• Okozhat ilyet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. nő! 34 éves férfi vagyok aki rengeteget sportol heti hat nap edzés diéta nagyon figyelek az étkezésre napi 5 étkezés háromóránként. Testépítés , állóképesség edzés naponta séta kb:5 km. Irodában dolgozom sokat ülök de óránként fel szoktam állni és sétálgatni. Úgy két hete mondhatni előzmény nélkül délutános voltam és estére a duplájára dagadt a bokám a bokahajlatom a sípcsont kezdeténél és piros lett a bőr feszes és úgy fájt hogy nem tudtam ráállni. Voltam ügyeleten ahol azt mondták bogárcsípés másnap sebészeten ahol azt mondták köszvény kenjem apranax dolo krémmel. Így is tettem és hétvégén szinte helyre jött de hétfőn újra bedurrant bepirosodott bedagadt újból és megint nem tudtam ráállni. Ekkor elmentem a háziorvoshoz és reumatológushoz írtak fel köszvényre Colciumot és szteroidot Rheosolont nagy dózisban és azt az utasítást kaptam ha két napon belül ha nem.javul akkor menjek el bőrgyógyászhoz mert lehet orbánc is. Nem javult nagyon úgyhogy elmentem bőrgyógyászhoz aki azt mondta hogy nem orbánc de nem is köszvény mert abszolult nem magas a húgysav a laborképemben és gyulladásos paraméter sincs , hanem bogárcsípés allergia úgyhogy ne szedjem a szteroidot. Kaptam allergiára gyógyszert és szteroidos kenőcsöt ha újból előfordulna az eset. Ennek már több mint egy hete és a bokám estére még mindig picit bedagad és pirosabb sötétebb színű még most is mint a másik és napközben sajog a vádlim , a lábfejem és a combom, térdem térdhajlatom illetve a sípcsontrész de nem élesen csak sajog egész nap de ha terhelem akkor is és ha nem olyankor is néha. A cipő ki van kötve de néha le kell vennem.mert kellemetlen illetve a zokni is vágja a lábam sokszor mintha szorítanák és fel le húzgálom.napközben. a vádlim , combom nem.duzzadt és nem is volt az egyszer sem mióta elkezdődött ez az egész, lázam rossz közérzetem és hidegrázásom sem volt és a pirosság sem terjedt tovább eddig. Voltam bokaröntgenen ott nem.láttak semmit és ultrahangon is ott ellenőrizték a vénákat az egész lábamban color doppler ultrahangos géppel az rendben volt, nem találtak elzáródást. Már nem.tudom mit kéne tennem mert még mindig nem vagyok rendben már járni tudok de ahogy fent írtam a bokám estére picit beduzzad más színe van mint a másiknak és sajog a vádlimmal térdemmel és combommal együtt felváltva de a bokámnak már nem forró a tapintása. Nem vagyok túlsúlyos 76 kg .folyamatosan sportolok egészségesen étkezek és sok folyadékot iszom. Nem cigarettázok nem kávézok és soha nem iszom alkoholt. Táplálékkiegészítőket szedek de szteroidot soha sok multivitamint és ízületvédőt. Mi a véleménye mit kéne tennem és mi lehet ez egy bogárcsípés? az tarthat eddig és okozhat ilyen hosszan tartó és combig felnyúló tüneteket? Már két hete szenvedek vele arra nem emlékszem hogy meghúztam rántottam volna nem sérült meg nem vágtam.meg és csípésre sem emlékszem viszont voltam nagy fűben a munkám miatt is mivel rendőr vagyok és sokat járok helyszínekre. Hová menjek még ezután ha nem múlik és még mindig fennállnak a tünetek a duzzanat estére és a pirosság illetve a lábsajgás.Aggódom mert még ilyen soha nem volt velem és nagyon idegesít mert nem tudok sportolni sem miatta , ahogy szoktam. Azt még el szeretném mondani hogy az utóbbi időben az eset előtt sok alkalommal használtam flabelosz gépet edzések után 10 percekre kétnaponta több hónapon át esetleg lehet köze a dologhoz? Vagy akár nyirokrendszeri vagy érrendszeri probléma állhat a háttérben? Még annyit hogy ha orbánc volt az elmúlhatott vagy visszahúzódhatott tünetek terén csak gyulladáscsökkentőktől, mert idáig csak azt szedtem? Küldtem egy képet a bokámról abból az időszakból amikor elkezdődött. Elnézést a sok kérdésért de már nagyon el vagyok keseredve mert sportolni szeretnék és most nem tudok.Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Bodnár Edina válasza a csípés témában

        Én azt gondolom, hogy a legvalószínűbb a bogárcsípés, ami okozhat ilyen hosszan fenálló panaszokat, oedemásodást. A csípés kapcsán bekerülhetett baktérium is a bőrbe, ami okozhatta a kiterjedettebb tüneteket. Ha nincs láz, akkor én csak ún. NSAID gyulladáscsökkentőt szednék (pl. Diclophenac, Aflamin), lokálisan Ung.alum.acet.tart. kenőcsöt és olajos rázókeveréket használnék. A pihentetés, a végtag felpolcolása is sokat segíthet.


        Kérdés: 2017. július 09., 09:32; Megválaszolva: 2017. július 15., 17:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Mi lehet ez? Köszönettel