• Csontritkulás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A DEXA vizsgálaton csontritkulást állapítottak meg, az eltérés Ts-2,7. Mennyire tekinthető ez előrehaladottnak, vagy súlyos fokúnak? Kezelésként heti 1 tabletta Masszidron nevű gyógyszert kaptam, melynek rémisztő mellékhatásai (álkapocs-csontelhalás, hosszabb távon gégerák) aggodalommal töltenek el. Már a 2 tabletta bevétele után nagyon erős izületi fájdalmak jelentkeztek.Egyáltalán mennyi ideig kell szedni egy ilyen típusú gyógyszert akkor, ha mellette megfelelő mennyiségű a calcium-magnézium, D-Vitamin bevitel, és egészségesen táplálkozom. Sajnos a kezelő orvosom nagyon szűkszavúan tájékoztatott. Várom mielőbbi válaszát.

        Dr. Szamosi Szilvia válasza a DEXA, Masszidron témában

        Tisztelt KÉrdező! A Massidron az ún. biszfoszfonátok csoportjába tartozó gyógyszer, mely gátolja a csontbontó sejtek aktivitását. Ezt akkor szoktuk javasolni, hogy a kálcium és D-vitamin mellett is szedjék, ha rosszabb a DEXA eredmény mint -2,5. A fenti mellékhatások igen ritkán, elsősorban nagy szájsebészeti beavatkozások esetén alakulhatnak ki, emiatt ha ilyen tervezett bavatkozás van, akkor érdemes a gyógyszerszedést felfüggeszteni. Erős ízületi fájdalom nem szokott ezzel összefüggésben jelentkezni, ezt meg kell nézni, hogy ha kimrada a gyógyszer, akkor elmúlik-e, mert akkor le kell váltani másfajtára. Egyébként elvileg hosszú távon érdemes ezeket a gyógyszereket szedni.


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk

        Dr. Szamosi Szilvia

        Kérdés: 2011. június 28., 10:18; Megválaszolva: 2011. július 01., 10:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: