• Hasmenés, krónikus fáradtság.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr! Kb. egy-két éve kezdődtek a panaszaim. Haspuffadás, túlzott szelesség. Pár hónapja hasmenés általában ebéd után nem sokkal, illetve pár hete székrekedés is felváltja, de a hasmenés a jellemző. Sárgás, nyálkás. Normális székletem több hónapja nem volt. Délelőtt viszonylag energikus vagyok, viszont délutánra kimerült, nagyon fáradt, nem forog rendesen az agyam. Néha nem jutnak eszembe szavak, amikor beszélek. Gondolkodnom kell. Fogyás nincs, stagnál a súlyom. Ülőmunkát végzek, viszonylag stresszmentes. Hasi ultrahang, általános vérkép semmit sem mutatott ki. Gyomortükrözésre irányoztak elő legutóbb, de egyelőre nem mennék el, ha van más módja a kivizsgálásnak. Enyhe refluxot diagnosztizáltak korábban. Pollenallergiám és poratka allergiám van.

        Dr. Plósz János válasza a ibs témában

        Panaszai irritabilis bél szindrómának megfelelhetnek.Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, pre- és probiotikum legalább 1 hónapos, akár kombinált használata, rendszeres testmozgás, a stresz megfelelő feldolgozása. Ha ennek ellenére sem javul az állapot, érdemes tovább vizsgálódni.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. április 05., 13:36; Megválaszolva: 2017. április 05., 17:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: