METFORMIN-TEVA filmtabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Metformin-Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A metformin hatóanyagot tartalmazó Metformin-Teva a cukorbetegség kezelésére alkalmazott készítmény, a gyógyszerek biguanidoknak nevezett csoportjához tartozik.

Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, mely lehetővé teszi, hogy az Ön szervezete a cukrot (glükózt) felvegye a vérből. A szervezet a glükózt energiatermelésre használja fel, vagy elraktározza későbbi felhasználás céljára.

Ha Önnek cukorbetegsége (diabétesze) van, akkor hasnyálmirigye nem termel elegendő inzulint, vagy szervezete nem képes megfelelően felhasználni a saját maga által előállított inzulint. Ez a vércukorszint emelkedéséhez vezet. A Metformin-Teva segít abban, hogy a vércukorszint a normálishoz lehető legközelebbi értékre csökkenjen.

Ha Ön a túlsúlyos felnőttek közé tartozik, a Metformin-Teva hosszú távú szedése a diabétesszel összefüggő szövődmények kockázatának csökkentésében is segít. A Metformin-Teva szedése a testtömeg stabilizálódását vagy mérsékelt testtömegcsökkenést eredményezhet.

A Metformin-Teva‑t a 2-es típusú diabéteszben (más néven „nem-inzulin-dependens diabéteszben”) szenvedő betegek kezelésére alkalmazzák, amennyiben a diéta és a testmozgás nem elegendő a vércukorszint megfelelő beállításához. Különösen túlsúlyos betegek kezelésére használatos.

Felnőttek a Metformin-Teva‑t szedhetik önmagában vagy a diabétesz kezelésére alkalmas egyéb gyógyszerekkel (szájon át szedhető gyógyszerekkel vagy inzulinnal) együtt.

10 éves vagy annál idősebb gyermekeknek vagy serdülőknek a Metformin-Tevaönmagában vagy inzulinnal együtt adható.

METFORMIN-TEVA filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
metformin hydrochloride

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Teva B.V.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 60x
Terhesek is szedhetik?
nem
Laktóz:
nincs
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Metformin-Teva szedése előtt

Ne szedje a Metformin-Teva-t:

  • ha allergiás (túlérzékeny) a metformin-hidrokloridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére (lásd „Mit tartalmaz a Metformin-Teva?” részt a 6. pontban);
  • ha májbetegsége van;
  • súlyos vesekárosodásban;
  • ha nem megfelelően beállított diabétesze van, amely például nagyon magas vércukorszinttel (hiperglikémiával), hányingerrel, hányással, hasmenéssel, hirtelen fogyással, tejsavas acidózissal (laktátacidózissal) (lásd "A tejsavas acidózis (laktátacidózis) kockázata" című részt) vagy ketoacidózissal jár. A ketoacidózis egy olyan állapot, amelyben a „ketontesteknek” nevezett anyagok felszaporodnak a vérben, ami diabéteszes prekómához (a kómát megelőző állapothoz) vezethet. Ennek tünetei közé tartozik a hasi fájdalom, gyors és mély légzés, aluszékonyság, vagy a szokatlan, gyümölcsös szagú lehelet.
  • ha a szervezete túl sok vizet vesztett (kiszáradás), például tartós vagy súlyos fokú hasmenés, ismétlődően előforduló hányás miatt. A kiszáradás veseműködési zavarokhoz vezethet, amely fokozza a tejsavas acidózis kockázatát (lásd a „Figyelmeztetések és óvintézkedések” című részt).
  • ha súlyos fertőzésben szenved, például tüdő vagy hörgőrendszeri, illetve veséket érintő fertőzés. A súlyos fertőzések veseműködési zavarokhoz vezethetnek, fokozva a tejsavas acidózis kialakulásának kockázatát (lásd a „Figyelmeztetések és óvintézkedések” című részt).
  • ha akut szívelégtelenség miatt kezelik, mostanában szívrohama volt, súlyos keringési problémája (mint például sokk) vagy nehézlégzése van. Ezek az állapotok a szöveti oxigénellátás zavara révén növelhetik a tejsavas acidózis kialakulásának kockázatát (lásd a „Figyelmeztetések és óvintézkedések” című részt).
  • ha nagy mennyiségben fogyaszt alkoholt.

Ha a fentiek bármelyike vonatkozik Önre, a gyógyszer alkalmazásának megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával.

Feltétlenül kérje ki kezelőorvosa tanácsát, ha:

  • Önnek olyan röntgenvizsgálaton vagy más képalkotó vizsgálaton kell részt vennie, amelynek során jódtartalmú kontrasztanyagot fecskendeznek a vérkeringésébe.
  • Önnek nagyobb műtétre van szüksége.

A vizsgálat vagy műtét előtt és után egy bizonyos időre abba fel kell függesztenie a Metformin-Tevaszedését. Kezelőorvosa dönt arról, hogy ezen idő alatt szüksége van-e bármilyen egyéb kezelésre. Fontos, hogy pontosan tartsa be a kezelőorvos utasításait.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A tejsavas acidózis (laktátacidózis) kockázata

A Metformin-Tevaegy nagyon ritka, de nagyon súlyos mellékhatást, az úgynevezett tejsavas acidózist okozhatja, különösen, ha az Ön veséi nem működnek megfelelően. A tejsavas acidózis kialakulásának esélye szintén fokozódik nem beállított diabétesz (cukorbetegség), súlyos fertőzés, tartós éhezés vagy alkoholfogyasztás, kiszáradás (további tájékoztatást lásd alább), májproblémák és minden olyan betegség esetén, amelyben a test egy részének oxigénellátása csökken (mint például súlyos akut szívbetegségben).

Ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre, további utasításért forduljon kezelőorvosához.

Rövid időre hagyja abba a Metformin-Tevaszedését, ha olyan betegsége van, amely kiszáradással (jelentős testfolyadék-vesztéssel) járhat, például súlyos hányás, hasmenés, láz vagy hőhatás, vagy ha a szokásosnál kevesebb folyadékot fogyaszt. További utasításért forduljon kezelőorvosához.

Hagyja abba a Metformin--Teva szedését, és haladéktalanul forduljon orvoshoz vagy keresse fel a legközelebbi kórházat, ha a tejsavas acidózis tünetei közül néhányat tapasztal, mivel az állapot kómához vezethet.

A tejsavas acidózis tünetei, többek között az alábbiak:

  • hányás,
  • gyomortáji (hasi) fájdalom;
  • izomgörcsök;
  • nagyfokú fáradtságérzéssel járó általános rosszullét,
  • nehézlégzés;
  • csökkent testhőmérséklet és lassú szívverés.

A tejsavas acidózis sürgősségi állapot, amely kórházi kezelést igényel.

Ha Önnek nagyobb műtétre van szüksége, a beavatkozás idejére és azt követően egy bizonyos időre abba kell hagynia a Metformin-Teva szedését. Kezelőorvosa dönt arról, hogy mikor kell abbahagynia, és mikor kell újra elkezdenie a Metformin-Teva-kezelést.

A Metformin-Tevaönmagában nem okoz hipoglikémiát (túlságosan alacsony vércukorszint). Ha azonban a Metformin-Teva-tmás, a cukorbetegség kezelésére alkalmas gyógyszerekkel (például szulfonilureákkal, inzulinnal, meglitinidekkel) együtt szedi, akkor fennáll a hipoglikémia kialakulásának veszélye. Ha a hipoglikémia bármely tünetét, mint például gyengeséget, szédülést, fokozott verejtékezést, szapora szívverést, látászavarokat vagy koncentrálási nehézségeket tapasztal, ezek megszüntetésében általában segít valamilyen cukortartalmú étel vagy ital fogyasztása.

A Metformin-Teva-kezelés során kezelőorvosa legalább évente egyszer ellenőrzi az Ön veseműködését, illetve gyakrabban, ha Ön idős és/vagy romlik a veseműködése.

Egyéb gyógyszerek és a Metformin-Teva

Ha Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatra vagy más képalkotó vizsgálatra van szükség, amelynek során a vérkeringésébe jódtartalmú kontrasztanyagot fecskendeznek, a vizsgálatot megelőzően vagy a vizsgálat idejére le kell állítania a Metformin-Teva szedését. Kezelőorvosa dönt arról, hogy mikor kell abbahagynia, és mikor kell újra elkezdenie a Metformin-Teva-kezelést.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Gyakoribb vércukorszint és veseműködés ellenőrzésekre lehet szüksége, illetve lehet, hogy kezelőorvosa módosítja a Metformin-Tevaadagját. Különösen fontos, hogy megemlítse az alábbiakat:

  • vizeletürítést fokozó gyógyszerek (vízhajtók, más néven diuretikumok);
  • fájdalom és gyulladás kezelésére szolgáló gyógyszerek (nem-szteroid gyulladásgátlók, úgynevezett NSAID-ok, COX-2‑gátlók, mint amilyen az ibuprofén és a celekoxib);
  • magasvérnyomás-betegség kezelésére szolgáló bizonyos gyógyszerek (ACE-gátlók és angiotenzin-II-receptor-blokkolók).
  • béta-2-agonisták, például a szalbutamol vagy a terbutalin (az asztma kezelésében alkalmazott gyógyszerek);
  • kortikoszteroidok (számos különféle állapot, például súlyos bőrgyulladás vagy asztma kezelésére);
  • olyan gyógyszerek, amelyek megváltoztathatják a Metformin-Teva mennyiségét a vérben különösen, ha vesekárosodásban szenved (például verapamil, rifampicin, cimetidin, dolutegravir, ranolazin, trimetoprim, vandetanib, izavukonazol, krizotinib, olaparib)
  • egyéb, diabétesz kezelésére szolgáló készítmények.

Az alkohol hatása a Metformin-Teva‑ra

Kerülje a túlzott alkoholfogyasztást a Metformin-Teva szedése alatt, mivel az alkohol megnövelheti a tejsavas acidózis (laktátacidózis) előfordulásának kockázatát (lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt).

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, beszéljen kezelőorvosával, arra az esetre, ha bármilyen változtatás lenne szükséges az Ön kezelésében vagy a vércukorszintjének ellenőrzésében. Ez a gyógyszer nem ajánlott, ha Ön szoptat, vagy azt tervezi, hogy anyatejjel táplálja csecsemőjét.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Metformin-Teva önmagában nem okoz hipoglikémiát (túlságosan alacsony vércukorszint). Ez azt jelenti, hogy nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Ugyanakkor fokozott óvatosság szükséges, ha a Metformin-Teva-t más vércukorszint-csökkentő gyógyszerekkel (például szulfonilureák, inzulin, meglitinidek) együtt szedi. A hipoglikémia tünetei, többek között a gyengeségérzet, szédülés, fokozott verejtékezés, szapora szívverés, látászavarok vagy a koncentrálóképesség csökkenése. Ha ilyen tüneteket észlel, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.

3. Hogyan kell szedni a Metformin-Teva-t?

A Metformin Teva-t mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Metformin-Tevanem helyettesíti az egészséges életmód előnyeit. Továbbra is kövesse kezelőorvosa étrendre vonatkozó tanácsait, és mozogjon rendszeresen.

A készítmény ajánlott adagja

10 éves és annál idősebb gyermekek, valamint serdülőkajánlott kezdő adagja rendszerint napi egy 500 mg-os vagy 850 mg-os Metformin-Teva filmtabletta. A maximális napi adag 2000 mg, két vagy három adagban bevéve. 10 és 12 év közötti gyermekek kezelése kizárólag a kezelőorvos speciális útmutatása alapján történhet, mivel ebben a korcsoportban a rendelkezésre álló adatok korlátozottak.

A felnőttekajánlott kezdő napi adagja kétszer vagy háromszor egy 500 mg-os vagy 850 mg-os Metformin-Teva filmtabletta. A maximális napi adag 3000 mg, három részre osztva. Ha Ön vesekárosodásban szenved, előfordulhat, hogy kezelőorvosa alacsonyabb adagot ír fel.

Amennyiben inzulint is kap, kezelőorvosa dönt arról, hogyan kell megkezdeni a Metformin‑Teva‑kezelést.

Ellenőrzés

  • Kezelőorvosa rendszeres vércukorszint-ellenőrzést fog végezni, és a Metformin-Teva adagolását az Ön vércukorszintjének megfelelően állítja be. Mindenképpen rendszeresen tartsa a kapcsolatot kezelőorvosával. Ez különösen fontos gyermekek, serdülők, valamint idős betegek esetében.
  • Kezelőorvosa legalább évente egyszer ellenőrzi az Ön veseműködését is. Gyakoribb ellenőrzésekre lehet szükség idős vagy vesekárosodásban szenvedő betegeknél.

Hogyan kell szedni a Metformin-Teva-t?

A Metformin-Teva-t étkezés közben vagy után vegye be. Így elkerülhetők az emésztőrendszeri mellékhatások.

Ne törje össze és ne rágja szét a filmtablettákat. A filmtablettákat egészben, egy pohár vízzel nyelje le.

  • ha napi egy adagot szed, akkor a készítményt reggel vegye be (reggelinél);
  • ha napi két részre osztott adagot szed, akkor azokat reggel (reggelinél) és este (vacsoránál) vegye be;
  • ha naponta három részre osztott adagot szed, akkor reggel (reggelinél), délben (ebédnél) és este (vacsoránál) vegye be a filmtablettát.

Ha egy idő múltán úgy ítéli, hogy a Metformin-Tevahatása túl erős vagy túl gyenge, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ha az előírtnál több Metformin-Teva-t vett be

Ha az előírt mennyiségnél több Metformin-Teva-t vett be, tejsavas acidózis alakulhat ki Önnél. A tejsavas acidózis tünetei nem specifikusak, mint például hányás, gyomortáji (hasi) fájdalom izomgörcsökkel, nagyfokú fáradtságérzéssel járó általános rosszullét, valamint nehézlégzés. További tünetek a csökkent testhőmérséklet és lassú szívverés. Ha ezek közül néhány tünetet tapasztal, azonnal orvoshoz kell fordulnia, mivel a tejsavas acidózis kómához vezethet. Azonnal hagyja abba a Metformin-Tevaszedését, és vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával, vagy azonnal keresse fel a legközelebbi kórházat.

Ha elfelejtette bevenni a Metformin-Teva-t

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Vegye be a következő adagot a szokásos időben.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Metformin-Teva is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az alábbi mellékhatások léphetnek fel:

A Metformin-Teva egy nagyon ritka (10 000‑ből legfeljebb 1 beteget érinthet), de nagyon súlyos mellékhatást, az úgynevezett tejsavas acidózist (laktátacidózist) okozhat (lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt). Ha ez bekövetkezik, hagyja abba a Metformin-Teva szedését, és haladéktalanul forduljon orvoshoz vagy keresse fel a legközelebbi kórházat, mivel a tejsavas acidózis kómához vezethet.

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 beteget érinthet):

  • emésztési zavarok, mint például hányinger, hányás, hasmenés, gyomortáji (hasi) fájdalom, étvágytalanság. Ezek a mellékhatások leggyakrabban a Metformin-Teva-kezelés megkezdésekor jelentkezhetnek. Segít, ha a Metformin-Teva-ta nap folyamán elosztva, étkezés közben vagy közvetlenül étkezés után veszi be. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, hagyja abba a Metformin-Tevaszedését, és beszéljen kezelőorvosával.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

  • megváltozott ízérzés;
  • a vér csökkent vagy alacsony B12-vitaminszintje (a tünetek közé tartozhat a rendkívüli fáradtság, a nyelv fájdalma és kivörösödése [glosszitis], zsibbadás [paresztézia] vagy sápadt, illetve sárga bőr). Kezelőorvosa bizonyos vizsgálatokat írhat elő, hogy kiderítse a tüneteinek okát, mivel ezek egy részét cukorbetegség vagy más, ezzel nem összefüggő egészségügyi problémák is okozhatják.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

  • tejsavas acidózis. Ez egy nagyon ritka, de súlyos szövődmény, főként akkor, ha a veséi nem működnek megfelelően. A tejsavas acidózis tünetei nem specifikusak (lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt);
  • kóros májfunkciós vizsgálati eredmények, valamint hepatitisz (májgyulladás; amely fáradságot, étvágytalanságot, testtömegvesztést okozhat a bőr, illetve a szemfehérje besárgulásával vagy anélkül). Ha ez előfordul Önnél, hagyja abba a Metformin--Teva szedését, és beszéljen kezelőorvosával.
  • bőrtünetek, mint a bőrvörösség (eritéma), viszketés vagy viszkető bőrkiütés (csalánkiütés).

Gyermekek és serdülők

A gyermekek és serdülők kezelésével kapcsolatos korlátozott számú adat szerint a mellékhatások jellege és súlyossága hasonló a felnőtteknél tapasztaltakhoz.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Metformin-Teva-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Amennyiben gyermeket kezelnek a Matformin-Teva-val, a szülőknek és gondviselőknek felügyelniük kell a gyógyszer megfelelő alkalmazását.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:/EXP:) után ne szedje a Metformin-Teva-t. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Metformin-Teva?

  • A készítmény hatóanyaga a metformin-hidroklorid.

A Metformin-Teva 500 mg filmtabletta 500 mg metformin-hidrokloridot tartalmaz filmtablettánként, ami 390 mg metformin bázisnak felel meg.

A Metformin-Teva 850 mg filmtabletta 850 mg metformin-hidrokloridot tartalmaz filmtablettánként, ami 662,9 mg metformin bázisnak felel meg.

A Metformin-Teva 1000 mg filmtabletta 1000 mg metformin-hidrokloridot tartalmaz filmtablettánként, ami 780 mg metformin bázisnak felel meg.

  • Egyéb összetevők:

Mag: povidon, vízmentes kolloid szilícium-dioxid és magnézium-sztearát (E470b).

Bevonat: hipromellóz (E464), titán-dioxid (E 171) és makrogol (E1521).

Milyen a Metformin--Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

500 mg: Fehér vagy csaknem fehér ovális filmtabletta, egyik oldalán „93”, a másik oldalán „48” mélynyomással, mérete 15 mm × 8 mm.

850 mg: Fehér vagy csaknem fehér ovális filmtabletta, egyik oldalán „93”, a másik oldalán „49” mélynyomással, mérete 18 mm × 9 mm.

1000 mg: Fehér vagy csaknem fehér ovális filmtabletta, egyik oldalán bemetszéssel a bal felén „9”, jobb felén „3”, másik oldalán bemetszéssel bal felén „72” jobb felén „14”, mérete 19 mm × 9 mm.

A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

Buborékcsomagolás:

A Metformin-Teva 20, 28, 30, 40, 50, 56, 60, 80, 84, 90, 100, 105, 120 és 180 db filmtablettát tartalmazó csomagolásban kerül forgalomba.

HPDE tartály polipropilén kupakkal:

A Metformin-Teva 500 mg 100, 105, 330, 400 db filmtablettát tartalmazó tartályban kerül forgalomba.

A Metformin-Teva 850 mg 100, 105, 200, 400 db filmtablettát tartalmazó tartályban kerül forgalomba.

A Metformin-Teva 1000 mg 60, 100, 180, 210 db filmtablettát tartalmazó tartályban kerül forgalomba.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Teva B.V., Swensweg 5, 2031 GA, Haarlem,  Hollandia.

Gyártó

TEVA CZECH Industries s.r.o. Ostravská 305/29 747 70 OPAVA-KOMÁROV Tschechische Republik

Teva Gyógyszergyár Zrt. – 4042 Derbrecen Pallagi út 13. Magyarország

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Ausztria

Metformin ratiopharm GmbH 850 mg Filmtabletten

Metformin ratiopharm GmbH 1000 mg Filmtabletten

Bulgária

Метфодиаб 500 mg филмирани таблетки

Metfodiab 500 mg film-coated tablets

Метфодиаб 850 mg филмирани таблетки

Metfodiab 850 mg film-coated tablets

Метфодиаб 1000 mg филмирани таблетки

Metfodiab 1000 mg film-coated tablets

Németország

Metformin-ratiopharm 500 mg Filmtabletten

Metformin-ratiopharm 850 mg Filmtabletten

Metformin-ratiopharm 1000 mg Filmtabletten

Dánia

Metformin Teva B.V.

Spanyolország

Metformina Tevagen 850 mg comprimidos recubiertos con película EFG

Metformina Tevagen 1000 mg comprimidos recubiertos con película EFG

Finnország

Metformin ratiopharm 500 mg tabletti, kalvopäällysteinen

Metformin ratiopharm 850 mg tabletti, kalvopäällysteinen

Metformin ratiopharm 1000 mg tabletti, kalvopäällysteinen

Magyarország

Metformin-Teva 500 mg filmtabletta

Metformin-Teva 850 mg filmtabletta

Metformin-Teva 1000 mg filmtabletta

Izland

Metformin Teva B.V.

Norvégia

Metformin Teva B.V.

Románia

Metformin Teva 500 mg comprimate filmate

Metformin Teva 1000 mg comprimate filmate

Svédország

Metformin Teva B.V.

Metformin-Teva 500 mg filmtabletta

OGYI-T-24182/01 60× fehér, átlátszatlan PVC/PVDC/Al buborékcsomagolás

Metformin-Teva 850 mg filmtabletta

OGYI-T-24182/02 60× fehér, átlátszatlan PVC/PVDC/Al buborékcsomagolás

Metformin-Teva 1000 mg filmtabletta

OGYI-T-24182/03 60× fehér, átlátszatlan PVC/PVDC/Al buborékcsomagolás

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2023. január

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal