MIFOGLAME 100 mg filmtabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a MIFOGLAME 100 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A MIFOGLAME a szitagliptin nevű hatóanyagot tartalmazza, amely a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek vércukorszintjének csökkentésére szolgáló, szájon át szedhető gyógyszerek közé, az úgynevezett dipeptidil-peptidáz-4-gátlók (DPP-4-inhibitorok) csoportjába tartozik.

Ez a gyógyszer elősegíti az inzulinszint étkezés utáni emelkedését, és csökkenti a szervezet által termelt cukor mennyiségét.

Kezelőorvosa azért írta fel Önnek ezt a gyógyszert, hogy segítségével csökkentse az Ön vércukorszintjét, mely a 2-es típusú cukorbetegség miatt túl magas. Ezt a gyógyszert lehet önmagában, vagy bizonyos más olyan vércukorszint-csökkentő gyógyszerekkel (inzulinnal, metforminnal, szulfonilureákkal vagy glitazonokkal) együtt is szedni, amelyeket esetleg Ön diéta és mozgásterápia mellett már régebb óta szed a cukorbetegségére.

Mi a 2-es típusú cukorbetegség?

A 2-es típusú cukorbetegség olyan állapot, amelyben a szervezet nem termel elegendő inzulint, és a szervezet által termelt inzulin sem működik olyan jól, ahogyan kellene. A szervezet ezenkívül túl sok cukrot is termelhet. Amikor ez bekövetkezik, a cukor (glükóz) felhalmozódik a vérben. Ez súlyosan károsítja az Ön egészségét, például szívbetegséget, vesebetegséget, vakságot okozhat, de akár amputációt is szükségessé tehet.

MIFOGLAME 100 mg filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Bausch Health Ireland Ltd.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 14x
  • 28x
  • 30x
  • 56x
  • 84x
  • 90x
  • 98x

A gyógyszermárka további termékei

Laktóz:
nincs
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a MIFOGLAME 100 mg filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a MIFOGLAME-et:

  • ha allergiás a hatóanyagra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A MIFOGLAME szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Szitagliptint szedő betegeknél hasnyálmirigy-gyulladás (pankreátitisz) előfordulását jelentették (lásd 4. pont).

Amennyiben a bőr hólyagosodását tapasztalja, az a bullózus pemfigoid nevű betegség jele lehet. Kezelőorvosa arra kérheti Önt, hogy hagyja abba a MIFOGLAME szedését.

Beszéljen kezelőorvosával, ha Önnél jelenleg fennáll vagy korábban előfordult:

  • hasnyálmirigy-betegség (például hasnyálmirigy-gyulladás);
  • epekő, alkoholfüggőség vagy nagyon magas trigliceridszint (a zsír egy fajtája). Ezek a kórállapotok megnövelhetik a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának esélyét (lásd 4. pont).
  • 1-es típusú cukorbetegség;
  • a cukorbetegség egyik szövődménye, úgynevezett diabéteszes ketoacidózis, melynek tünetei magas vércukorszint, gyors testtömegcsökkenés, hányinger vagy hányás;
  • bármilyen veseprobléma jelenleg vagy a múltban;
  • a MIFOGLAME-ra adott allergiás reakció (lásd 4. pont).

Ez a gyógyszer várhatóan nem okoz alacsony vércukorszintet, mivel alacsony vércukorszint esetén nem hat. Amikor azonban ezt a gyógyszert szulfonilurea gyógyszerrel vagy inzulinnal kombinációban alkalmazzák, alacsony vércukorszint (hipoglikémia) léphet fel. Kezelőorvosa ekkor csökkentheti a szulfonilurea gyógyszer vagy az inzulin adagját.

Gyermekek és serdülők

Ezt a gyógyszert 18 évesnél fiatalabb gyermekek és serdülők nem alkalmazhatják. A gyógyszer nem hatásos 10 és betöltött 18. életév közötti életkorú gyermekeknél és serdülőknél. Nem ismert, hogy ez a gyógyszer biztonságos és hatásos-e 10 évesnél fiatalabb gyermekeknél alkalmazva.

Egyéb gyógyszerek és a MIFOGLAME

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezettegyéb gyógyszereiről.

Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön digoxint (a szívritmus szabályozására és egyéb szívproblémák kezelésére alkalmazott gyógyszert) szed. Lehet, hogy a MIFOGLAME szedésekor ellenőrizni kell a digoxin szintjét a vérében.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljenkezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség alatt nem szabad szednie ezt a gyógyszert.

Nem ismert, hogy ez a gyógyszer átjut-e az anyatejbe. Nem szabad szednie ezt a gyógyszert, ha szoptat, vagy úgy tervezi, hogy szoptatni fog.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítménynek nincs, vagy csak elhanyagolható hatása van a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre. Figyelembe kell venni azonban, hogy beszámoltak szédülésről és álmosságról, mely befolyásolhatja az Ön gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

Ez a gyógyszer a szulfonilureák csoportjába tartozó gyógyszerekkel vagy inzulinnal együtt alkalmazva alacsony vércukorszintet (hipoglikémiát) okozhat, és ez befolyásolhatja az Ön gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez, illetve a biztonságos támasz nélkül végzett munkákhoz szükséges képességeit.

A MIFOGLAMEnátriumot tartalmaz

A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.

3. Hogyan kell szedni a MIFOGLAME 100 mg filmtablettát?

A gyógyszertmindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosátvagy gyógyszerészét.

A készítmény szokásos ajánlottadagja:

  • egy 100 mg-os filmtabletta,
  • naponta egyszer,
  • szájon át szedve.

Amennyiben Ön vesebetegségben szenved, kezelőorvosa kisebb adagokat írhat fel Önnek (mint például 25 mg-ot vagy 50 mg-ot).

Ez a gyógyszer étkezés közben vagy attól függetlenül is bevehető.

Kezelőorvosa ezt a gyógyszert önmagában, vagy egyéb, vércukorszint-csökkentő gyógyszerekkel együtt is felírhatja Önnek.

A diéta és a testmozgás javítják a szervezet vércukor-felhasználását. Fontos, hogy a MIFOGLAME szedése mellett betartsa a kezelőorvosa által előírt diétát, valamint mozgásprogramot.

Ha az előírtnál több MIFOGLAME-et vett be

Amennyiben az előírtnál több gyógyszert vett be, azonnal értesítse kezelőorvosát.

Ha elfelejtette bevenni a MIFOGLAME-et

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, pótolja, amint észreveszi. Ha csak a következő esedékes adag bevételekor veszi észre, hagyja ki az elfelejtett adagot, és térjen vissza a szokásos adagoláshoz. Ne vegyen be kétszeres adagot a gyógyszerből!

Ha idő előtt abbahagyja a MIFOGLAME szedését

Vércukorszintjének folyamatos szabályozása érdekében a MIFOGLAME-et a kezelőorvosa által előírt ideig szedje. Ne hagyja abba a gyógyszer szedését anélkül, hogy beszélt volna kezelőorvosával.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszeris okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

HAGYJA ABBA a MIFOGLAME szedését és azonnal forduljon orvoshoz, ha az alábbi súlyos mellékhatások bármelyikét tapasztalja:  

•erős és tartós hasi fájdalom (a gyomortájon), amely kisugározhat a hátába és kísérheti hányinger vagy hányás – ezek hasnyálmirigy-gyulladás (pankreátítisz) jelei lehetnek.

Ha Önnél súlyos allergiás reakció lép fel (gyakoriság nem ismert), beleértve a kiütéseket, csalánkiütést, a bőr felhólyagosodását/hámlását, illetve az arc, ajkak, nyelv és a torok feldagadását, amely légzési vagy nyelési nehézséget okozhat, hagyja abba a gyógyszer szedését, és azonnal értesítse kezelőorvosát. Kezelőorvosa az allergiás reakció kezelésére szolgáló gyógyszert, illetve cukorbetegsége kezelésére más gyógyszert írhat fel Önnek.

Néhány beteg a metformin kezelés szitagliptinnel történő kiegészítését követően a következő mellékhatásokról számolt be:

Gyakori (10‑ből legfeljebb 1 beteget érinthet): alacsony vércukorszint, hányinger, puffadás, hányás.

Nem gyakori (100‑ból legfeljebb 1 beteget érinthet): gyomortáji fájdalom, hasmenés, székrekedés, álmosság.

Néhány beteg különböző típusú gyomorbántalmakat észlelt, amikor a szitagliptin és metformin kombinációját együtt kezdte szedni (gyakori előfordulás).

Néhány beteg egy szulfonilurea és a metformin kombinációjának szitagliptinnel történő kiegészítésekor a következő mellékhatásokat észlelte:

Nagyon gyakori (10‑ből több mint 1 beteget érinthet): alacsony vércukorszint.

Gyakori: székrekedés.

Néhány beteg a szitagliptin és pioglitazon szedése mellett a következő mellékhatásokról számolt be: Gyakori: puffadás, kezek vagy lábak dagadása.

Néhány beteg a pioglitazon és metformin kombinációjának szitagliptinnel történő kiegészítésekor a következő mellékhatásokat tapasztalta:

Gyakori: kezek vagy lábak dagadása.

Néhány beteg, aki a szitagliptint inzulinnal kombinációban (metforminnal vagy anélkül) szedte, a következő mellékhatásokról számolt be:

Gyakori: influenza.

Nem gyakori: szájszárazság.

Néhány beteg, aki a szitagliptint a klinikai vizsgálatokban önmagában, a forgalomba hozatalt követően pedig önmagában és/vagy más, a cukorbetegségre felírt gyógyszerekkel együtt szedte, a következő mellékhatásokról számolt be:

Gyakori: alacsony vércukorszint, fejfájás, felső légúti fertőzés, orrdugulás vagy orrfolyás és torokfájás, csont- és ízületi gyulladás, kar- vagy lábfájdalom.

Nem gyakori: szédülés, székrekedés, viszketés.

Ritka: csökkent vérlemezkeszám.

Gyakoriság nem ismert: veseproblémák (melyek esetenként művesekezelést igényelnek), hányás, ízületi fájdalom, izomfájdalom, hátfájás, a kötőszövetet érintő, úgynevezett intersticiális tüdőbetegség, a bőr hólyagosodásának egy típusa (bullózus pemfigoid).

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a MIFOGLAME-et tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A buborékfólián és a címkén feltüntetett lejárati idő {EXP}után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 30°C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a(z) MIFOGLAME?

  • A készítmény hatóanyaga a szitagliptin. 100 mg szitagliptinnek megfelelő szitagliptin-hidrokloridot tartalmaz filmtablettánként.
  • Egyéb összetevők:

A tablettamagban: mikrokristályos cellulóz (PH101, PH102), kalcium-hidrogén-foszfát, kroszpovidon B-típus, magnézium-sztearát, nátrium-sztearil-fumarát. A filmbevonat a következőket tartalmazza: polivinil alkohol (E1203), makrogol (E1521), talkum (E553b), titán-dioxid (E171), vörös vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E172).

Milyen a MIFOGLAME külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Bézs színű, kerek az egyik oldalán „100” jelzéssel, a másik oldal sima felületű filmtabletta.

Al//PVC/PE/PVDC buborékcsomagolásban.

Kiszerelés: 14, 28, 30, 56, 84, 90 vagy 98 filmtabletta

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Bausch Health Ireland Limited, 3013 Lake Drive, Citywest Business Campus, Dublin 24, D24PPT3, Írország

Gyártó

Remedica Limited, Aharnon Street, Limassol Industrial Estate, Limassol 3056, Ciprus

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Dánia: MIFOGLAME

Csehország: MIFOGLAME

Szlovákia: MIFOGLAME 100 mg

Magyarország: MIFOGLAME 100 mg filmtabletta

Bulgária: МИФОГЛАM 100 mg филмирани таблетки

Németország: MIFOGLAME 100 mg Filmtabletten

Lengyelország: MIFOGLAME

OGYI-T-24229/08 14× Al//PVC/PE/PVDC buborékcsomagolás

OGYI-T-24229/09 28×  Al//PVC/PE/PVDC buborékcsomagolás

OGYI-T-24229/10 30×  Al//PVC/PE/PVDC buborékcsomagolás

OGYI-T-24229/11 56× Al//PVC/PE/PVDC buborékcsomagolás

OGYI-T-24229/12 84×  Al//PVC/PE/PVDC buborékcsomagolás

OGYI-T-24229/13 90× Al//PVC/PE/PVDC buborékcsomagolás

OGYI-T-24229/14 98× Al//PVC/PE/PVDC buborékcsomagolás

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2023. május.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal