MEMIGMIN filmtabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusúgyógyszer a Memigmin és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Hogyan hat a Memigmin?

A Memigmin memantin-hidroklorid hatóanyagot tartalmaz,és az elbutulás (demencia) elleni gyógyszerek csoportjába tartozik.

Az Alzheimer-betegségben a memóriavesztést az agyi ingerületátvitel zavara okozza. Az agyban úgynevezett N-metil-D-aszpartát (NMDA)-receptorok találhatók, melyek részt vesznek a tanuláshoz és emlékezéshez fontos idegimpulzusok továbbításában. A Memigmin az NMDA‑receptor‑antagonisták néven ismert gyógyszerek csoportjába tartozik. A Memigmin az NMDA-receptorokra gyakorolt hatásán keresztül javítja az idegi impulzusok továbbítását és az emlékezés képességét.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Memigmin?

A Memigmin a közepesen súlyos, illetve súlyos Alzheimer-betegségben szenvedő betegek kezelésére szolgál.

MEMIGMIN filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Egis Gyógyszergyár Zrt.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 10 mg filmtabletta
Laktóz:
nincs
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Memigmin szedése előtt

Ne szedje a Memigmint

  • ha allergiás a memantin-hidrokloridra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Memigmin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

  • ha volt már korábban epilepsziás rohama,
  • ha nemrégiben szívinfarktusa (szívrohama) volt, vagy pangásos szívelégtelenségben szenved, illetve magas vérnyomása nincs megfelelően kezelve.

Ezekben az esetekben a kezelés fokozott óvatosságot igényel és a Memigmin-kezelés előnyeit orvosának rendszeresen újra meg kell fontolnia.

Amennyiben vesekárosodásban szenved (veseproblémái vannak), úgy kezelőorvosának szigorúan ellenőriznie kell az Ön veseműködését, és amennyiben szükséges, a memantin adagot ennek megfelelően kell módosítania.

Kerülni kell az amantadin (a Parkinson kór kezelésére alkalmazott gyógyszer), a ketamin (általánosan alkalmazott érzéstelenítőszer) és a dextrometorfán (köhögés kezelésére alkalmazzák) nevű gyógyszerek, valamint egyéb NMDA-antagonisták egyidejű alkalmazását.

Gyermekek és serdülők

A Memigmin nem ajánlott gyermekek és 18 éven aluli serdülők számára.

Egyéb gyógyszerek és a Memigmin

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Memigmin főként a következő gyógyszerek hatására lehet befolyással, így szükség lehet arra, hogy e gyógyszerek adagolását kezelőorvosa módosítsa:

  • amantadin, ketamin, dextrometorfán
  • dantrolén, baklofén
  • cimetidin, ranitidin, prokainamid, kinidin, kinin, nikotin
  • hidroklorotiazid (vagy hidroklorotiazid tartalmú bármilyen kombináció)
  • antikolinerg szerek (mozgászavarok vagy bélgörcsök kezelésére alkalmazott gyógyszerek)
  • antikonvulzív szerek (görcsrohamok megelőzésére illetve kezelésére alkalmazott gyógyszerek)
  • barbiturátok (általában altatóként alkalmazott vegyületek)
  • dopamin agonisták (olyan vegyületek, mint pl. az L-dopa, bromokriptin)
  • neuroleptikumok (elmezavarok kezelésére alkalmazott gyógyszerek)
  • szájon át alkalmazott véralvadásgátló gyógyszerek

Ha kórházba kerül, kérjük, figyelmeztesse az orvost arra, hogy Memigmin-kezelés alatt áll!

A Memigmin egyidejű bevétele étellel és itallal

Amennyiben jelentős változás áll be étkezési szokásaiban, étrendjében (pl. szokásos táplálkozásról szigorú vegetáriánus étrendre tér át), vagy renális tubuláris acidózisban szenved (RTA – a vese rossz működéséből következően savképző anyagok túlzott jelenléte a vérben), illetve a húgyutak (a vizelet elvezetésére szolgáló szerv) súlyos gyulladása áll fenn, kérjük, közölje kezelőorvosával, mert szükség lehet a gyógyszer adagolásának módosítására.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A memantin alkalmazása terhes nők esetében nem ajánlott.

A Memigmin szedése mellett nem szabad szoptatni.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Kezelőorvos megmondja Önnek, hogy betegsége mellett biztonságosan vezethet-e járművet, illetve kezelhet-e gépeket. A Memigmin szedése megváltoztathatja az Ön reakciókészségét, ilyen esetben járművezetésre és a gépek kezelésére alkalmatlanná válhat.

A Memigmin laktózt tartalmaz

Ez a gyógyszer laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a Memigmint?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Adagolás

Felnőttek és idősek esetében a Memigmin ajánlott adagja naponta egyszer 20 mg.

A mellékhatások kockázatának csökkentése érdekében az ajánlott napi adagot fokozatosan, az alábbi táblázat kezelési sémája alapján kell elérni:

1. hét

Egy darab 10 mg-os tabletta fele (1×5 mg) naponta egyszer

2. hét

Egy darab 10 mg-os tabletta (1×10 mg) naponta egyszer

3. hét

Egy és egy fél darab 10 mg-os tabletta (1×15 mg) naponta egyszer

4. hét és azt követően

Két darab 10 mg-os tabletta (1×20 mg) naponta egyszer

A kezelés első hetében a javasolt kezdőadag naponta egyszer fél tabletta (1×5 mg). Ezt a második héten naponta egyszer egy tablettára (1×10 mg), a harmadik héten naponta egyszer másfél tablettára kell növelni. A negyedik héttől kezdve a javasolt adag naponta egyszer két tabletta (1×20 mg).

Csökkent veseműködésű betegek esetén

Amennyiben az Ön veseműködése károsodott, kezelőorvosának kell megállapítani azt az adagot, amely az Ön állapotának leginkább megfelel. Ebben az esetben az Ön veseműködését kezelőorvosának rendszeres időközönként ellenőriznie kell.

Az alkalmazás módja

A Memigmint naponta egyszer, szájon át kell bevenni. A legjobb hatás elérése érdekében mindennap ugyanabban az időpontban kell bevenni a gyógyszert. A tablettákat vízzel kell lenyelni. A Memigmin akár étkezéssel, akár anélkül is bevehető.

A kezelés időtartama

A Memigmint addig szedje, amíg használ Önnek. Kezelőorvosának rendszeresen ellenőriznie kell az Ön kezelését.

Ha az előírtnál több Memigmint vett be

A Memigmin túladagolása rendszerint nem okoz semmiféle károsodást. Bizonyos tünetek fokozottabban jelentkezhetnek, melyek leírása a “Lehetséges mellékhatások” című 4. pontban található.

Amennyiben az előírtnál sokkal több Memigmint vett be, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy a legközelebbi kórházzal, mert szüksége lehet orvosi segítségre.

Ha elfelejtette bevenni a Memigmint

Amennyiben elfelejti bevenni a Memigmin adagját, várjon és vegye be a következő adagot a szokott időben.

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A megfigyelt mellékhatások általában enyhék vagy mérsékelten súlyosak.

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

Fejfájás, aluszékonyság, székrekedés, emelkedett májfunkciós értékek, szédülés, egyensúlyzavar, légszomj, magas vérnyomás és gyógyszer túlérzékenység

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)

Fáradtság, gombás fertőzések, zavartság, hallucinációk, hányás, járászavar, szívelégtelenség és vénás rendszerben kialakuló véralvadék (trombózis/tromboembólia)

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

Görcsrohamok

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

Hasnyálmirigy-gyulladás, májgyulladás (hepatítisz) és pszichotikus tünetek

Az Alzheimer-betegség depresszióval, öngyilkossági gondolatokkal és öngyilkossággal társulhat. Memantinnal kezelt betegeknél is jelentettek ilyen eseményeket.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Memigmint tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Memigmin?

A készítmény hatóanyaga a memantin-hidroklorid. 10 mg memantin-hidrokloridot tartalmaz filmtablettánként, ami 8,31 mg memantinnak felel meg.

Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, laktóz‑monohidrát, povidon K30, talkum, vízmentes kolloid szilícium‑dioxid, magnézium-sztearát a tablettamagban; és hipromellóz (E464), titán‑dioxid (E171), makrogol 400 (E1521) a bevonatban.

Milyen a Memigmin külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Memigmin filmtabletta fehér vagy csaknem fehér, hosszúkás, bikonvex, mindkét oldalán bemetszéssel ellátottfilmtabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Memigmin 7, 14, 28, 30, 42, 49, 50, 56, 70, 84, 98, 100 vagy 112 db filmtabletta PVC/PE/PVDC//Al buborékcsomagolásban, dobozban.

Nem mindegyik kiszerelés kerül feltétlenül kereskedelmi forgalomba.

Forgalomba hozatali engedély jogosultja

Egis Gyógyszergyár Zrt. 1106 Budapest, Keresztúri út 30-38

Gyártó

Egis Gyógyszergyár Zrt. 1165 Budapest, Bökényföldi út 118-120.

HBM Pharma s.r.o. Sklabinská 30, 036 80 Martin, Szlovákia

OGYI-T-22488/01-02

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Bulgária Memigmin 10 mg филмирани таблетки

Csehország Memigmin

Magyarország Memigmin 10 mg filmtabletta

Lettország Memigmin 10 mg apvalkotās tabletes

Lengyelország Memigmin 10 mg tabletki powlekane

Szlovákia Memigmin 10 mg filmom obalené tablety

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2018. október.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal