Sitagliptin Wörwag filmtabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusúgyógyszer a Sitagliptin Wörwag és milyen betegségek eseténalkalmazható?

A Sitagliptin Wörwag a szitagliptin nevű hatóanyagot tartalmazza, amely a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtt betegek vércukorszintjének csökkentésére szolgáló gyógyszerek közé, az úgynevezett dipeptidil-peptidáz-4-gátlók (DPP-4-inhibitorok) csoportjába tartozik.

Ez a gyógyszer elősegíti az inzulinszint étkezés utáni emelkedését, és csökkenti a szervezet által termelt cukor mennyiségét.

Kezelőorvosa azért írta fel Önnek ezt a gyógyszert, hogy segítségével csökkentse az Ön vércukorszintjét, mely a 2-es típusú cukorbetegség miatt túl magas. Ezt a gyógyszert lehet önmagában, vagy bizonyos más olyan vércukorszint-csökkentő gyógyszerekkel (inzulinnal, metforminnal, szulfonilureákkal vagy glitazonokkal) együtt is szedni, amelyeket esetleg Ön diéta és mozgásterápia mellett már régebb óta szed a cukorbetegségére.

Mi a 2-es típusú cukorbetegség?

A 2-es típusú cukorbetegség olyan állapot, amelyben a szervezet nem termel elegendő inzulint, és a szervezet által termelt inzulin sem működik olyan jól, ahogyan kellene. A szervezet ezenkívül túl sok cukrot is termelhet. Amikor ez bekövetkezik, a cukor (glükóz) felhalmozódik a vérben. Ez súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, például szívbetegséghez, vesebetegséghez, vaksághoz, illetve végtag-amputáció is szükségessé válhat.

Sitagliptin Wörwag filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
AAA Pharma GmbH
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 100 mg (28x)
  • 100 mg (98x)
  • 25 mg (28x)
  • 25 mg (98x)
  • 50 mg (28x)
  • 50 mg (98x)
Laktóz:
nincs
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Sitagliptin Wörwag szedése előtt

Ne szedje a Sitagliptin Wörwag-ot:

  • ha allergiás a szitagliptinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdi szedni a Sitagliptin Wörwag-ot.

Sitagliptin Wörwag-ot szedő betegek esetében hasnyálmirigy-gyulladást (pankreátítiszt) jelentettek (lásd 4. pont).

Amennyiben a bőr hólyagosodását tapasztalja, az a bullózus pemfigoid nevű betegség jele lehet. Kezelőorvosa arra kérheti Önt, hogy hagyja abba a Sitagliptin Wörwag szedését.

Beszéljen kezelőorvosával, ha Önnek van vagy valaha volt:

  • hasnyálmirigy-betegsége (például hasnyálmirigy-gyulladás),
  • epeköve, alkoholfüggősége vagy nagyon magas trigliceridszintje (a zsír egy fajtája) a vérében. Ezek a kórállapotok megnövelhetik a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának esélyét (lásd 4. pont).
  • 1-es típusú cukorbetegsége,
  • diabéteszes ketoacidózisa (a cukorbetegség egyik szövődménye magas vércukorszinttel, gyors testsúlycsökkenéssel, hányingerrel vagy hányással),
  • bármilyen veseproblémája,
  • a Sitagliptin Wörwag-ra adott allergiás reakciója (lásd 4. pont).

Ez a gyógyszer várhatóan nem okoz alacsony vércukorszintet, mivel alacsony vércukorszint esetén nem hat. Amikor azonban ezt a gyógyszert szulfonilurea gyógyszerrel vagy inzulinnal kombinációban alkalmazzák, alacsony vércukorszint (hipoglikémia) léphet fel. Kezelőorvosa csökkentheti szulfonilurea vagy inzulin gyógyszere adagját.

Gyermekek és serdülők

Ezt a gyógyszert 18 évesnél fiatalabb gyermekek és serdülők nem alkalmazhatják. A gyógyszer nem hatásos 10és betöltött 18. életév közötti életkorúgyermekeknél és serdülőknél. Nem ismert, hogy ez a gyógyszer biztonságos és hatásos-e 10 évesnél fiatalabb gyermekeknél alkalmazva.

Egyébgyógyszerekés a Sitagliptin Wörwag

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezettegyéb gyógyszereiről.

Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön digoxint (a szívritmus szabályozására és egyéb szívproblémák kezelésére alkalmazott gyógyszert) szed. Lehet, hogy a Sitagliptin Wörwag szedésekor ellenőrizni kell az Ön vérének digoxin szintjét.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljenkezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség alatt nem szabad szednie ezt a gyógyszert.

Nem ismert, hogy ez a gyógyszer átjut-e az anyatejbe. Nem szabad szednie ezt a gyógyszert, ha szoptat, vagy úgy tervezi, hogy szoptatni fog.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ennek a gyógyszernek nincs, vagy csak elhanyagolható hatása van a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre. Beszámoltak azonban szédülésről és álmosságról, mely befolyásolhatja az Ön gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

Ez a gyógyszer a szulfonilureák csoportjába tartozó gyógyszerekkel vagy inzulinnal együtt alkalmazva hipoglikémiát okozhat, ami befolyásolhatja az Ön gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez vagy a biztosító eszközök nélkül végzett veszélyes munkákhoz szükséges képességeit.

Információ a nátriumtartalomról

Ez a készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.

Laktóz (csak a Sitagliptin Wörwag 25 mg filmtablettában)

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a Sitagliptin Wörwag-ot?

A gyógyszertmindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosátvagy gyógyszerészét.

Az ajánlottadag:

  • egy 100 mg-os filmtabletta,
  • naponta egyszer,
  • szájon át szedve.

Amennyiben Önnek veseproblémái vannak, kezelőorvosa kisebb adagokat írhat fel Önnek (például 25 mg-ot vagy 50 mg-ot).

Ez a gyógyszer étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül is bevehető.

Kezelőorvosa ezt a gyógyszert önmagában, vagy egyéb vércukorszint-csökkentő gyógyszerekkel együtt írhatja fel.

A diéta és a mozgás javítják szervezetének vércukor-felhasználását. Fontos, hogy a Sitagliptin Wörwag szedése mellett betartsa a kezelőorvosa által ajánlott diétát és mozgást.

Ha az előírtnál több Sitagliptin Wörwag-ot vett be

Amennyiben az előírt adagnál több gyógyszert vett be, azonnal értesítse kezelőorvosát.

Ha elfelejtette bevenni a Sitagliptin Wörwag-ot

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, pótolja, amint észreveszi. Ha csak a következő esedékes adag bevételekor veszi észre, hagyja ki az elfelejtett adagot, és térjen vissza a szokásos adagoláshoz. Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett tabletta pótlására!

Ha idő előtt abbahagyja a Sitagliptin Wörwag szedését

Vércukorszintjének folyamatos szabályozása érdekében a Sitagliptin Wörwag-ot a kezelőorvosa által előírt ideig szedje. Ne hagyja abba a gyógyszer szedését anélkül, hogy először beszélt volna kezelőorvosával.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszeris okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

HAGYJA ABBA a Sitagliptin Wörwag szedését és azonnal forduljon orvoshoz, ha az alábbi súlyos mellékhatások bármelyikét tapasztalja:

  • Hányingerrel és hányással járó vagy anélküli erős és tartós hasi fájdalom (a gyomortájon), amely kisugározhat a hátába; mivel ezek hasnyálmirigy-gyulladás (pankreátítisz) jelei lehetnek.

Ha Önnél súlyos allergiás reakció lép fel (gyakoriság nem ismert), beleértve a kiütést, a csalánkiütést, a bőr felhólyagosodását/hámlását és az arc, ajkak, nyelv és a torok feldagadását, amely légzési vagy nyelési nehézséget okozhat, hagyja abba a gyógyszer szedését, és azonnal értesítse kezelőorvosát. Kezelőorvosa az allergiás reakció kezelésére szolgáló gyógyszert, illetve cukorbetegségére más gyógyszert írhat fel.

Néhány beteg a szitagliptin metformin mellé történő adását követően a következő mellékhatásokról számolt be:

Gyakori (10‑ből legfeljebb 1 beteget érinthet): alacsony vércukorszint, hányinger, puffadás, hányás.

Nem gyakori (100‑ból legfeljebb 1 beteget érinthet): hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés, álmosság.

Néhány beteg különböző típusú gyomorbántalmakat észlelt, amikor a szitagliptin és metformin kombinációját együtt kezdte szedni (gyakori előfordulás).

Néhány beteg a szitagliptin és szulfonilurea, valamint metformin kombinációjának szedésekor a következő mellékhatásokat észlelte:

Nagyon gyakori (10‑ből több mint 1 beteget érinthet): alacsony vércukorszint.

Gyakori: székrekedés.

Néhány beteg a szitagliptin és pioglitazon szedése mellett a következő mellékhatásokról számolt be: Gyakori: puffadás, kezek vagy lábak dagadása.

Néhány beteg a szitagliptin és pioglitazon, valamint metformin kombinációjának szedésekor a következő mellékhatásokat tapasztalta:

Gyakori: kezek vagy lábak dagadása.

Néhány beteg, aki a szitagliptint inzulinnal kombinációban (metforminnal vagy anélkül) szedte, a következő mellékhatásokról számolt be:

Gyakori: influenza.

Nem gyakori: szájszárazság.

Néhány beteg, aki a szitagliptint a klinikai vizsgálatokban önmagában, a forgalomba hozatalt követően pedig önmagában és/vagy más, a cukorbetegségre felírt gyógyszerekkel együtt szedte, a következő mellékhatásokról számolt be:

Gyakori: alacsony vércukorszint, fejfájás, felső légúti fertőzés, orrdugulás vagy orrfolyás és torokfájás, csont- és ízületi gyulladás, kar- vagy lábfájdalom.

Nem gyakori: szédülés, székrekedés, viszketés.

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): csökkent vérlemezkeszám.

Gyakoriság nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): veseproblémák, (melyek esetenként művesekezelést igényelnek), hányás, ízületi fájdalom, izomfájdalom, hátfájás, a kötőszövetet érintő, úgynevezett intersticiális tüdőbetegség, a bőr hólyagosodásának egy típusa (bullózus pemfigoid).

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyenmellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Eza betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Sitagliptin Wörwag-ot tárolni?

Ez a gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A buborékcsomagoláson vagy a tartályon és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adotthónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használtgyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Sitagliptin Wörwag?

  • A készítmény hatóanyaga a szitagliptin.

Sitagliptin Wörwag 25 mg filmtabletta: 25 mg szitagliptint tartalmaz (szitagliptin-hidroklorid-monohidrát formájában) filmtablettánként.

Sitagliptin Wörwag 50 mg filmtabletta: 50 mg szitagliptint tartalmaz (szitagliptin-hidroklorid-monohidrát formájában) filmtablettánként.

Sitagliptin Wörwag 100 mg filmtabletta: 100 mg szitagliptint tartalmaz (szitagliptin-hidroklorid-monohidrát formájában) filmtablettánként.

  • Egyéb összetevők:

Tablettamag:kalcium-hidrogén-foszfát, mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, nátrium sztearil-fumarát és magnézium-sztearát

Filmbevonat:

Sitagliptin Wörwag 25 mg filmtabletta: laktóz-monohidrát, hipromellóz, titán-dioxid (E171), triacetin, vörös vas-oxid (E172)

Sitagliptin Wörwag 50 mg filmtabletta:poli(vinil-alkohol), titán-dioxid (E171), makrogol 3350, talkum, sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172)

Sitagliptin Wörwag 100 mg filmtabletta:poli(vinil-alkohol), titán-dioxid (E171), makrogol 3350, talkum, sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172)

Milyen a Sitagliptin Wörwag külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Sitagliptin Wörwag 25 mg filmtabletta:

Rózsaszínű, kerek, mindkét oldalán domború, filmbevonattal ellátott tabletta, egyik oldalán „LC” mélynyomású jelöléssel, másik oldalán jelöletlen; átmérője körülbelül 6 mm.

Sitagliptin Wörwag 50 mg filmtabletta:

Narancssárga, kerek, mindkét oldalán domború, filmbevonattal ellátott tabletta, egyik oldalán „C” mélynyomású jelöléssel, másik oldalán jelöletlen; átmérője körülbelül 8 mm.

Sitagliptin Wörwag 100 mg filmtabletta:

Bézs színű, kerek, mindkét oldalán domború, filmbevonattal ellátott tabletta, egyik oldalán „L” mélynyomású jelöléssel, másik oldalán jelöletlen; átmérője körülbelül 9,8 mm.

A Sitagliptin Wörwag 25 mg filmtabletta csomagolása:

  • 10 db, 14 db, 28 db, 30 db, 98 db vagy 100 db tabletta átlátszatlan PVC/PVDC//Alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.
  • 100 db tabletta szilikagél szárítószert tartalmazó, csavaros polipropilén kupakkal lezárt fehér HDPE-tartályban és dobozban.

A Sitagliptin Wörwag 50 mg filmtabletta csomagolása:

  • 10 db, 14 db, 28 db, 30 db, 98 db vagy 100 db tabletta átlátszatlan PVC/PVDC//Alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.
  • 100 db tabletta szilikagél szárítószert tartalmazó, csavaros polipropilén kupakkal lezárt fehér HDPE-tartályban és dobozban.

A Sitagliptin Wörwag 100 mg filmtabletta csomagolása:

  • 10 db, 14 db, 28 db, 30 db, 98 db, 100 db, 105 db vagy 120 db tabletta átlátszatlan PVC/PVDC//Alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.
  • 100 db tabletta szilikagél szárítószert tartalmazó, csavaros polipropilén kupakkal lezárt fehér HDPE-tartályban  és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

AAA-Pharma GmbH

Flugfeld-Allee 24

71034 Böblingen

Németország

Gyártó

LABORATORIOS LICONSA S.A.

Avda. Miralcampo, Nº 7

Polígono Industrial Miralcampo

19200 Azuqueca de Henares (Guadalajara)

Spanyolország

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Németország Sitagliptin AAA-Pharma 25 mg Filmtabletten

Sitagliptin AAA-Pharma 50 mg Filmtabletten

Sitagliptin AAA-Pharma 100 mg Filmtabletten

Ausztria Sitagliptin Wörwag 25 mg Filmtabletten

Sitagliptin Wörwag 50 mg Filmtabletten

Sitagliptin Wörwag 100 mg Filmtabletten

Csehország Sitagliptin Wörwag

Észtország Sitagliptin Wörwag Pharma

Magyarország Sitagliptin Wörwag 25 mg filmtabletta

Sitagliptin Wörwag 50 mg filmtabletta

Sitagliptin Wörwag 100 mg filmtabletta

Lettország  Sitagliptin Wörwag Pharma 25 mg apvalkotās tabletes

Sitagliptin Wörwag Pharma 50 mg apvalkotās tabletes

Sitagliptin Wörwag Pharma 100 mg apvalkotās tabletes

Litvánia  Sitagliptin Wörwag Pharma 25 mg plėvele dengtos tabletės

Sitagliptin Wörwag Pharma 50 mg plėvele dengtos tabletės

Sitagliptin Wörwag Pharma 100 mgplėvele dengtos tabletės

Románia  SitagliptinăWorwag 25 mg comprimate filmate

SitagliptinăWorwag 50 mg comprimate filmate

SitagliptinăWorwag 100 mg comprimate filmate

Szlovákia Sitagliptin Wörwag 25 mg

Sitagliptin Wörwag 50 mg

Sitagliptin Wörwag 100 mg

Sitagliptin Wörwag 25 mg filmtabletta

OGYI-T-24086/01 28× átlátszatlan PVC/PVDC//Alumínium buborékcsomagolásban

OGYI-T-24086/02 98× átlátszatlan PVC/PVDC//Alumínium buborékcsomagolásban

Sitagliptin Wörwag 50 mg filmtabletta

OGYI-T-24086/03 28× átlátszatlan PVC/PVDC//Alumínium buborékcsomagolásban

OGYI-T-24086/04 98× átlátszatlan PVC/PVDC//Alumínium buborékcsomagolásban

Sitagliptin Wörwag 100 mg filmtabletta

OGYI-T-24086/05 28× átlátszatlan PVC/PVDC//Alumínium buborékcsomagolásban

OGYI-T-24086/06 98× átlátszatlan PVC/PVDC//Alumínium buborékcsomagolásban

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatánakdátuma: 2022. július.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal