek rövid távú szedése (7+ nap) is tesztekkel kimutatható változásokat okoz agyi működés terén (Motoros reflex, memória, figyelem stb. hanyatlása). Ön szerint ha tényleg okoz ilyen elváltozásokat, akkor ezek csak a gyógyszer szedése idején állnak fenn, vagy véglegesek? Mióta szedtem a pantoprazolt, enyhe alvásproblémáim vannak, és többször kapom magam azon, hogy valami értelmetlen dolgot csináltam, miközben elkalandozott a figyelmem. Remélem, hogy ezeket betudhatom az aggodalomnak, és annak, hogy máson jár az eszem. Nagyon hálás lennék a válaszáért, már hosszú ideje napi rendszerességgel aggaszt a dolog. Nem hagy nyugodni a tudat, hogy a tájékozatlanságom miatt lehet, hogy maradandó kárt okoztam magamnak a gyógyszer szedésével, még ha kismértékűt is.

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a gyógyszer.ellékhatás témában

        Kedves Kérdező! Nem gondolom,hogy a szóban forgó gyógyszer hatóanyaga és a demencia között bármilyen oki összefüggés lenne.Az Ön életkorában az egészségtudat gyengülése okozza a panaszait,ezért aggodalmaskodása a felvetett témában felesleges. Minden jót kívánok.Üdvözlettel:Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2017. május 23., 00:54; Megválaszolva: 2017. május 23., 14:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: